Στη Βεγγάζη ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011 12:40
A- A A+

Στη Βεγγάζη, βάση του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη, αφίχθη σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, για συνομιλίες με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε επισκεφθεί και στις 3 Ιουλίου τη Βεγγάζη καθώς η Τουρκία αναγνωρίζει το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο ως νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο κ. Νταβούτογλου διεμήνυσε πως οι αλλαγές στη Λιβύη πρέπει να αποτελέσουν ένα μάθημα για όλους.

Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι υποστήριξε πως ο Καντάφι και οι γιοι του πρέπει να δικαστούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και εκτίμησε πως είναι θέμα χρόνου να συλληφθούν.

«Σίγουρα θα συλληφθούν, είναι θέμα λίγου χρόνου ... πρέπει να δικαστούν στη Χάγη», δήλωσε ο Φρατίνι σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Radioanchio εκφράζοντας την ελπίδα ότι Μεταβατικό Συμβούλιο θα τους παραδώσει στο δικαστήριο της Χάγης, «χωρίς αυτό να αποκλείει ότι για τις βασικές κατηγορίες εναντίον τους σε εθνικό επίπεδο, δεν θα προσαχθούν ενώπιον δικαστηρίων της Λιβύης».

Πάντως παρά τις πληροφορίες περί σύλληψης των δύο γιων του Λίβυου ηγέτη αμφότεροι -όπως διαπιστώθηκε- παραμένουν ελεύθεροι.

Όσον για τη μετά Καντάφι εποχή, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών ευχήθηκε «τον καλύτερο ηγέτη για τους Λίβυους»:

«Δεν θα κάνω το λάθος να πω εγώ ποιος είναι ο καλύτερος ηγέτης για τους Λίβυους», ανέφερε, εκτιμώντας ωστόσο πως ο Αμπντελσαλέμ Τζαλούντ, πρώην νούμερο δύο του λιβυκού καθεστώτος «διαθέτει όλα τα προσόντα για να είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της μετάβασης προς μια νέα Λιβύη».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή