Ιράκ: «Ναι» στην άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2002 03:14
A- A A+

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν ανακοίνωσε ότι το Ιράκ συμφωνεί στην άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών του Οργανισμού στο έδαφός του για τον έλεγχο των οπλικών του συστημάτων.

«Είμαι σε θέση να σας επιβεβαιώσω ότι έλαβα μία επιστολή από τις ιρακινές αρχές, με την οποία κοινοποιούν την απόφασή τους να επιτρέψουν την επιστροφή των επιθεωρητών άνευ όρων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Νάτζι Σάμπρι, αφού επέδωσε την επιστολή στον Κόφι Αναν, δήλωσε ότι η επιστολή αυτή περιέχει καλά νέα.

Επιφυλακτική η Ουάσιγκτον

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε ωστόσο με σκεπτικισμό στην απόφαση του Ιράκ και δήλωσε ότι θα εστιάσει την προσοχή του στον ιρακινό αφοπλισμό διαμέσου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Εχουμε καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να διαπραγματευθούμε με τον ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσέιν. Συνεργαζόμεθα με το Συμβούλιο Ασφαλείας, για να καθορίσουμε τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να επιτύχουμε το σκοπό μας», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Νταν Μπάρτλετ.

Ο Μπάρτλετ χαρακτήρισε επίσης την πρόταση του Ιράκ ως τακτική κίνηση που αποσκοπεί να «δώσει ψεύτικες ελπίδες στην διεθνή κοινότητα πως ο Σαντάμ Χουσέιν αυτή τη φορά εννοεί πως θα συνεργασθεί. Δυστυχώς, η εμπειρία μίας δεκαετίας και πλέον μας αποδεικνύει πως θα πρέπει να δείχνουμε λίγη εμπιστοσύνη στα λόγια και στις πράξεις του».

Έως και 200 δισεκ. δολ. το κόστος νέου πολέμου

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομολόγου Λόρενς Λίντσεϊ, επικεφαλής του επιτελείου των οικονομικών συμβούλων του προέδρου Μπους, ένας δεύτερος αμερικανικός πόλεμος κατά του Ιράκ θα στοίχιζε από 100 έως 200 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό περίπου τετραπλάσιο από αυτό που έχει υπολογίσει το Πεντάγωνο. Οπως δήλωσε ο Λίντσεϊ στη Wall Street Journal, το οικονομικό τίμημα της ανατροοπής του Σαντάμ Χουσέιν δεν αναμένεται να προκαλέσει ύφεση στην αμερικανική οικονομία, ούτε μία μακρά περίοδο πληθωρισμού, αν και βραχυπρόθεσμα θα προκαλέσει αύξηση στις τιμές του πετρελαίου.

Μακροπρόθεσμα όμως, προσθέτει ο Λίντσεϊ, η παγκόσμια οικονομία θα δεχθεί ώθηση από την πρόσθετη ποσότητα πετρελαίου που θα απελευθερωθεί από το Ιράκ, της χώρας που διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα μαύρου χρυσού σε ολόκληρο τον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή