Σερβία: Δημόσιος ηλιακός σταθμός φόρτισης κινητών τηλεφώνων

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011 13:56

A- A A+

Περιμένετε υπομονετικά το λεωφορείο, όμως η ώρα περνά και πρέπει να ειδοποιήσετε το φίλο που σας περιμένει ότι θα καθυστερήσετε στο ραντεβού σας. Βγάζετε από την τσάντα το κινητό σας τηλέφωνο, όμως μόλις καλείτε τον αριθμό, η συσκευή σβήνει αφού έμεινε από μπαταρία. Δεν θα ήταν υπέροχο να υπήρχε ένας τρόπος να φορτίσετε το κινητό σας περιμένοντας;

Κάπως έτσι φαίνεται πως σκέφτηκε μια ομάδα φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, η οποία έκανε πρόσφατα τα αποκαλυπτήρια του πρώτου δημόσιου - και δωρεάν για το κοινό - ηλιακού σταθμού φόρτισης, στην περιοχή Ομπρένοβατς της σερβικής πρωτεύουσας. Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι χρήστες είναι να προσεγγίσουν την κατασκευή, που ονομάζεται «Δέντρο με Φράουλες», και να επιλέξουν την κατάλληλη υποδοχή από τις 16 που διατίθενται. Μέσα σε 10 με 15 λεπτά, το ηλιακό «δέντρο» θα έχει φορτίσει πλήρως το κινητό τηλέφωνο ή σχεδόν οποιαδήποτε άλλη φορητή συσκευή.

«Στην οροφή υπάρχουν ηλιακοί συλλέκτες που μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική και την αποθηκεύουν στις μπαταρίες των συσσωρευτών της συσκευής», εξηγεί ο Μίλος Μιλισάβλιεβιτς, «εγκέφαλος» του Δέντρου με τις Φράουλες, ο οποίος ήταν μόλις 17 όταν συνέλαβε την ιδέα. «Έπειτα, η ενέργεια αυτή χρησιμοποιείται για να φορτίζονται τα κινητά τηλέφωνα των χρηστών».

Ο Μιλισάβλιεβιτς λέει ότι στις ενσωματωμένες μπαταρίες μπορεί να αποθηκευτεί ποσότητα ενέργειας ικανή να φορτίζει συσκευές για έναν ολόκληρο μήνα, ακόμη και εάν ο Ήλιος δεν κάνει την εμφάνισή του, κάτι που σημαίνει ότι το «δέντρο» προσφέρει τις υπηρεσίες του ακόμη και τη νύχτα ή όταν επικρατεί συννεφιά.

Σε συνεργασία με την ομάδα του από το πανεπιστήμιο, ο Μιλισάβλιεβιτς σχεδίασε μια σειρά από σταθμούς φόρτισης σε διάφορα μεγέθη και σχέδια, προκειμένου να μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε σημείο: σε δρόμους, πάρκα ή πλατείες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή