Αυθόρμητα τείνουν χέρι βοηθείας οι χιμπατζήδες - ιδίως οι θηλυκοί - σε άλλα μέλη του είδους τους, όπως έδειξε νέα επιστημονική έρευνα του κορυφαίου αμερικανικού κέντρου έρευνας Yerkes, με επικεφαλής τη συγκριτική ψυχολόγο Βικτόρια Χόρνερ του πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τους New York Times και το Science.
Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν εργαστηριακά πειράματα με επτά χιμπατζήδες, οι οποίοι, όταν κλήθηκαν να διαλέξουν αν θα έχουν μια μπανάνα μόνο για τους ίδιους ή μια μπανάνα για αυτούς και άλλη μία για τους συντρόφους τους, προτίμησαν τη δεύτερη «κοινωνική» επιλογή σε ποσοστό από 53% έως 67%.
Τα αποτελέσματα της νέας αυτής έρευνας έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι όντως οι στενότεροι γενετικά συγγενείς των ανθρώπων δεν νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους, καθώς μέχρι τώρα οι επιστήμονες διεθνώς διαφωνούσαν σχετικά με την κοινωνικότητά τους.
Επίσης, ρίχνει νέο φως στην εξέλιξη του αλτρουισμού στους ανθρώπους και παράλληλα αυξάνει τα κοινά που μοιραζόμαστε με τους χιμπατζήδες.
Παράλληλα, έτσι ανατρέπεται η κυρίαρχη αντίληψη ότι ο αλτρουισμός αναπτύχθηκε μόνο αφότου οι άνθρωποι διαχωρίστηκαν εξελικτικά από τα άλλα πρωτεύοντα (πιθήκους), πριν από περίπου 6 εκατ. χρόνια.
«Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει την κοινωνική φύση των χιμπατζήδων μέσω ενός διαφορετικού τεστ, που είναι καλύτερα προσαρμοσμένο στο είδος τους», δήλωσε σχετικά ένας από τους ερευνητές, ο ζωολόγος Φρανς ντε Βάαλ.