Από τον Ούγκο Ντίξον
Η Βρετανία δεν μπορεί να «νίπτει τας χείρας» της σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Κάποιοι ευρωσκεπτικιστές πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, λατρεύουν την ιδέα να αποβληθεί το «μπλεγμένο» κράτος του Νότου από την ευρωζώνη. Καλά θα κάνουν, όμως, να προσέχουν τι εύχονται. Μια χρεοκοπία με αλυσιδωτές αντιδράσεις, η οποία θα οδηγούσε σε διάλυση της ευρωζώνης, θα αποτελούσε σοβαρή απειλή και για τις βρετανικές τράπεζες με αποτέλεσμα την κατάρρευση της ευρωπαϊκής οικονομίας - τον μεγαλύτερο, δηλαδή, εμπορικό εταίρο της Βρετανίας.
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι ευρωσκεπτικιστές βλέπουν με χαιρεκακία τα βάσανα που περνά η ευρωζώνη. Οι ίδιοι προειδοποιούσαν ότι η νομισματική ένωση θα έχει ολέθριο τέλος. Αν και αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε ακόμη, είναι γεγονός ότι το όλο εγχείρημα ήταν πρόωρο και ότι, ειδικά η Ελλάδα, δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτή ως μέλος τότε που έγινε.
Το να προσπαθήσουμε, όμως, να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω θα μας δημιουργούσε πολλά προβλήματα - ιδίως στην παρούσα φάση. Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πώς θα μπορούσε να βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης χωρίς να καταρρεύσει το τραπεζικό της σύστημα. Οι απλοί πολίτες θα σπεύσουν να σηκώσουν τις καταθέσεις τους για να προλάβουν την επιστροφή στη δραχμή. Κάτι τέτοιο δεν θα οδηγούσε μόνο σε επιδείνωση των συνθηκών για την ελληνική οικονομία, αλλά θα είχε και αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη την ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας.
Οι ευρωσκεπτικιστές πολιτικοί διατυμπανίζουν ότι η Ελλάδα αναλογεί σε ένα μικρό ποσοστό της συνολικής οικονομίας της ευρωζώνης, και συγκεκριμένα στο 2,4% του ΑΕΠ της. Αυτό που δεν λαμβάνουν υπ' όψιν τους είναι πόσο ραγδαία θα εξαπλωθεί η κρίση μετά από μια χαοτική χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς η υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει λάβει ακόμη επαρκή μέτρα προστασίας από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Για τη Βρετανία, ένας πιθανός τρόπος μετάδοσης της κρίσης θα ήταν μέσω του τραπεζικού συστήματος. Εάν καταρρεύσουν οι ελληνικές τράπεζες, λογικά θα καταλάβει πανικός και τις τράπεζες της Ιρλανδίας. Και εάν αυτό παρασύρει ακόμη βαθύτερα στο τέλμα την ιρλανδική οικονομία, οι βρετανικές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με νέα κρίση, καθώς η συνολική τους έκθεση στην Ιρλανδία αγγίζει τα 135 δισ. δολάρια. Η RBS, για παράδειγμα, θα χρειαζόταν νέες ενέσεις με τα χρήματα των φορολογουμένων.
Η Βρετανία θα έπρεπε να χαίρεται που η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης, αποφεύγοντας έναν από τους σκοπέλους που πρέπει να παρακάμψει για να εξασφαλίσει την επόμενη δόση του πακέτου διάσωσης προκειμένου να αποτρέψει την άμεση χρεοκοπία της. Ίσως έρθει κάποια στιγμή που η υπόλοιπη Ευρώπη θα μπορέσει να κόψει με ασφάλεια τις γέφυρες με την Ελλάδα. Όχι, όμως, τώρα.
REUTERS BREAKINGVIEWS