Κυπριακό: Επανέναρξη συνομιλιών υπό τις τουρκικές απειλές για την ΑΟΖ

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011 12:59
A- A A+

Υπό τη σκιά των τουρκικών απειλών για το φυσικό αέριο και την ΑΟΖ (αποκλειστική οικονομική ζώνη) της Κύπρου επαναλήφθηκαν την Τρίτη, μετά τη θερινή ανάπαυλα, οι συνομιλίες του Προέδρου Χριστόφια, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου για το Κυπριακό.

Η συνάντηση άρχισε λίγο μετά τις 10:00, στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζας Μπάτενχαϊμ, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 5 Αυγούστου, αλλά είχε ακυρωθεί μετά από αίτημα της ελληνοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας, αίτημα με το οποίο συμφώνησαν τόσο τα Ηνωμένα Έθνη, όσο και η τουρκοκυπριακή διαπραγματευτική ομάδα.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας μετέβη στην οικία Μπάτενχαϊμ χωρίς την παρουσία του Νίκου Αιμιλίου, έχοντας αποκλειστικά στο πλευρό του δύο δικούς του ανθρώπους, τον Γιώργο Ιακώβου και τον Τουμάζο Τσελεπή.

Η πρώτη μετά τις θερινές διακοπές συνάντηση των δύο ηγετών αναμένετο να αφιερωθεί στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης. Πρόθεση είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση στο συγκεκριμένο κεφάλαιο, ώστε να προχωρήσουν στις επόμενες ολοήμερες συναντήσεις τους με το περιουσιακό, ενδεχομένως και το εδαφικό, για συζήτηση μόνο των κριτηρίων.

Μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου με μια διακοπή τον Σεπτέμβριο λόγω της Γενικής Συνέλευσης θα πραγματοποιηθεί σειρά συναντήσεων τόσο σε επίπεδο διαπραγματευτών όσο και συμβούλων.

Στην τελευταία τους συνάντηση στις αρχές του μήνα ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο Ντερβίς Έρογλου αντάλλαξαν έγγραφα με τις εκατέρωθεν θέσεις για το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και της εκτελεστικής εξουσίας εν γένει. Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε εκ νέου την πρόταση που προβλέπει εκ περιτροπής προεδρία, κοινό ψηφοδέλτιο, σταθμισμένη και καθολική ψηφοφορία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Πέραν, όμως, από τα συγκεκριμένα θέματα που αφορούν αυτές καθ’ αυτές τις συνομιλίες υπάρχει και το ζήτημα των απειλών της Τουρκίας, οι οποίες φαίνεται να κορυφώνονται όσο πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης των εργασιών για εντοπισμό φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προτίθεται να θέσει το ζήτημα στην αυριανή συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου, προκειμένου να καταδείξει ότι ανάλογες κινήσεις δεν βοηθούν τις προσπάθειες στο Κυπριακό.

Η τουρκική πλευρά παραμένει πάντως αδιάλλακτη και προκλητική. Πέραν των γνωστών απειλών για το θέμα της ΑΟΖ, ο Ντερβίς Έρογλου επανέλαβε, με νέες δηλώσεις του στα κατεχόμενα, ότι δεν τίθεται θέμα για το ψευδοκράτος να χάσει «τα κυριαρχικά του δικαιώματα» προς όφελος μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πολίτης», ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κατάφερε να εξασφαλίσει τη συναίνεση του προέδρου Χριστόφια και του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ότι το ραντεβού τους τον Οκτώβριο δεν θα είναι μια απλή τριμερής συνάντηση, αλλά θα προσλάβει χαρακτήρα τριμερούς διάσκεψης (οι δύο πλευρές και ο ΟΗΕ), σε απομονωμένο χώρο, χωρίς δημοσιογράφους και άλλα πολιτικά πρόσωπα, η οποία θα μοιάζει με διαδικασία τύπου Καμπ Ντέιβιντ.

Σύμφωνα παντα με την κυπριακή εφημερίδα, ο γενικός γραμματέας ζήτησε από τους δύο ηγέτες να κρατήσουν κενές τουλάχιστον οκτώ ημέρες.

Πηγές ΚΥΠΕ, «Φιλελεύθερος», «Πολίτης», ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή