Στα χαρακώματα οι ιδιοκτήτες ταξί

Κυκλοφοριακό μπλακ άουτ λόγω των κινητοποιήσεων
Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011 12:49
UPD:25/07/2011 21:38
A- A A+

Την παρέμβαση της προϊσταμένης της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένης Ράικου, προκάλεσαν οι σημερινές κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί στο λιμάνι του Πειραιά και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, που δημιούργησαν κυκλοφοριακό έμφραγμα και ταλαιπωρία σε εκατοντάδες ταξιδιώτες.

Η κ. Ράικου έδωσε εντολή να σχηματίζονται αμέσως δικογραφίες για όσους οδηγούς ταξί διαπιστώνεται ότι διαπράττουν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως αυτό της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Μάλιστα, τα οχήματα όσων απεργών δεν συμμορφώνονται θα κατάσχονται.

Νωρίτερα, περίπου 2.500 ιδιοκτήτες ταξί παρέταξαν τα οχήματά τους στους δρόμους περιμετρικά του λιμανιού του Πειραιά, αποκλείοντας τμηματικά την είσοδο σε πολλές πύλες. Λεωφορεία και τρόλεϊ ακινητοποιήθηκαν στο λιμάνι, με αποτέλεσμα οι ταξιδιώτες να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία μέχρι την επιβίβασή τους στα πλοία.

Μεγάλα προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην ακτή Ξαβερίου όπου βρίσκονται αγκυροβολημένα κρουαζιερόπλοια, καθώς οι τουρίστες δεν μπορούσαν να επιβιβαστούν στα πούλμαν για να επισκεφθούν τουριστικούς χώρους της Αθήνας.

Μετά από διαπραγματεύσεις με το λιμενάρχη Πειραιά οι απεργοί άφησαν ελεύθερες δύο πύλες στην ακτή, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα μόνο σήμερα από την ακτή Ξαβερίου αναμενόταν να εξέλθουν περίπου 15.000 τουρίστες.

Το πρωί πολλές εκατοντάδες ταξί σχημάτισαν ουρά χιλιομέτρων από την είσοδο του αεροδρομίου και προς την Αττική οδό, αφήνοντας μόνο μια λωρίδα κυκλοφορίας για την κίνηση των οχημάτων, προκαλώντας επίσης προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Αυτή την ώρα, οι αυτοκινητιστές αποχωρούν σταδιακά από το λιμάνι του Πειραιά και την Αττική Οδό και κατευθύνονται στο κέντρο της Αθήνας.

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος κατέστησε σαφές ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν και κάλεσε για άλλη μια φορά τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γ. Ραγκούση να ανακαλέσει την απόφασή του και να αρχίσει διάλογος με βάση το προεδρικό διάταγμα που είχε καταρτιστεί επί Δ. Ρέππα.

«Τέτοιοι τρόποι διαμαρτυρίας δεν οδηγούν πουθενά. Η ζημιά για τον τουρισμό είναι μεγάλη», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος στο Mega και απηύθυνε έκκληση στους ιδιοκτήτες ταξί, να σταματήσουν, διότι βλάπτουν κάθε ελληνική οικογένεια.

Υπενθυμίζεται ότι οι αυτοκινητιστές πραγματοποιούν από τις 5 τα ξημερώματα 48ωρη απεργία, η οποία θα διαρκέσει έως τις 5 τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Ανοιξαν τα διόδια των Μαλγάρων στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη περίπου 1350 αυτοκινητιστές έφθασαν το πρωί με τα οχήματά τους στα διόδια των Μαλγάρων, τα οποία «άνοιξαν», προκειμένου οι οδηγοί να περνούν χωρίς να πληρώνουν.

Στις 2 μ.μ. θα αποχωρήσουν και με αυτοκινητοπομπή θα φθάσουν στο κέντρο της πόλης(Δικαστήρια, Εγνατία, Νέα Εγνατία) για να καταλήξουν στην περιοχή Βούλγαρη, όπου θα διαλυθούν.

Κινητοποιήσεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα

Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας έγιναν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Στο Ηράκλειο, οι ιδιοκτήτες ταξί προχώρησαν το πρωί σε πορεία διαμαρτυρίας από την παραλιακή λεωφόρο και περνώντας μέσα από κεντρικούς δρόμους κατέληξαν στην πλατεία Ελευθερίας, όπου έβαλαν φωτιά σε ένα παλιό ταξί.

Ιδιοκτήτες ταξί από την Αχαΐα και την Ηλεία προχώρησαν την ίδια ώρα στον αποκλεισμό των εισόδων, τόσο του νέου όσο και του παλιού λιμανιού της Πάτρας, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους έχουν μεταβεί στα διόδια του Ρίου, επί της εθνικής οδού Πατρών-Κορίνθου, όπου επιτρέπουν στα οχήματα την ελεύθερη διέλευση.

Επίσης, ιδιοκτήτες ταξί από την Αιτωλοακαρνανία, αφού απέκλεισαν για λίγη ώρα τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, στο ύψος του Αντιρρίου, μετέβησαν στα διόδια τα οποία και άνοιξαν, επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των διερχόμενων οχημάτων.

Σε συμβολική κατάληψη του μεθοριακού σταθμού Προμαχώνα προχώρησαν στις 11.30 το πρωί οι ιδιοκτήτες οδηγοί ταξί των Σερρών αντιδρώντας στην απελευθέρωση του επαγγέλματός τους. Η κατάληψη διήρκησε μισή ώρα, χωρίς να προκαλέσει κυκλοφοριακό πρόβλημα στην περιοχή και χωρίς να χρειαστεί ή επέμβαση της Αστυνομικής Διεύθυνσής Σερρών.

Ιδιοκτήτες ταξί από την Τρίπολη, τη Σπάρτη, το Αργος, το Ναύπλιο και αγοραία από τους νομούς της Πελοποννήσου, έχουν σηκώσει τις μπάρες στον σταθμό διοδίων Νεστάνης, από τις 9.30 το πρωί, στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης, και τα διερχόμενα αυτοκίνητα περνούν ελεύθερα.

Αριστερά και δεξιά στον αυτοκινητόδρομο παραμένουν την ίδια ώρα παρατεταγμένα πάνω από 200 ταξί.

Πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν με τα ταξί τους και οι αυτοκινητιστές των Τρικάλων.

Στην Κατερίνη οι ιδιοκτήτες ταξί απέκλεισαν τα γραφεία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και στην Ημαθία τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

Διπλή έκκληση ΝΔ προς κυβέρνηση και οδηγούς ταξί

Έκκληση προς τους οδηγούς ταξί να σταματήσουν άμεσα τον αποκλεισμό του αεροδρομίου και του λιμανιού του Πειραιά, ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες και οι επισκέπτες της χώρας απηύθυνε εν τω μεταξύ η ΝΔ διά του εκπροσώπου της, Γ. Μιχελάκη.

Ο κ. Μιχελάκης κάλεσε τους εκπροσώπους του κλάδου να επιδείξουν στάση ευθύνης, μπροστά στην «κυβερνητική ανευθυνότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

«Aμεσα και απόλυτα υπεύθυνος είναι ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος ανεξήγητα, χωρίς καμιά λογική και χωρίς να έχει κανένα σχέδιο, ακύρωσε τη συμφωνία του προκατόχου του με τον κλάδο των “ταξί”», τόνισε.

Κάλεσε παράλληλα τον υπουργό να ξεκινήσει «άμεσα, εντός της ημέρας» ουσιαστικό διάλογο με τους εκπροσώπους των οδηγών ταξί, ενώ επανέλαβε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απελευθέρωση του επαγγέλματος με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

ΚΚΕ: Εξόντωση των ιδιοκτητών ταξί

Με την εξόντωση των μικρών ιδιοκτητών ταξί ο στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει πόδι το μεγάλο κεφάλαιο στο φιλέτο της συγκεκριμένης αγοράς», παρατηρεί το ΚΚΕ σχετικά με το πλήρες άνοιγμα του κλάδου των ταξί.

«Το αποτέλεσμα θα είναι να μετατραπεί σταδιακά το ταξί σε είδος πολυτελείας για το λαό, ενώ οι μισθωτοί οδηγοί που θα εργάζονται σε αυτές τις συνθήκες θα οδηγηθούν σε καθεστώς γαλέρας», συμπληρώνει.

Οπως υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα, «τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, ότι θα φτηνύνουν οι υπηρεσίες και ότι θα βρουν δουλειά οι άνεργοι, είναι ψεύτικα και αποπροσανατολιστικά».

Το ΚΚΕ καλεί ακόμη τους εργαζομένους στο ταξί και τους μικρούς ιδιοκτήτες «να εμποδίσουν την καταστροφική γι’ αυτούς πολιτική της κυβέρνησης, να μην εγκλωβιστούν στα προπαγανδιστικά τερτίπια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

ΛΑΟΣ: Το δίκιο ανήκει στους ιδιοκτήτες ταξί

«Το δίκιο βρίσκεται στην πλευρά των ιδιοκτητών ταξί» τονίζει ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης, αναφερόμενος στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με την κυβέρνηση σχετικά με την απελευθέρωση του κλάδου.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «αναμενόμενη» την έκρηξη «τη στιγμή που καταπατείται μία συμφωνία» επιρρίπτοντας «ακέραια την ευθύνη» στην κυβέρνηση και τον υπουργό υποδομών Γ. Ραγκούση.

ΔΗΣΥ: Οι αλλαγές θα προχωρήσουν κόντρα στα συντεχνιακά συμφέροντα

«Φτάνει πια. Οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν κόντρα στα συντεχνιακά συμφέροντα μεμονωμένων ομάδων», τόνισε σε δήλωσή του σχετικά με τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο ακραίος τρόπος με τον οποίο αντιδρούν οι ταξιτζήδες υπονομεύει την εικόνα της πρωτεύουσας, καθώς, όπως είπε «στρέφονται εναντίον του τουρισμού, του εμπορίου, των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των εργαζομένων στους κλάδους αυτούς».

Δημοκρατική Αριστερά: Απελευθέρωση υπό προϋποθέσεις

Οι ιδιοκτήτες των ταξί έχουν κάθε δικαίωμα στην απεργία, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα λιμάνια και τα αεροδρόμια δεν πρέπει να κλείνουν, «ιδιαίτερα σ’ αυτή την κρίσιμη για τη χώρα και την κοινωνία περίοδο».

Η Δημοκρατική Αριστερά τάσσεται υπέρ του ανοίγματος του επαγγέλματος, αλλά όχι, όπως εξηγεί, με τον τρόπο που το επιβάλλει το Υπουργείο.

«Η χώρα έχει πάρα πολλά ταξί, δεν πρέπει όμως να στερηθούν το δικαίωμα να αποκτήσουν άδεια και άλλοι, αλλά με τις προϋποθέσεις εκείνες που δεν θα καταστήσουν το συγκεκριμένο χώρο ξέφραγο αμπέλι και δεν θα επιφέρουν πλήρη απορρύθμιση του επαγγέλματος», διευκρινίζει.

ΠΟΞ: «Οχι» στις ακραίες μορφές διαμαρτυρίας

Έκκληση στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί «να σταματήσουν άμεσα τις ακραίες μορφές διαμαρτυρίας» και τους αποκλεισμούς λιμένων και αεροδρομίων στην «καρδιά της κρισιμότερης τουριστικής περιόδου των τελευταίων ετών για τη χώρα», απηύθυνε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι οδηγοί ταξί με τη μορφή της διαμαρτυρίας που επέλεξαν, καταφέρνουν ένα ακόμα καίριο πλήγμα στην εικόνα της χώρας διεθνώς, η οποία πρόσφατα αμαυρώθηκε απ' τα τραγικά επεισόδια του Ιουνίου».

«Θυμίζουμε», συμπληρώνεται, «ότι οι χώροι που σήμερα αποκλείουν (αεροδρόμιο και λιμάνι) αποτελούσαν διαχρονικά τους προνομιακούς τόπους εργασίας τους».

«Αναρωτιόμαστε αν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε με τρόπο συστηματικό να "πυροβολούμε τα πόδια μας" και κάνουμε την ύστατη έκκληση στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί να σταματήσουν άμεσα τις ακραίες μορφές διαμαρτυρίας», καταλήγει η ΠΟΞ.

ΣΕΤΕ: Νέο πλήγμα στον τουρισμό

Για «νέο πλήγμα για την εικόνα της χώρας και τον τουρισμό» κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις των οδηγών ταξί.

«Οι δυσκολίες ή και ο αποκλεισμός στην πρόσβαση στα αεροδρόμια και τα λιμάνια δημιουργούν προβλήματα στον τουρισμό, βασικού πυλώνα ανάπτυξης και ελπίδα της χώρας μας για να βγει από την κρίση», επισημαίνει ο ΣΕΤΕ.

Απευθύνει παράλληλα έκκληση στην κυβέρνηση και τους ενδιαφερόμενους κλάδους «να προσέλθουν με ψυχραιμία σε διάλογο» και να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποτραπούν, όπως αναφέρει, τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

ΗΑΤΤΑ: Ερμαιο αιφνίδιων συντεχνιακών κινητοποιήσεων ο τουρισμός

Έκκληση στους οδηγούς ταξί να σταματήσουν άμεσα τις ακραίες μορφές διαμαρτυρίας απευθύνει και ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), υπογραμμίζοντας ότι ο τουρισμός βρίσκεται για ακόμα μία φορά έρμαιο αιφνίδιων συντεχνιακών κινητοποιήσεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή