Η Κομισιόν χαιρετίζει την ψήφο εμπιστοσύνης

Μέρκελ: Σημαντικό βήμα αλλά πρέπει να εγκριθεί και το μεσοπρόθεσμο
Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011 06:16
UPD:15:08

Την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τονίζοντας πως η ανανέωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση «είναι καλό νέο για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

A- A A+

Την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τονίζοντας πως η ανανέωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση «είναι καλό νέο για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Το κλίμα αβεβαιότητας δεν υπάρχει πλέον χάρη στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Βουλής των Ελλήνων. Πρόκειται για μία καλή είδηση τόσο για την Ελλάδα, όσο και όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», επεσήμανε σε γραπτή δήλωσή του.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προέτρεψε τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να επικεντρώσουν όλες τους τις δυνάμεις «ώστε η ελληνική βουλή να υποστηρίξει τη δέσμη των φορολογικών μέτρων και των ιδιωτικοποιήσεων που δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση σε συνεννόηση με την τρόικα».

«Σημαντικό βήμα» χαρακτήρισε την ψήφο εμπιστοσύνης και η Γερμανίδα καγκελάριος, σημειώνοντας όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να πετύχει και την έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που αποτελεί προϋπόθεση για μια νέα βοήθεια.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κομισιόν για την ψήφο εμπιστοσύνης

Η Κομισιόν για την ψήφο εμπιστοσύνης

Η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε πως επιθυμεί μια «εθελοντική, σημαντική και μετρήσιμη» συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στο ελληνικό πακέτο βοήθειας. Σημείωσε ωστόσο ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά αύριο, δεν θα ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση για την Ελλάδα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στη Γερμανία, Φόλκερ Κάουντερ, είχε δηλώσει αισιόδοξος ότι θα εγκριθεί και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από την ελληνική βουλή. «Αναμένω βεβαίως ότι θα γίνει επιτυχώς και αυτό το δεύτερο βήμα», ανέφερε στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD.

«Η Ελλάδα κάνει ένα μίνι βήμα στην κατεύθυνση της διάσωσης» επιγράφει το ρεπορτάζ της γερμανικής έκδοσης των Financial Times και παρατηρεί πως η χώρα μπορεί τώρα να ελπίζει ξανά, δεν έχει ωστόσο ξεπεράσει το βουνό του χρέους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου κατάφερε να επανασυσπειρώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα. Σε περίπτωση ήττας του στο κοινοβούλιο η κυβέρνηση του θα τελείωνε, γράφει η εφημερίδα.

Την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου χαιρέτισε και το Παρίσι, χαρακτηρίζοντας τη «πολύ σημαντικό βήμα» εν όψει της υιοθέτησης του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Η ψήφος του ελληνικού κοινοβουλίου είναι προφανώς ένα πολύ σημαντικό βήμα εν όψει της απόφασης για το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν.

Επανέλαβε επίσης ότι η Γαλλία δεν θα δεχθεί κανένα «πιστωτικό επεισόδιο ή χρεοκοπία» της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η «κοινή διακήρυξη του Βερολίνου του προέδρου Σαρκοζί και της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ είναι προφανώς στην κατεύθυνση που επιθυμούμε».

Εν τω μεταξύ, το Reuters αναφέρει ότι αρχίζουν σήμερα οι συζητήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης και των ιδιωτών ομολογιούχων για εθελοντική συμμετοχή τους σε ένα νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.

«Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει προσκαλέσει τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες σε συζητήσεις στη Φρανκφούρτη», δήλωσε στο πρακτορείο πηγή από τη γερμανική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι ανάλογες συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Όλες οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές της Γερμανίας που θα συμμετάσχουν εθελοντικά στη λύση θα λάβουν μέρος στις συζητήσεις, συμπλήρωσε η πηγή.

Πηγές: Reuters, Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή