Περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές σχημάτισαν, την Κυριακή, ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τον παλαιότερο πυρηνικό σταθμό της Γαλλίας, ζητώντας το κλείσιμό του.
Το εργοστάσιο του Φεσενέμ, νοτίως του Στρασβούργου και σχεδόν πάνω στα σύνορα με τη Γερμανία, λειτουργεί από το 1977. Οι γαλλικές αρμόδιες αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης της λειτουργίας του κατά 10 χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, επιτροπή ειδικών έχει ήδη δώσει το «πράσινο φως».
«Σήμερα στην Ιαπωνία, αύριο στο Φεσενέμ», έγραφαν τα πανό που κρατούσαν ορισμένοι διαδηλωτές, όχι μόνο από τη Γαλλία, αλλά και από τη Γερμανία και την Ελβετία. Κάποιοι δεν δίστασαν να ξαπλώσουν πάνω στις ράγες του τρένου για να δείξουν την αντίθεσή τους στην πυρηνική ενέργεια. Οι διαδηλωτές φοβούνται ότι το εργοστάσιο μπορεί να υποστεί ζημιές σε περίπτωση σεισμού ή πλημμύρας, παρότι η διαχειρίστρια εταιρία EDF και η αρμόδια αρχή επιμένουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Η Γαλλία προμηθεύεται το μεγαλύτερο τμήμα της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται - σε ποσοστό 75%- από 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες, η ασφάλεια των οποίων αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στον απόηχο της πυρηνικής καταστροφής της Φουκουσίμα. Ο αντιδραστήρας του Φεσενέμ, στην Αλσατία, έχει μετατραπεί, το τελευταίο διάστημα, σε σημείο αναφοράς, μετά και από την απόφαση των Γερμανών να εγκαταλείψουν την πυρηνική ενέργεια.
Τις ανησυχίες υπογράμμισε το περιστατικό που εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν φημολογίες για διαρροή ραδιενέργειας σε πυρηνικό εργοστάσιο της EDF, προκάλεσαν πτώση της μετοχής του ομίλου. Εκπρόσωπός του διέψευσε ότι υπήρξε διαρροή, αλλά παραδέχθηκε ότι τον περασμένο Απρίλιο σημειώθηκε «επεισόδιο» σε αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Παλυέλ, το οποίο δεν επεκτάθηκε στο εξωτερικό του.