Το Ιράκ αποδέχεται την άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών του οπλοστασίου του, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μετά την επιστολή που έλαβε από τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Νάτζι Σάμπρι.
Οπως έγινε γνωστό, ο Σάμπρι, επέδωσε την επιστολή στον Κόφι Ανάν, στην έδρα του Οργανισμού στη Ν. Υόρκη, παρουσία του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα. Είχαν προηγηθεί ισχυρές πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα, προς την κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεϊν, να μεταβάλλει τη στάση της και να κάνει δεκτό το αμερικανικό αίτημα.
Με σκεπτικισμό αντέδρασε ο Λευκός Οίκος. Ο διευθυντής επικοινωνίας, Νταν Μπάρλετ, έκανε λόγο για κίνηση τακτικής του Σαντάμ Χουσεϊν, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον, θα εστιάσει την προσοχή της, στον αφοπλισμό του Ιράκ, δια μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επανέλαβε μάλιστα, ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν με τον Ιρακινό πρόεδρο.
Για κίνηση τακτικής, η οποία θα αποτύχει, μίλησε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκωτ Μακ Λέλαν, ο οποίος δήλωσε, ότι, παρά την απόφαση του Ιράκ να δεχθεί την άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών, είναι απαραίτητο ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα επισημαίνει την απειλή που συνιστά ο Σαντάμ Χουσεϊν.
Με επιφύλαξη υποδέχθηκε την ιρακινή πρόταση ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ο οποίος σημείωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν έχει μία μακρά ιστορία να μην παίζει τίμια.
«Η διεθνής κοινότητα, θα πρέπει να λάβει στα σοβαρά τα λόγια του Ιρακινού προέδρου και τα πράγματα θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα», σχολίασε από τη Ν. Υόρκη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι : «Χάρις στις κοινές μας προσπάθειες κατορθώσαμε να αποφύγουμε την απειλή ενός πολέμου και επανερχόμαστε στα πολιτικά μέσα για την επίλυση του προβλήματος».