Απόπειρα επίθεσης υποστηρικτών του Ασαντ στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011 18:08
UPD:23:28
A- A A+

Υποστηρικτές του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ επιχείρησαν να επιτεθούν στην κατοικία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Δαμασκό, αφού νωρίτερα επιχείρησαν ανεπιτυχώς να εισβάλουν στην αμερικανική πρεσβεία, όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος από την Ουάσινγκτον.

«Ήταν το ίδιο πράγμα, ένας όχλος. Όμως όλοι είναι καλά», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πρεσβευτής Ρόμπερτ Φορντ βρισκόταν στο κτήριο της πρεσβείας κατά τη διάρκεια της επίθεσης και όχι στην κατοικία του, η οποία βρίσκεται σε απόσταση αρκετών τετραγώνων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατήγγειλε τις συριακές αρχές γιατί δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν την αμερικανική πρεσβεία, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι ένα φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι "ενθάρρυνε" το πλήθος.

«Ένας τηλεοπτικός σταθμός που επηρεάζεται από τις συριακές αρχές ενθάρρυνε αυτή τη βίαιη διαδήλωση», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Καταδικάζουμε με τον εντονότερο τρόπο την άρνηση της συριακής κυβέρνησης να προστατεύσει την πρεσβεία μας και ζητούμε αποζημίωση για τις ζημιές. Καλούμε τη συριακή κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι και στους δικούς της πολίτες», προστίθεται στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Διαδηλωτές κατάφεραν να μπουν στο κτήριο της αμερικανικής πρεσβείας, όπου παρέμειναν για λίγη ώρα και κατόπιν αποχώρησαν. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι υπάρχουν υλικές ζημιές στην πρεσβεία, αλλά κανένας από τους υπαλλήλους δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό, προσθέτοντας ότι ο Σύρος επιτετραμμένος στην Ουάσινγκτον πρόκειται να κληθεί προκειμένου να του επιδοθεί διαμαρτυρία.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο Associated Press ότι οι διαδηλωτές έσπασαν παράθυρα και ανέβασαν συριακή σημαία στο κτηριακό συγκρότημα, ενώ έγραψαν με γκράφιτι «σκύλος» αναφερόμενοι στον Αμερικανό πρέσβη Ρόμπερτ Φορντ.

Επίθεση και στην πρεσβεία της Γαλλίας

Υποστηρικτές του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ επιτέθηκαν και στην πρεσβεία της Γαλλίας στην πρωτεύουσα Δαμασκό, όπου συγκρούστηκαν με τους φρουρούς που επιχείρησαν να τους σταματήσουν χρησιμοποιώντας πραγματικά πυρά.

Οι φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τις πρεσβείες διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη που πραγματοποίησαν την Κυριακή οι πρεσβευτές των δύο χωρών στη πόλη Χάμα όπου την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση. Το πλήθος εκτόξευε πέτρες στα κτήρια, σπάζοντας τζάμια, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «δεν θέλουμε ξένη παρέμβαση στη χώρα».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι φρουροί της γαλλικής πρεσβείας άνοιξαν πυρ με πραγματικές σφαίρες για να απωθήσουν το πλήθος που επιχείρησε να εισβάλει στο χώρο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Βαλερό, είπε από το Παρίσι ότι «το επεισόδιο έχει λήξει». Ωστόσο διπλωματικές πηγές από τη Δαμασκό ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές παραμένουν συγκεντρωμένοι και έχουν περικυκλώσει το κτήριο.

Η επίθεση εναντίον της πρεσβείας της Γαλλίας στη Δαμασκό πραγματοποιήθηκε από «άτομα που δεν είχαν καμία σχέση με τους διαδηλωτές» αλλά ήταν άρτια εκπαιδευμένα άτομα, δήλωσε ο Γάλλος πρεσβευτής στη Συρία, Ερίκ Σεβαλιέ, μιλώντας στο France 2.

Όπως ανέφερε, «η επίθεση διήρκεσε για τρεισήμισι ώρες», ενώ οι επιτιθέμενοι «έσπασαν σχεδόν κάθε παράθυρο της πρεσβείας και προσπάθησαν να μπουν» στο κτήριο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή