Ενώπιον δικαστηρίου του Καΐρου ο Μουμπάρακ

Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2011 13:57
A- A A+

Με φορείο έφτασε σήμερα το πρωί σε δικαστήριο του Καΐρου ο έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, που κατηγορείται για δολοφονίες διαδηλωτών κατά την εξέγερση της 25ης Ιανουαρίου.

Εικόνες με τον 83χρονο Μουμπάρακ να οδηγείται με αναπηρικό καροτσάκι στο ειδικό σιδερένιο κλουβί που έχει τοποθετηθεί στην αίθουσα του δικαστηρίου μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Στο πλευρό του ήταν και οι δύο γιοι του, Αλάα και Γκαμάλ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες. Τουλάχιστον 850 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στην εξέγερση και περισσότεροι από 6.000 τραυματίστηκαν.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία θα αποφασιστεί αν θα κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας ο επικεφαλής του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστηρίζουν ότι η κατάθεση του Μοχάμαντ Χουσέιν Ταντάουι σχετικά με το ρόλο που διαδραμάτισε ο Μουμπάρακ στην καταστολή των διαδηλώσεων μπορεί να κρίνει την τύχη του πρώην προέδρου.

Ο Ταντάουι, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Αμυνας επί δύο δεκαετίες υπό τον Μουμπάρακ, ηγείται του στρατιωτικού συμβουλίου που ανήλθε στην εξουσία μετά την απομάκρυνση του Μουμπάρακ.

Πριν από την άφιξη του Μουμπάρακ, ένταση επικράτησε έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου. Αν και το κτήριο βρισκόταν σε κλοιό εκατοντάδων αστυνομικών των ειδικών δυνάμεων δεν έλειψαν τα επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές του Μουμπάρακ και πολίτες που ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη στη μνήμη των θυμάτων.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον Μουμπάρακ επισύρουν την θανατική ποινή, ωστόσο ο ίδιος τις αρνείται

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή