Το Παρίσι καλεί τους Γάλλους να εγκαταλείψουν τη Συρία

Σάββατο, 13 Αυγούστου 2011 19:23
A- A A+

Να εγκαταλείψουν τη Συρία καλεί το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών τους Γάλλους πολίτες που βρίσκονται στη χώρα, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του στη στήλη «Συστάσεις προς ταξιδιώτες».

Από τις αρχές Μαΐου, η Γαλλία είχε ήδη συστήσει στους πολίτες της, των οποίων η παραμονή στη Συρία δεν κρίνεται απαραίτητη, να εγκαταλείψουν προσωρινά τη χώρα με τα διαθέσιμα μέσα μεταφοράς.

«Όσοι Γάλλοι φύγουν από τη Συρία καλούνται να ενημερώσουν την πρεσβεία της Γαλλίας για την αναχώρησή τους», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στη Συρία, στο εξής συνιστάται να αποτραπεί οποιαδήποτε μετακίνηση εντός της χώρας αυτής».

«Η κατάσταση της ασφάλειας επιδεινώνεται όσο αυξάνονται τα μέτρα καταστολής», δήλωσε διπλωματική πηγή, υπενθυμίζοντας ότι η καταστολή των διαδηλώσεων από το καθεστώς Ασαντ έχει προκαλέσει το θάνατο «τουλάχιστον 1.600 ανθρώπων» μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 1.782 πολίτες και 410 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 15 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) καλεί τις συριακές αρχές να σταματήσουν αμέσως τις επιχειρήσεις καταστολής και ζητεί από τη Δαμασκό να αρχίσει διάλογο με όλες τις δυνάμεις στη Συρία, προτείνοντας να συμμετάσχουν και εκπρόσωποί του στο διάλογο αυτό.

«Ο γενικός γραμματέας του ΟΙΣ Εκμελεντίν Ιχσάνογλου καλεί τις συριακές αρχές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και ζητεί να σταματήσει κάθε χρήση βίας για την καταστολή των διαδηλώσεων».

«Ο γενικός γραμματέας καλεί τις αρχές να ξεκινήσουν διάλογο με όλες τις δυνάμεις στην Συρία ώστε να υπάρξει μια συνεννόηση όσον αφορά τις διαδικασίες μεταρρύθμισης. Εκφράζει επίσης τη βούληση του ΟΙΣ να παίξει ένα ρόλο (στις συνομιλίες) καθώς είναι πεπεισμένος ότι ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να αμβλυνθεί η κρίση».

Ο πανισλαμικός οργανισμός που εδρεύει στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας έχει σήμερα 57 μέλη. Από τον Ιανουάριο του 2005 τελεί υπό την ηγεσία του Τούρκου Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, του ένατου γενικού γραμματέα του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει την Πέμπτη για να εξετάσει την ανθρωπιστική κατάσταση και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία, ανακοίνωσαν διπλωμάτες του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή