Ελεύθερος ο Ντομινίκ Στρος-Καν

Αμφισβητούν την αξιοπιστία της καμαριέρας οι εισαγγελείς
Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2011 18:42
UPD:02/07/2011 19:05

Θα κρατηθεί το διαβατήριό του, ενώ αποφασίστηκε να του επιστραφεί η εγγύηση που είχε καταβάλει προκειμένου να αποφυλακιστεί και να τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό.

A- A A+

Δικαστήριο του Μανχάταν αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, ενάμιση μήνα αφότου τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση σε βάρος καμαριέρας.

Θα κρατηθεί το διαβατήριό του, ενώ αποφασίστηκε να του επιστραφεί η εγγύηση των 6 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε καταβάλει προκειμένου να αποφυλακιστεί και να τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Οι κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί δεν κατέπεσαν αφού, όπως είπε ο δικαστής Μάικλ Όμπας, «η υπόθεση δεν κλείνει». Το δικαστήριο όρισε την επόμενη ακρόαση της υπόθεσης για τις 18 Ιουλίου.

Ο δικαστής σημείωσε ακόμη ότι οι εισαγγελικές αρχές θα συνεχίσουν την έρευνά τους και θα επανεξετάσουν τα στοιχεία που διαθέτουν για την υπόθεση. «Δεν θα βιαστούμε να δικάσουμε την υπόθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, οι ίδιοι οι εισαγγελείς ανέφεραν πως εγείρονται ερωτήματα για την αξιοπιστία της καμαριέρας.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Στρος-Καν εθεάθη να βγαίνει από το δικαστήριο χαμογελαστός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αν Σενκλέρ.

Η γυναίκα που κατηγόρησε τον πρώην γενικό διευθυντή του ΔΝΤ για σεξουαλική επίθεση δεν άλλαξε σε καμία περίπτωση την κατάθεσή της και εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι της επιτέθηκε, δήλωσε ο δικηγόρος της καμαριέας μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

«Το θύμα από την πρώτη ημέρα περιέγραψε μια βίαιη σεξουαλική επίθεση. Δεν έχει αλλάξει ούτε μια λέξη από την ιστορία της. Ο εισαγγελέας το γνωρίζει. Αυτή ήταν η αλήθεια την ημέρα που συνέβη, αυτή είναι η αλήθεια και σήμερα», ανέφερε ο Κένεθ Τόμσον και πρόσθεσε «το θύμα μπορεί να έκανε κάποια λάθη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι θύμα βιασμού».

Σύμφωνα με τον Τόμσον, η καμαριέρα του Sofitel αποκάλυψε η ίδια στις αρχές το «πρόβλημα» που υπήρχε με την αίτηση για χορήγηση ασύλου που είχε καταθέσει. Όσον αφορά το δημοσίευμα που την έφερε να εμπλέκεται σε εμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ο δικηγόρος της το διέψευσε κατηγορηματικά υπογραμμίζοντας ότι είναι ψέμα.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Στρος-Καν, Μπέντζαμιν Μπράφμαν, δήλωσε βέβαιος ότι ο πελάτης του θα απαλλαχθεί. Οι τελευταίες εξελίξεις «ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι θα αθωωθεί (...) είναι μια μεγάλη ανακούφιση», σημείωσε.

Ο δικηγόρος τόνισε ότι ο Στρος-Καν είναι αθώος και επέμεινε και αυτός ότι ούτε η δική του εκδοχή των γεγονότων έχει αλλάξει μέχρι σήμερα.

Πάντως, η εφημερίδα New York Times αποκαλύπτει ότι μία ημέρα μετά την επίθεση που κατήγγειλε ότι δέχθηκε, η 32χρονη είχε τηλεφωνική επαφή με κρατούμενο με τον οποίο συζητούσε τα πιθανά οφέλη που θα έχει αν μηνύσει τον Στρος-Καν και η συνομιλία αυτή έχει καταγραφεί.

Ο Στρος-Καν συνελήφθη στις 14 Μαΐου αφότου η 32χρονη γυναίκα από τη Γουινέα τον κατηγόρησε ότι επιχείρησε να τη βιάσει.

Ένας από τους αδελφούς της πάντως, μιλώντας από το Κόνακρι της Γουινέας, απέρριψε κατηγορηματικά την πιθανότητα η γυναίκα να εμπλέκεται σε εγκληματικές δραστηριότητες, σε εμπόριο ναρκωτικών ή σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Επιπλέον, στην επιστολή με την οποία ο εισαγγελέας ενημερώνει τους συνηγόρους του Στρος Καν για τα στοιχεία της υπόθεσης, αναφέρει ότι η καμαριέρα ανακάλεσε τον αρχικό της ισχυρισμό ότι αμέσως μετά το καταγγελλόμενο περιστατικό ενημέρωσε τον προϊστάμενό της ότι έπεσε θύμα βιασμού. Όπως αναφέρεται, η μάρτυρας παραδέχθηκε πως είπε ψέματα και πλέον αναφέρει πως μετά το περιστατικό με το Στρος Καν καθάρισε ενα κοντικό δωμάτιο, επέστρεψε στο δωμάτιο όπου είχε διαμείνει ο επικεφαλής του ΔΝΤ για να το καθαρίσει και αυτό και μετά ανέφερε το περιστατικό στον προϊστάμενό της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή