Πούμα διέσχισε τις μισές αμερικανικές πολιτείες

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011 12:50

Φωτογραφία αρχείου: Black Hills Mountain Lion Foundation

A- A A+

Ένα αμερικανικό λιοντάρι που σκοτώθηκε τον περασμένο μήνα σε αυτοκινητόδρομο του Κονέτικατ, είχε διανύσει σχεδόν 3.000 χιλιόμετρα από τη Νότια Ντακότα, όπως κατέδειξαν αναλύσεις του γενετικού του υλικού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδρομή πούμα που έχει καταγραφεί ποτέ και μια από τις μεγαλύτερες που έχει διανύσει χερσαίο θηλαστικό.

«Είναι η πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 100 χρόνια που επιβεβαιώνεται η παρουσία ενός άγριου ορεινού λιονταριού στην πολιτεία μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ενέργειας και Περιβαλλοντικής Προστασίας του Κονέτικατ Ντάνιελ Έστι. «Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι ένα τέτοιο λιοντάρι φθάνει στο Κονέτικατ από τις δυτικές πολιτείες, ενώ δεν έχουμε στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι η δική μας πολιτεία φιλοξενεί το δικό της πληθυσμό τέτοιων λιονταριών».

Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι το ίδιο ζώο είχε προηγουμένως εντοπιστεί στη Μινεσότα και στο Ουισκόνσιν, το 2009 και το 2010 αντίστοιχα. Αυτό από μόνο του αποτελεί αξιοσημείωτο στοιχείο καθώς τα πούμα - ή κούγκαρ- σπάνια διανύουν περισσότερα από 160 χιλιόμετρα σε αναζήτηση τροφής ή συντρόφου. «Το ταξίδι αυτού του λιονταριού αποτελεί απόδειξη των θαυμάτων της Φύσης και της επιμονής και προσαρμοστικότητας του είδους», δήλωσε ο Έστι.

Το αρσενικό λιοντάρι, ηλικίας μεταξύ 2 και 5 ετών και βάρους 63 κιλών, χτυπήθηκε θανάσιμα από αυτοκίνητο στο Μίλφορντ, περίπου 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Νέας Υόρκης. Εδώ και αρκετούς μήνες, οι αρχές δέχονταν κλήσεις ανήσυχων πολιτών, οι οποίοι έλεγαν πως το είχαν εντοπίσει. Οι μαρτυρίες τους άρχισαν πρόσφατα να επιβεβαιώνονται από φωτογραφίες, ίχνη και περιττώματα που άφηνε πίσω του το ζώο.

Σύμφωνα με τους - έκπληκτους- επιστήμονες που το μελέτησαν, δεν του είχαν αφαιρεθεί τα νύχια ούτε είχε στειρωθεί, γεγονός που καταδεικνύει ότι το ζώο δεν ζούσε σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή