Ξεφλουδίζοντας... τους δημοσιογράφους

Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2011 20:23
UPD:21:11

A- A A+

Λιγότερους τίτλους και περισσότερο περιεχόμενο, ζήτησε από τους δημοσιογράφους ο Νομπελίστας Γκίντερ Γκρας μιλώντας στην ετήσια συνέλευση της ένωσης «Δίκτυο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας» στο Αμβούργο.

Κυνηγάτε το «ενδιαφέρον» περισσότερο από το «ουσιαστικό», είναι ένα από τα βασικά σημεία της κριτικής του. «Η δημοσιογραφία ζει μεροδούλι-μεροφάι και καταναλώνει διαρκώς stories», συνεχίζει τον εξάψαλμο ο Γκρας. Κατηγορεί τις εφημερίδες για εκχυδαϊσμό, επιρρίπτει στους νέους δημοσιογράφους έλλειψη ανεξαρτησίας και μια κάποια δημοσιοϋπαλληλική αντιμετώπιση των πραγμάτων.

Βλέπει πολλά κακώς κείμενα στη σημερινή κοινωνία. Η δημοκρατία για παράδειγμα, την οποία η δική του γενιά διδάχθηκε με επώδυνο τρόπο, απειλείται σήμερα από τον αχαλίνωτο καπιταλισμό, τα διογκούμενα χρέη και τις τράπεζες. Μπροστά μάλιστα στη δύναμη των τραπεζών οι πολιτικοί εγκατέλειψαν με μεγάλη ευκολία την κοινωνική οικονομία της αγοράς. Οι κοινωνικές τάξεις διαλύθηκαν. Και το αποτέλεσμα; «Οι πολίτες απομακρύνονται από τη δημοκρατία.» Και συνυπεύθυνοι γι' αυτό είναι και οι δημοσιογράφοι που ασκούν ελάχιστη κριτική. Ναι μεν δεν θέλει να κηρύξει επανάσταση, αλλά οπωσδήποτε να θέσει το πρόβλημα του συστήματος.

«Ημουν υπερβολικός; Αν ήμουν υπερβολικός, τότε μάλλον όχι τόσο όσο θα έπρεπε.» Ανέφερε, λέει, μερικά μόνο σημεία, επεκτάθηκε στη δύναμη των συγκροτημάτων του Τύπου ή τα βαρετά talkshow, αλλά δεν προχώρησε περισσότερο.

«Τα είπατε όπως θα θέλαμε να τα πούμε κι εμείς, κύριε Γκρας», λέει ένας ακροατής. «Α, τότε κάποιο λάθος έκανα», απαντά κάπως απότομα ο συγγραφέας και στην αίθουσα ακούγονται γέλια.

Deutsche Welle * «Ξεφλουδίζοντας το κρεμμύδι» ήταν ο τίτλος του αυτοβιογραφικού του βιβλίου το 2006.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή