Ολιγόλεπτοι αποκλεισμοί δρόμων από ιδιοκτήτες ταξί

Τρίτη, 02 Αυγούστου 2011 09:27
UPD:16:20
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

A- A A+

Σε ολιγόλεπτους αποκλεισμούς της Λ. Μεσογείων στο ύψος του υπουργείου Μεταφορών, προχώρησαν το πρωί οι ιδιοκτήτες ταξί που παρέμειναν και σήμερα συγκεντρωμένοι στο σημείο έως τις 14.00, με αίτημα να συναντηθούν με τον υπουργό Γ. Ραγκούση.

Τελικά αποχώρησαν αναμένοντας τη στάση που θα τηρήσει ο υπουργός το απόγευμα κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για το ζήτημα.

Προηγήθηκε συνάντηση του γραμματέα του ΣΑΤΑ Κώστα Δήμου με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκη, την οποία ο πρώτος χαρακτήρισε θετική. Οπως είπε, η θετική στάση που δείχνει το κόμμα πρέπει να εκφραστεί και από τον υπουργό στη Βουλή.

Οι ιδιοκτήτες ταξί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους παρά τις αντιδράσεις των φορέων του τουρισμού, με τους εκπροσώπους τους να υποστηρίζουν ότι πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο των συνδικαλιστικών σωματείων.

Στην Πάτρα οι αυτοκινητιστές αποφάσισαν να διαθέσουν δωρεάν τα ταξί τους για τη μεταφορά εκατοντάδων επιβατών κρουαζιερόπλοιου που έχει δέσει το λιμάνι. Μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσής τους στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο με αντικείμενο τη μορφή των περαιτέρω κινητοποιήσεών τους, έκαναν μηχανοκίνητη πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Εξω από τα πολιτικά γραφεία του υφυπουργού Αμυνας Κώστα Σπηλιόπουλου και του βουλευτή Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Τριανταφυλλόπουλου, κάποιοι από τους συμμετέχοντες ξήλωσαν τις πινακίδες με τα ονοματεπώνυμα των πολιτικών οι οποίες βρίσκονταν στις εισόδους των πολυκατοικιών. Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες ταξί αποχώρησαν, χωρίς να σημειωθεί κάποιο άλλο απρόοπτο.

Στην Τρίπολη ιδιοκτήτες ταξί έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, όπου παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε και στη Σάμο, έξω από το αεροδρόμιο.

Στο Ηράκλειο συνάδελφοί τους κρατούν ανοικτά τα εκδοτήρια εισιτηρίων στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Στις 12.00 έφθασαν στο Δικαστικό Μέγαρο, όπου οδηγήθηκαν οι δύο συλληφθέντες κατά τα χθεσινά επεισόδια στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης. Και στους δύο ασκήθηκε ποινική δίωξη για παρακώλυση συγκοινωνιών. Σε έναν εξ αυτών ασκήθηκε επιπλέον δίωξη για παράνομη οπλοφορία, επειδή κατά τη σύλληψή του κρατούσε ένα σίδερο.

Εν τω μεταξύ, υπό κατάληψη εξακολουθούν να τελούν τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.

Στη Λαμία ιδιοκτήτες ταξί έκλεισαν το ένα ρεύμα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού στο ύψος της εισόδου της πόλης, κάνοντας λόγο για προειδοποιητική κίνηση και στη 1 μ.μ. αποχώρησαν.

Το βράδυ θα επανεξετάσουν τη στάση τους. Πάντως προσανατολίζονται σε αποκλεισμούς δημοσίων κτιρίων ή ακόμη και της εθνικής οδού.

Στις Σέρρες ιδιοκτήτες περιφερειακών ταξί των νομών Σερρών, Δράμας και Καβάλας προχωρούν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού (Θεσσαλονίκης-Καβάλας), στον κόμβο της Αμφίπολης, εμποδίζοντας ανά μία ώρα και για πέντε λεπτά, τη διέλευση των οχημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη προέβησαν σε κατάληψη του κτιρίου της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών στο Καλοχώρι, η οποία όπως είπαν, θα διαρκέσει μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι. Προς στιγμή μάλιστα προκλήθηκε ένταση έξω από το κτίριο όταν κάποιοι αυτοκινητιστές αναποδογύρισαν και προκάλεσαν φθορές σε ταξί, το οποίο και στη συνέχεια πήρε φωτιά, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί Νομού Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Καρατάκης.

Στη Λάρισα οι αυτοκινητιστές επιχείρησαν να καταλάβουν τις σιδηροδρομικές γραμμές εντός της πόλης, ωστόσο δεν τα κατάφεραν λόγω επέμβασης της αστυνομίας.

Οι ιδιοκτήτες ταξί στο Βόλο, το πρωί κατευθύνθηκαν στο λιμάνι της περιοχής, όπου και μοίρασαν έντυπο υλικό στους τουρίστες, Έλληνες και ξένους, ενημερώνοντάς τους για την κατάσταση στον κλάδο και ζητώντας την ανοχή τους στην όποια ταλαιπωρία αντιμετωπίζουν.

Μετά το λιμάνι του Βόλου, οι απεργοί κατευθύνθηκαν στο αεροδρόμιο, στη Νέα Αγχίαλο, όπου και προχώρησαν σε αντίστοιχες δράσεις ενημέρωσης του κόσμου.

Στον Εβρο, οι ιδιοκτήτες ταξί του Νομού αποχώρησαν από το τελωνείο των Κήπων, το οποίο και έκλειναν από το πρωί περιοδικά, μοιράζοντας έντυπο υλικό με τα αιτήματά τους στους διερχόμενους οδηγούς.

Ηλ. Μόσιαλος: Ακατανόητη η συνέχιση των κινητοποιήσεων

Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος επανέλαβε ότι ο υπουργός Μεταφορών θα ανακοινώσει έως το τέλος Αυγούστου τις προτάσεις του για την απελευθέρωση του επαγγέλματος με κανόνες και συγκεκριμένα κριτήρια.

Επιπλέον, κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να προσέλθουν σε ένα διάλογο χωρίς προκαταλήψεις.

«Κατόπιν αυτών, η συνέχιση των κινητοποιήσεων είναι ακατανόητη. Οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους για τις συνέπειες που προκαλούνται σε βάρος της οικονομίας, του τουρισμού και του ελληνικού λαού», κατέληξε.

Χρ. Παπουτσής: Πολιτικές δυνάμεις και συνδικαλιστές να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Εξάλλου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής έστρεψε τα πυρά του σε πολιτικές δυνάμεις «που υποκινούν τις κινητοποιήσεις», καθώς και στη συνδικαλιστική ηγεσία των ιδιοκτητών ταξί.

«Εάν είναι κάποιοι συνδικαλιστές ή κάποιες μεμονωμένες δυνάμεις, η μεγάλη πλειοψηφία των οδηγών και των ιδιοκτητών ταξί θα πρέπει να τους απομονώσει», τόνισε.

«Εάν», πρόσθεσε, «είναι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες υποκινούν αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους με παρρησία στον ελληνικό λαό. Να πουν τα πράγματα με το όνομά τους και να πουν ότι πίσω από αυτές τις κινητοποιήσεις είμαστε εμείς και κάποιοι άλλοι».

Ο Κ. Παπουτσής σημείωσε ακόμη ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτός ο κλεφτοπόλεμος, ο οποίος μπορεί να είναι μία άσκηση πολιτικών και κομματικών επιδιώξεων για κάποιους, αλλά έχει πραγματικό κόστος για το συμφέρον της χώρας μας και το δημόσιο συμφέρον».

Επιπλέον, ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για ανοιχτό διάλογο με τους ιδιοκτήτες και κάλεσε τους υπευθύνους να εγκαταλείψουν τις ακραίες μορφές αγώνα, αφού μέχρι τέλος Αυγούστου θα γίνουν γνωστές όλες οι προτάσεις σε σχέση με το άνοιγμα του επαγγέλματος.

Ο κ. Παπουτσής καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις σε γραφεία βουλευτών, λέγοντας ότι αυτές κινούνται έξω από κάθε όριο λογικής και ανοχής του δημοκρατικού πολιτεύματος.

«Κάθε φορά που γίνονται λαϊκές κινητοποιήσεις (εργαζομένων στον τουρισμό, ναυτεργατών, ταξιτζήδων κ.α.) το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ επιδιώκουν να τις τσακίσουν με πρόσχημα τον τουρισμό, την ίδια στιγμή που ο λαός εξαιτίας της πολιτικής τους περνάει μαύρο καλοκαίρι και δεν μπορεί να πάει διακοπές» παρατηρεί το ΚΚΕ.

«Ταυτόχρονα», συμπληρώνει, «συναγωνίζονται ποιος από τους τρεις θα δώσει περισσότερα στα μονοπώλια του τουρισμού και τους tour operators».

Τους πραγματικούς και ουσιαστικούς λόγους της διαφωνίας μεταξύ ιδιοκτητών ταξί και υπουργείου Μεταφορών ζητεί να μάθει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Οπως αναφέρει, επί έναν μήνα η κοινωνική ζωή της χώρας έχει αναστατωθεί από τις κινητοποιήσεις και «ο ελληνικός λαός καθημερινά γίνεται μάρτυρας μιας διαρκούς κλιμακούμενης αντιπαράθεσης και υφίσταται τις επιπτώσεις αυτής της διαφωνίας μεταξύ υπουργείου Μεταφορών και ιδιοκτητών ΤΑΞΙ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή