Όταν αναφερόμαστε στην ηλιακή ενέργεια, ο νους πάει αβίαστα σε τεράστιους, γυαλιστερούς ηλιακούς συλλέκτες που εκτείνονται σε μακριές σειρές, ίσως σε κάποια έρημο, κάτω από τον καυτό Ήλιο που δικαιολογεί την ύπαρξή τους. Ηλιακή ενέργεια όμως δεν είναι μόνο τα φωτοβολταϊκά πάνελ...
Ο αυστραλιανός ενεργειακός όμιλος EnviroMission πρότεινε την κατασκευή, στην έρημο της δυτικής Αριζόνα, της ψηλότερης καμινάδας στον κόσμο: ενός πύργου, ύψους σχεδόν 800 μέτρων, ο οποίος θα αποτελεί τον άξονα ενός εργοστασίου παραγωγής καθαρής ενέργειας, από τη θερμότητα του Ήλιου. Θα πρόκειται για το δεύτερο ψηλότερο κτίσμα στον κόσμο, μετά από τον πολυτελή ουρανοξύστη Μπουρτζ Χαλίφα, στο Ντουμπάι.
Στόχος της EnviroMission είναι, όταν το έργο ολοκληρωθεί, στις αρχές του 2015, να μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 200.000 σπιτιών! Και όλα αυτά με μηδενικά καυσιμα. «Θα ήταν αλαζονικό να πούμε ότι έχουμε τη λύση», λέει ο πρόεδρος του αμερικανικού παραρτήματος του ομίλου Κρις Ντέιβι. «Πρόκειται όμως για μια εύλογη εναλλακτική στον τομέα της ενέργειας.»
Ο σταθμός αποτελείται από ένα τεράστιο, θολωτό κτίσμα που μοιάζει με θερμοκήπιο και στο οποίο ο αέρας παγιδεύεται και θερμαίνεται, ξεπερνώντας τους 70 βαθμούς Κελσίου. Στην προσπάθειά του να βγει, διοχετεύεται στον ηλιακό πύργο έχοντας προηγουμένως περάσει από δεκάδες τουρμπίνες και τροφοδοτώντας τις ώστε να παράξουν ηλεκτρική ενέργεια.
Η EnviroMission λέει ότι ένα ακόμη θετικό στοιχείο του συγκεκριμένου σταθμού είναι ότι δεν απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή ηλιοφάνεια, αλλά έστω και λίγη θερμότητα από τον Ήλιο. Κατά τον Ντέιβι, η καμινάδα θα μπορεί να λειτουργεί ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς την ημέρα θα απορροφά όση θερμότητα χρειάζεται. «Οι συνθήκες είναι απίστευτα ευνοϊκές», λέει. «Δεν χρειάζεται νερό ούτε επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες ή "ακτίνες του θανάτου" από καθρέφτες, ενώ τα κινητά στοιχεία θα είναι ελάχιστα».
Το δεύτερο ψηλότερο κτήριο του κόσμου - διπλάσιο σε ύψος από το Empire State Building- παραμένει προς το παρόν μόνο στα χαρτιά. Η υλοποίησή του αναμένεται να στοιχίσει περίπου 525 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα πρέπει πρώτα να ξεπεραστούν αρκετά γραφειοκρατικά εμπόδια. Την ανησυχία τους έχουν εκφράσει και οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες ναι μεν τάσσονται υπέρ της ανέγερσης ενός σταθμού παραγωγής καθαρής ενέργειας, αλλά φοβούνται ότι ο τεράστιος ηλιακός πύργος θα επηρεάσει αρνητικά το οικοσύστημα.