Παρίσι: Σε εξέλιξη η διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη

Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2011 20:04
A- A A+

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διεθνής διάσκεψη που πραγματοποιείται στο Παρίσι για τη δημοκρατική μετάβαση και την ανασυγκρότηση στη Λιβύη, παρουσία εξήντα αντιπροσωπειών.

Συγκεκριμένα, στη διάσκεψη συμμετέχουν 12 αρχηγοί κρατών, 17 πρωθυπουργοί, περίπου 20 υπουργοί καθώς και αξιωματούχοι από οκτώ διεθνείς οργανισμούς, καθώς και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και δύο βασικοί ηγέτες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT), το πολιτικό όργανο της λιβυκής εξέγερσης.

Εκτός από τις χώρες της Ομάδας Επαφής που υποστήριξαν τη στρατιωτική δράση που ξεκίνησε πριν από έξι μήνες κατά του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι, πολλές χώρες που αντιτάχθηκαν σε αυτή ήταν παρούσες μετά από την γαλλοβρετανική πρόσκληση, ανάμεσα τους η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και η Γερμανία, εκπροσωπούμενη από την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Μόνο τρεις χώρες, η Νότια Αφρική, η Σαουδική Αραβία και η Νιγηρία, απέρριψαν την πρόσκληση και δεν εκπροσωπούνται.

Πριν από τη διάσκεψη, ο Νικολά Σαρκοζί έχει διαδοχικά συνομιλίες με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τον κ. Κάμερον και τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Χάμαντ Μπιν Χαλίφα αλ Θάνι.

Νωρίτερα, μετά τη Ρωσία και η Ουκρανία αναγνώρισε το Εθνικό μεταβατικό συμβούλιο (CNT), ως "μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του Λιβυκού λαού", σύμφωνα με το ουκρανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή