Η μικρή με μέτρια κατανάλωση ποτού -ένα με δύο ποτήρια κρασί ή μπίρα την ημέρα- μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.
Ύστερα από την ανάλυση περισσοτέρων από 140 μελετών από το 1977 μέχρι σήμερα, που είχαν πραγματοποιηθεί σε 365.000 ανθρώπους, οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Stritch του πανεπιστημίου του Σικάγου Loyola διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν με μέτρο είχαν 23% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια μορφή άνοιας και γνωστικής εξασθένησης.
Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται το πολύ δύο ποτά ημερησίως για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες.
«Είναι αποδεκτό ότι ένα ποτήρι κρασί κάνει καλό στην καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και καρδιαγγειακά νοσήματα», είπε ο Έντουαρντ Νίφσεϊ, ένας από ερευνητές.
Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο επιδρά στον εγκέφαλο. To κρασί έχει περισσότερο ευεργετική επίδραση σε σχέση με την μπίρα ή τα άλλα αλκοολούχα.
Πάντως, οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει σε αυτό το θέμα δεν κάνουν διάκριση μεταξύ των διαφόρων τύπων αλκοολούχων ποτών.
Αντίθετα, η μεγάλη κατανάλωση ποτού -τρία με πέντε την ημέρα-συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο άνοιας.
Ο Νίφσεϊ και ο δεύτερος συγγραφέας της μελέτης, Μάικλ Κόλινς, καθηγητές της μοριακής φαρμακολογίας, υποστηρίζουν ότι μικρές ποσότητες αλκοόλ ασκούν πίεση και σκληραίνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, επιτρέποντάς τους έτσι να αντεπεξέρχονται καλύτερα στις πιέσεις στον εγκέφαλο που προκαλούν την άνοια σε μεγαλύτερη ηλικία.
«Προκαλεί ένα ήπιο στρες που προηγείται ενός ισχυρού στρες, το οποίο προστατεύει τους ιστούς και τα κύτταρα», εξηγεί ο Νίφσεϊ.
Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι τα γνωστά οφέλη στο καρδιαγγειακό σύστημα από την μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, μπορούν να βελτιώσουν και τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο αυξάνοντας τον εγκεφαλικό μεταβολισμό.
Ο Νίφσεϊ δεν προτείνει σε όσους δεν πίνουν να αλλάξουν συνήθεια ή σε εκείνους που πίνουν να μειώσουν την ποσότητα του αλκοόλ.
Η σωματική άσκηση, η εκπαίδευση και η μεσογειακή διατροφή μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ