Στο Σύνταγμα το απόγευμα οι ιδιοκτήτες ταξί

Απάντηση Γ.Ραγκούση στην εσωκομματική κριτική
Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011 08:09
UPD:16:13

Μεγάλη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, την ώρα της ενημέρωσης του ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Γ. Ραγκούση, προγραμματίζουν σήμερα στις 18.00 οι ιδιοκτήτες ταξί.

A- A A+

Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή, προγραμματίζουν σήμερα στις 18.00 οι ιδιοκτήτες ταξί, την ώρα που ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Ραγκούσης, θα ενημερώνει τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος.

Σφοδρή επίθεση στον υπουργό από τον εκπρόσωπο της ΝΔ, ενώ αντιδράσεις για τους χειρισμούς του κ. Ραγκούση υπάρχουν και μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Εκατοντάδες αυτοκινητιστές από την επαρχία έφθασαν στην πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στην αποψινή συγκέντρωση. Το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά έφθασαν αυτοκινητιστές από την Κρήτη, με τους τοπικούς Συλλόγους Ταξί να ζητούν παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού προκειμένου να δοθεί λύση.

«Ο αγώνας των ιδιοκτητών ταξί σε όλη τη χώρα είναι καθαρά κλαδικός και δεν τον χαρίζουμε σε κανένα πρόσωπο ή φορέα. Θέλουμε συμπαραστάτες και τους αναζητούμε παντού. Θέλουμε συμμάχους και συμμαχίες με βάση τον δίκαιο αγώνα μας», διεμήνυσε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων, τονίζοντας πως οι αποφάσεις που ακολουθεί ο κλάδος είναι ομόφωνες και προϊόν του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας και του κλαδικού συμβουλίου.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για τους χειρισμούς του στο θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί. Σε δήλωσή του ο κ. Μιχελάκης έκανε λόγο για βεντέτα του υπουργού με τον προκάτοχό του Δ.Ρέππα και ζήτησε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού προκειμένου να δοθεί λύση στο ζήτημα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2024488 .

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, με το Λ. Γρηγοράκο να θέτει θέμα παραίτησης του κ. Ραγκούση και τον Δ.Λιντζέρη να μιλά για λάθος του υπουργού Υποδομών.

«Υπάρχουν κάποιοι που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα χωρίς να ρωτούν κανέναν. Γιατί να μην παραιτηθεί ο κ. Ραγκούσης, εφόσον φθάσαμε σε τέτοιο αδιέξοδο;» διερωτήθηκε ο βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ σε δηλώσεις του στον Βήμα FM, εκτιμώντας ότι Θα έπρεπε να έχει επέμβει και ο Πρωθυπουργός. «Σε αυτές τις καταστάσεις, υπάρχουν και οι γενναίες αποδράσεις. Υπάρχουν κάποιοι που πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους γι’ αυτήν την αναστάτωση και το κατάντημα που έγινε τις τελευταίες ημέρες στη χώρα και αμαύρωσε την εικόνα της. Υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες, δεν υπάρχουν;», παρατήρησε ο κ. Γρηγοράκος.

Για λανθασμένους χειρισμούς από την πλευρά του κ. Ραγκούση μίλησε και ο Δ. Λιντζέρης: «Δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα που ελπίζω να λυθεί τώρα. Δημιουργήθηκε από τους χειρισμούς του υπουργού και τη συμβολή όλων ημών. Θέλει διάλογο και διάρκεια. Αν σε κάτι συμπεφωνημένο έρχεται το πάνω-κάτω, είναι λάθος χειρισμός. Στην πολιτική ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο κάνεις κάτι έχει καθοριστικό ρόλο. Δεν κρύβω τα λόγια μου και μπορώ να κάνω μια ψυχαναλυτική ερμηνεία: είναι ένα λάθος του υπουργού, για να το πω έτσι», δήλωσε ο βουλευτής στον ίδιο ραδιοσταθμό.

Αμεση ήταν απάντηση του κ. Ραγκούση στους επικριτές του εντός της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. «Ο κ. Γρηγοράκος ζητεί την παραίτηση μέλους της κυβέρνησης που προωθεί την εφαρμογή ενός Νόμου, που και ο ίδιος ο βουλευτής ψήφισε πριν από 4 μόλις μήνες, και σύμφωνα με τον οποίο συντελέστηκε η απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων από τις 2 Ιουλίου», παρατήρησε σε δήλωσή του στην οποία επαναλαμβάνει:

«Ένα είναι το πραγματικό και κρίσιμο για την πορεία της χώρας ερώτημα: Θα προχωρήσουμε αποφασιστικά στις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, και ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για την εφαρμογή ενός νόμου που έχουμε ήδη ψηφίσει και υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον ή θα υποταχθούμε στο φόβο του μικροπολιτικού κόστους και στα επιμέρους συμφέροντα συντεχνιών;»

Σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος κάλεσε τους ιδιοκτήτες ταξί σε ανοικτό διάλογο και ενδελεχή διαβούλευση για την απελευθέρωση του επαγγέλματος τους με συγκεκριμένα κριτήρια και χωρίς προκαταλήψεις, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Η θέση μας είναι σαφής και έχει εκφραστεί κατ' επανάληψη», τόνισε ο κ. Μόσιαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash. «Οι ιδιοκτήτες των ταξί θα πρέπει να προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση. Θα κατατεθούν προτάσεις και από τον αρμόδιο υπουργό, με συγκεκριμένα κριτήρια για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί και θα γίνει ανοιχτή και ενδελεχής διαβούλευση».

«Δεν δικαιολογείται πλέον η απεργία των ιδιοκτητών ταξί, εκτός αν υπάρχουν άλλοι λόγοι για την συνέχισή της», συνέχισε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας μάλιστα ότι η απεργία ξεκίνησε όταν ο αρμόδιος υπουργός έλειπε στις ΗΠΑ.

«Θα πρέπει να δούμε το επάγγελμα των ταξί και των ιδιοκτητών των ταξί σε διαφορετική βάση», επεσήμανε ο κ. Μόσιαλος. «Θα πρέπει να δούμε τις ευρύτερες διαστάσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν θίγονται στο δημόσιο διάλογο, σχετικά με την τεράστια παραοικονομία που υπήρχε στο συγκεκριμένο χώρο με την μεταβίβαση των αδειών, με την φοροδιαφυγή που υπήρχε για πάρα πολλά χρόνια και με την ποιότητα των υπηρεσιών».

ΔΗΜΑΡ: Λύση χωρίς αγκυλώσεις και απολυτότητες

«Το άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξί πρέπει να προωθηθεί με τις αναγκαίες πληθυσμιακές αναλογίες και προϋποθέσεις που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μέσα από διάλογο, χωρίς αγκυλώσεις και απολυτότητες, ώστε να επιστρέψουμε στην εύρυθμη λειτουργία της χώρας», τονίζει με τη σειρά της η Δημοκρατική Αριστερά, καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση «διότι με την αντιφατική πολιτική της έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή