Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε 68 ύποπτους για τα «στημένα»

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011 19:04
UPD:25/06/2011 07:08
A- A A+

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα επιβλήθηκε στους 68 κατηγορούμενους για την υπόθεση των «στημένων» παιχνιδιών, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Θανάσης Κανελλόπουλος και ο διεθνής αμυντικός Αβραάμ Παπαδόπουλος.

Τα συγκεκριμένα πρόσωπα κρίθηκαν ύποπτοι φυγής από τις αρχές, καθώς στο πόρισμά της η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου αναφέρει ότι ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους προετοίμαζαν τη μετακίνησή τους στο εξωτερικό.

Νωρίτερα την Παρασκευή το μεσημέρι η προϊσταμένη της εισαγγελίας Ελένη Ράικου είχε εκδώσει σχετική διάταξη, με την οποία έδινε στη δημοσιότητα τα ονόματα όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση.

Η δικογραφία

Δίωξη για απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση (κακούργημα), τα μέλη της οποίας επιδιώκουν οικονομικό ή άλλο όφελος και για απλή συνέργεια σε δωροδοκία, για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, τελεσθείσα κατ' εξακολούθηση ασκήθηκε στους Βαγγέλη Μαρινάκη και Θανάσση Κανελλόπουλο.

Ακόμα, κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (κακούργημα) και δωροδοκίας και δωροληψίας για την αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα αντιμετωπίζουν οι Θωμάς Μητρόπουλος, Ιωάννης Κομπότης, Σπύρος Καλογιάννης, Αντώνης Μανίκας, Ευάγγελος Κιοτζένης. Aγγελος Τραυλός, Γεώργιος Πουλόπουλος, Ευστάθιος Προβατίδης, Πέτρος Ρουτζιέρης, Τάκης Γιαννόπουλος, Γιώργος Μποροβίλος, Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Ναυρινιάδης, Βασίλειος Αδαμάκης, Ιωάννης Αρφάνης, Αθανάσιος Γιάχος, Δημήτρης Λυμπαντσής, Περικλής Αδαμαντίδης, Παύλος Δήμου, Παναγιώτης Σπάρταλης, Γιώργος Σαλαμαστράκης, Χοσέ Λουίς Ρέγιες, Μαρσέλο Γκούντμαν, Ιωάννης Τσιγιάννης, Δημήτρης Καλόπουλος, Σπυρίδων Τρύφωνας, Ακης Πάσσαρης, Γεώργιος Χριστοβασίλης, Γεώργιος Γρηγορόπουλος, Κώστας Χρυσοχοΐδης και Ιωάννης Σπάθας. Οι παραπάνω αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της νομιμοποίησης

Κατηγορούμενοι επίσης είναι και οι: Γιώργος Γεωργιάδης, Έλενα Νεούζα-Θεοσόγλου-Ζοσέ-Λαορένσο, Λουκάς Αποστολίδης, Γιώργος Πράττος, Γιώργος Βαρούτσικος, Γιώργος Τόρης, Γιώργος Γεωργόπουλος, Ιωάννης Τσιγιάννης, Ευθύμιος Σιδηρόπουλος, Δημήτρης Μουστάκας, Ανθιμος Καραμανίδης, Λουκάς Καραμανής, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Γιώργος Χαβενετίδης, Δημήτρης Δημητρίου, Βαγγέλης Δήμου, Σταμάτης Φασουλής, Μανόλης Αρβανιτάκης, Γιάννης Οικονομίδης, Νίκος Λυράκης, Σάββας Παντελίδης, Χρήστος Σφήκας, Νικόλαος Θεοχαρίδης, Λεωνίδας Παπασταθόπουλος, Ιωάννης Καλυβίτης, Κωνσταντίνος Μενδρινός, Δημήτρης Βίλλας, Μιχαήλ Τζιβελέκης, Μιχαήλ Αλβέρτης, Γιαννάκης Ανδρέου, Μάριος Μπουλουγούρης, Μαρία Αυγίδου, Διονύσης Κοτίνης, Μαρία Βυθοπούλου και Αθανάσιος Κωστουλέας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες, ανά περίπτωση, για απάτη, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια (κακούργημα), νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (κακούργημα) και παραβάσεις του νόμου περί στοιχημάτων από κοινού και κατ' εξακολούθηση.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμούν πέντε εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η εισαγγελία για πρόσωπα που βαρύνονται με το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο Μάκης Ψωμιάδης που, κατά τις εισαγγελικές αρχές, είχε διευθυντικό ρόλο, μαζί με τους Αχιλλέα Μπέο και Γιώργο Τσακογιάννη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας οι εγκληματικές ομάδες ήταν τρεις, με κοινά πρόσωπα ωστόσο στην καθεμία.

Σε διαθεσιμότητα οι ύποπτοι διαιτητές

Εν τω μεταξύ, σε διαθεσιμότητα τέθηκαν από την ΕΠΟ όσοι διαιτητές εμπλέκονται στη δικογραφία για το σκάνδαλο των «στημένων» αγώνων.

Πρόκειται για τους Δημήτρη Καλόπουλο, Θανάση Γιάχο (Σούπερ Λίγκα), Βαγγέλη Κιοτζένη, Χρήστο Σφήκα (Football League) και το βοηθό Σπύρο Τρύφωνα, τους οποίους η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας έθεσε αρχικώς στο «ψυγείο», ενώ στη συνέχεια θεωρείται πολύ πιθανή η οριστική διαγραφή τους από τους πίνακες.

Οι διάλογοι

To μέγεθος της σήψης και της διαφθοράς που υπάρχει στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου αποκαλύπτουν οι συνομιλίες, οι οποίες κατέγραψε η ΕΥΠ κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των τηλεφωνικών κλήσεων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση.

Πρόεδροι και ιδιοκτήτες ΠΑΕ, διαιτητές, μπούκερ, προπονητές αλλά και αθλητές εμφανίζονται να «στήνουν» παιχνίδια και να ποντάρουν στο αποτέλεσμά τους, να ορίζουν για διαιτητές ευνοϊκούς για την ομάδα τους, ενώ υπάρχει και διεθνής καλαθοσφαιριστής που ζητάει από παράγοντα να του εξασφαλίσει ουσίες για να βελτιώσει την απόδοσή του!

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που είχε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, Αχιλλέας Μπέος με τον ομόλογό του στον Ολυμπιακό Πειραιώς, Βαγγέλη Μαρινάκη, τον οποίον συγχαίρει για τη νίκη της ομάδας του στο πολυσυζητημένο φετινό ντέρμπι των «αιωνίων» στο Καραϊσκάκη. Ο διάλογος φέρεται να έχει πραγματοποιηθεί μετά το παιχνίδι στις 27/2/2011. Ο πρώτος από τους προαναφερθέντες ζητάει από τον δεύτερο να προστατέψει τους δυο διαιτητές.

Ο ισχυρός άνδρας των Θεσσαλών είναι το πρόσωπο με τις περισσότερες καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ των ατόμων που είναι ύποπτοι στην υπόθεση. Σε πολλές από αυτές εμφανίζεται να ορίζει διαιτητές και μιλάει για παιχνίδια, όπου σχεδόν όλοι οι παίκτες ήταν «μιλημένοι».

Κύριος σκοπός του όλου κυκλώματος δεν είναι η αγωνιστική άνοδος ή ο υποβιβασμός ομάδων, αλλά το στοίχημα σε παιχνίδια, που έχουν οι ίδιοι προκαθορίσει το αποτέλεσμα. Παρακλάδι της «εγκληματικής οργάνωσης», όπως χαρακτηρίζεται από τη δικογραφία, βρίσκεται και μέσα στην ΕΠΟ. Ο λόγος για τον υπάλληλο της ομοσπονδίας, Γιάννη Παπαδόπουλο (καταζητείται με ένταλμα της εισαγγελίας), που σε συνομιλία του με τον Αχιλλέα Μπέο του ζητείται να μεταφέρει επιταγή ύψους 6.000 ευρώ, προκειμένου κλείσει συμφωνία με διαιτητές, ώστε εκείνοι να δείξουν εύνοια υπέρ συγκεκριμένης ομάδας.

Στη λίστα με άτομα που στοιχηματίζουν μεγάλα ποσά στα «στημένα» παιχνίδια και έχουν γι' αυτό τους έχει ασκηθεί δίωξη βρίσκονται και εν ενεργεία ποδοσφαιριστές, όπως προκύπτεις από τους διαλόγους.

Ο ένας εξ αυτών είναι ο διεθνής κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού Αβραάμ Παπαδόπουλος, που ανταλλάσει γραπτά μηνύματα με τον πρώην ποδοσφαιριστή και συλληφθέντα Δημήτρη Ζαβαντία για να ενημερωθεί για τα ποσά που έχουν παιχθεί στο όνομά του. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής εξηγεί στον συνάδελφό του, ότι του έβαλε 20.000 ευρώ ο Βασίλης Καρακούλιας και πως πλέον θα είναι εκείνος ο μπουκ του.

Αλλο γνωστό όνομα που εμφανίζεται είναι εκείνοι του Κώστα Μενδρινού, που αγωνίζεται ως μέσος στον Αρη. Ο ποδοσφαιριστής των «κιτρίνων» τηλεφωνεί στον συλληφθέντα μπουκ Ανδρέα Δημόπουλο την παραμονή του αγώνα της ομάδας του με την Μάντσεστερ Σίτι για το Europa League (στις 15/2/2011) γιατί του εξηγεί πως μπορεί να «στήσει» το ειδικό στοίχημα για το ποια από τις δυο ομάδες θα πάρει τη σέντρα.

Το κύκλωμα προμήθευε και απαγορευμένες ουσίες σε αθλητές, που βελτίωναν με αυτές την απόδοσή τους στα παιχνίδια των ομάδων τους. Ο Μάκης Ψωμιάδη δηλώνει στις 17/4/2011 ικανός να προμηθεύσει στον διεθνή σέντερ του Ολυμπιακού Γιάννη Μπουρούση το «φάρμακο», που θα τον βοηθήσει να βελτιώσει την απόδοσή του στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ με τον Παναθηναϊκό.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις