Γ. Παπανδρέου: Οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013

Oμιλία στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ
Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2011 12:38
UPD:23:39

A- A A+

Οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013 και μέχρι τότε, όχι μόνο θα έχουμε πετύχει η Ελλάδα να βγαίνει από την κρίση, αλλά θα έχουμε ολοκληρώσει τόσες και τέτοιας σημασίας αλλαγές που θα έχουν βάλει τις βάσεις για μια διαφορετική πορεία της Ελλάδας στο μέλλον, διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ.

«Σήμερα, η δική μας παράταξη θα βγάλει την χώρα από την επιτήρηση και την εξάρτηση, και θα την κάνει να σταθεί ξανά στα πόδια της», υποστήριξε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Πατριωτικό για μας είναι ό,τι ενώνει και εμπνέει τους Έλληνες», πρόσθεσε, ενώ απάντησε και σε όσους υποστηρίζουν ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ έχει εγκαταλείψει τις αρχές και τις αξίες του.

Όταν οι άλλοι μιλούν για το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, των μεταρρυθμιστών και το υποτιθέμενο «βαθύ ΠΑΣΟΚ», εγω μιλώ για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, το σύνολο των ανθρώπων που μας οδήγησαν εδώ και σήμερα σε μία ακόμη μάχη για μία καλύτερη Ελλάδα, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Όσοι μας λένε ότι εγκαταλείψαμε τις ιδέες και τις αξίες έχουν μείνει στην εποχή του διεθνούς διπολισμού και στη θεοποίηση του κράτους ως μοχλού ανάπτυξης. Δεν θεοποιούμε και δεν δαιμονοποιούμε ούτε την αγορά ούτε το κράτος, παρατήρησε και υποστήριξε πως η δογματική αριστερά αδυνατεί να εκφράσει μία ριζοσπαστική αντίληψη για το κράτος. Δεν μπορούμε, συμπλήρωσε, να κρύβουμε συντηρητικές λογικές πισω από επαναστατικά συνθήματα, εμείς όμως στο ΠΑΣΟΚ, είμαστε αριστερά γιατί παραμένουμε φορέας ριζοσπαστισμού.

Στην πολιτική μας ιστορία μάθαμε πολλά παρά τις δυσκολίες, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γ. Παπανδρέου και καναμε πράξη το πιστεύω μας ότι ενας λαός μπορεί να ορίζει τη μοίρα του. Και σήμερα, κρατάμε το τιμόνι της χώρας στα χέρια μας και δίνουμε μία μάχη την οποία και θα κερδίσουμε, υπογράμμισε. «Εμαστε περήφανοι για την πατρίδα και σίγουροι για τις δυνατότητες μας».

Όλα αυτά τα χρόνια από το 1974 και μετά, υποστήριξε, το ΠΑΣΟΚ συνέβαλε στην πρόοδο και τη δημιουργία μίας καλύτερης Ελλάδας, κάναμε πράξη τη λαϊκή εξουσία και σήμερα καλούμαστε να εμβαδύνουμε στη δημοκρατία, δημιουργώντας ένα πραγματικό δίκτυο αλληλεγγύης. Σήμερα, πρόσθεσε, εμείς, το ΠΑΣΟΚ, καλούμαστε να βγάλουμε τη χώρα από την επιτήρηση και θα τα καταφέρουμε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε «όχι» στην ισοπέδωση του έργου του Κινήματος από τη μεταπολίτευση και μετά, «όχι» στη «χαμένη άνοιξη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και τόνισε πως «είναι καθήκον η υπεράσπιση των αρχών μας». Οφείλουμε, είπε, να είμαστε εγγυητές των ιδρυτικών μας αρχών που δεν είναι ξεπερασμένες, ενώ πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι σε όσους μας λένε να ξεχάσουμε το παρελθόν μας.

Όπως επεσήμανε η κριτική και αυτοκριτική για τις προηγούμενες δεκαετίας μπορεί να εντοπίσει τα αίτια της προϊούσας κρίσης αλλά όχι να ακυρώσει τις κατακτήσεις του παρελθόντος.

Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι το κυβερνών κόμμα φέρει και αυτό ευθύνη για παθογένειες του παρελθόντος, αλλά όχι την κύρια ευθύνη γιατί, όπως είπε οι πελατειακές λογικές ανήκουν στη Δεξιά. Ευθύνη μας, τόνισε, είναι όταν ανεχθήκαμε ή υιοθετήσαμε τέτοιες πρακτικές.

Σήμερα, υπογράμμισε, κάνουμε αυτό που πρέπει για τη σίγουρη έξοδο από τη κρίση, έχουμε την ευθύνη να είμαστε η μεταρρυθμιστική δύναμη της κοινωνίας και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με αντιλήψεις και πρακτικές. Σήμερα, πρόσθεσε, κάνουμε το επόμενο βήμα για την πρόοδο της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στις «συγκρούσεις» που έχουν πυροδοτήσει οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση σε διάφορους τομείς, όπως αυτός της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, ενώ άφησε αιχμές κατά των κυκλωμάτων κάθε μορφής που, όπως είπε, «έμαθαν τα προηγούμενα χρόνια να περνάνε καλά, εις βάρος της τσέπης, αλλά και της υγείας και της συνοχής της κοινωνίας μας».

Κάλεσε μάλιστα όσους αντιδρούν στην εξυγίανση του χώρου της υγείας, και «στην προσπάθεια να στήσουμε για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα πρωτοβάθμιο σύστημα περίθαλψης για όλους τους Έλληνες» να καταλάβουν «ότι δεν θα χαριστούμε σε κανέναν».

«Θα είμαστε και εδώ ανυποχώρητοι, μπροστά στο συμφέρον της πλειοψηφίας των πολιτών», διαμήνυσε, και ας χάνουν, όπως είπε, «κάποιοι τα προνόμιά τους - μια χούφτα ανθρώπων, που είχαν μάθει να λειτουργούν μονοπωλιακά στο χώρο αυτό».

Της ομιλίας του Πρωθυπουργού προηγήθηκε η εισήγηση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος απευθυνόμενος στα στελέχη του Κινήματος, τόνισε: «Είμαστε όλοι συν-δημιουργοί μιας Ελλάδας που αλλάζει παντού, καθώς πριν από 37 χρόνια, σαν σήμερα, ξεκίνησε από τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, τον Ανδρέα Παπανδρέου, η πορεία για την "Ελλάδα των Ελλήνων", την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη». «Αυτό είναι το πολιτικό μας DNA», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να τα αλλάξουμε όλα, διαφθορά, γραφειοκρατία, κλεπτοκρατία, αναποτελεσματικότητα, να τα γκρεμίσουμε, ει δυνατόν, όλα σε μια μέρα και να προχωρήσουμε στην δημιουργία μιας νέας Ελλάδας».

ΠΑΣΟΚ
Oμιλία Μ. Καρχιμάκη στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ

Oμιλία Μ. Καρχιμάκη στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενος στην κρίση που διέρχεται η χώρα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ζήτησε απ’ όλους στο κυβερνητικό στρατόπεδο να πάψουν να μιλούν μόνο για μέτρα, αλλά να μιλήσουν και για ένα πολιτικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση: «Να κοιτάξουμε στα μάτια τον λαό και να του πούμε: Πάμε και πάλι μαζί».

Στο σημείο αυτό ανέφερε τρία συγκεκριμένα μέτρα-πυλώνες για να ξεπεραστεί η κρίση στην Ευρώπη και την Ελλάδα, την έκδοση ευρωομόλογου, την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού και δίκαιου κράτους.

Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τα στελέχη του κόμματος «να πουν όχι στην αντιπαράθεση προσωπικών πολιτικών στρατηγικών» και να δώσουν τη μάχη για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. «Καμία λύση δεν είναι μαγική σήμερα. Τα μέτρα είναι πρόσκαιρα», υποστήριξε ο κ. Καρχιμάκης.

Με αυστηρή γλώσσα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «ποντάρει στο σενάριο της αυτοκαταστροφής έχοντας -όπως είπε- έναν αρχηγό ανεύθυνο, που κοροϊδεύει τον λαό με ανύπαρκτες λύσεις».

Ο κ. Καρχιμάκης χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα για κάθαρση και τιμωρία όσων κατασπατάλησαν τον εθνικό πλούτο, ωστόσο όπως επεσήμανε, «στη Δημοκρατία υπάρχουν κανόνες, αλλά δεν δικάζουν τα κόμματα και οι παρατάξεις, αλλά η Δικαιοσύνη και αυτή κρίνεται όπως όλοι και να μην δίνει την εντύπωση, με λίγους λειτουργούς της, ότι κινείται με δύο ηθικές εξαιτίας ολίγων».

Κλείνοντας την ομιλία του ζήτησε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αγωνιστούν, με βάση τις αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη, «για όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση μαζί μας και περιμένει όλη η Ελλάδα»: «Είμαστε το ΠΑΣΟΚ της ανατροπής και της δημιουργίας. Καλώ την Οργάνωση ΠΑΣΟΚ, με τα άξια στελέχη να βρεθεί στην πρωτοπορία για τις μεγάλες αλλαγές», κατέληξε στην εισήγησή του ο γραμματέας του ΕΘνικού Συμβουλίου του Κινήματος.

Επισημάνσεις και προτάσεις από στελέχη του κόμματος

Κριτικές παρατηρήσεις, αλλά και προτάσεις προς την κυβέρνηση, κατέθεσαν από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, στελέχη του κόμματος.

Απευθυνόμενοι στον Πρωθυπουργό πολλοί ομιλητές ζήτησαν να προχωρήσει σε αλλαγή πορείας, αλλά και προσώπων «πριν να είναι πολύ αργά».

Από την συζήτηση που διεξήχθη σε ήπιους γενικά τόνους, δεν έλειψε η έκφραση αγωνίας αρκετών στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τον κίνδυνο αλλοίωσης των βασικών ιδρυτικών του αξιών και απώλειας της φυσιογνωμίας του με αποτέλεσμα, όπως ειπώθηκε, να μην έχει την πολιτική πρωτοβουλία και να ακολουθεί τα γεγονότα που επιβάλλουν οι αγορές και οι πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που τις εκφράζουν.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Δριμεία κριτική στον Πρωθυπουργό με αφορμή την ομιλία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ άσκησε η ΝΔ διά του εκπροσώπου της, Γ. Μιχελάκη.

«Ο κ. Παπανδρέου, σε μια ανιαρή πραγματεία, που διάβασε σήμερα, μπροστά σε ένα παγωμένο ακροατήριο, λησμόνησε πως κυβερνά, εδώ και 2 χρόνια, την Ελλάδα», σχολίασε ο κ. Μιχελάκης.

Παρατήρησε επίσης ότι ενώ ο Πρωθυπουργός μίλησε για το διεθνή σοσιαλισμό, «δεν είπε τίποτα για τη βαρβαρότητα της πολιτικής του», ενώ αναγνώρισε «το οικονομικό αδιέξοδο, αλλά δεν είπε τίποτα για τη δική του πολιτική, που διέλυσε την Οικονομία και την κοινωνία».

«Σε τόσο κρίσιμες ώρες, ο κ. Παπανδρέου, δυστυχώς, ζει σε άλλη πλανητική διάσταση, χωρίς να έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα», κατέληξε.

«Τα λαϊκά στρώματα που πίστεψαν ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν διαφορετικό από τη ΝΔ, πρέπει να κατανοήσουν ότι η άγρια πολιτική του κατά του λαού, δεν οφείλεται στο ότι δεν εφαρμόζει τις εξαγγελίες και το πρόγραμμά του αλλά στο ότι τις εφαρμόζει», σχολίασε το ΚΚΕ για την ομιλία του Πρωθυπουργού.

Κατηγόρησε παράλληλα το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι «υπηρετούν ψυχή τε και σώματι τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και τον καπιταλισμό που γεννά κρίση» και απηύθυνε κάλεσμα στα εργατικά λαϊκά στρώματα σε συμπόρευση, «για να οργανώσουμε τη λαϊκή συμμαχία της απόκρουσης των βάρβαρων μέτρων».

«Κάποτε μέσα στο ΠΑΣΟΚ φώναζαν, "σήκω Ανδρέα να τους δεις", είναι εύκολο να φανταστεί κανείς, ποια απογοήτευση θα αισθανόταν σήμερα ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ από τους κληρονόμους του», σχολίασε ο ΛΑ.Ο.Σ. για την ομιλία του Πρωθυπουργού.

«Η σημερινή ομιλία Παπανδρέου στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ είναι δείγμα της πιο αλαζονικής και δεξιάς κυβέρνησης στη μεταπολίτευση, που έχει το θράσος μετά από όλα τα μέτρα κατεδάφισης της κοινωνίας να μιλά για ανάπτυξη, εργασία, και δημοκρατία, κατηγορώντας την αριστερά για δογματισμό», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Συνασπισμός.

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΝ, «η απόσταση, που χωρίζει την κυβέρνηση από τις ανάγκες και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού, δεν μπορεί να καλυφθεί από καμία πρωθυπουργική κορώνα για την πάταξη της ανεργίας, την ισότητα των πολιτών και τον σοσιαλισμό, τη στιγμή που ο λαός βιώνει με τον πλέον τραγικό τρόπο τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην καθημερινότητά του».

«Ο λαός, στις πλατείες και στους δρόμους, με σταθμό τη διαδήλωση στη ΔΕΘ», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΝ, «θα δείξει στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνησή του ότι τα παραμύθια τελείωσαν, η κυβέρνηση αυτή έχει τελειώσει και μαζί της πρέπει να τελειώσουν όλα όσα έχουν θέσει τη δημοκρατία, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, στο περιθώριο».

«Η ομιλία του πρωθυπουργού θα μπορούσε να είχε γίνει το 2005, το 2006, το 2007. Όχι το 2011 και σίγουρα όχι στην Ελλάδα της φτώχειας, της ανεργίας, της ύφεσης. Ηχεί τουλάχιστον παράταιρα να μιλά για το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας, τους ανέργους, τους συνταξιούχους», ήταν το σχόλιο της Δημοκρατικής Αριστεράς για την ομιλία του κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «κάνουμε αυτό που πρέπει για την έξοδο της χώρας από την κρίση», αλλά όπως επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ, όλοι οι δείκτες μαρτυρούν δραματικά το αντίθετο: ότι με την πολιτική τους σπρώχνουν τη χώρα στη χρεοκοπία και την κοινωνία στο περιθώριο.

Επικρίσεις κατά του Πρωθυπουργού, διατύπωσε με τη σειρά του και ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης, με αφορμή τη σημερινή ομιλία του κ. Παπανδρέου.

«Η Ελλάδα οδηγείται στην καταστροφή, η κυβέρνηση είναι ανύπαρκτη και ο Πρωθυπουργός μιλάει ως εξωτερικός παρατηρητής για την κατάσταση της χώρας», ανέφερε.

Επέκρινε επίσης τον Πρωθυπουργό ότι «αντί να δώσει εξηγήσεις γιατί αυξάνει ακόμη τις δαπάνες του σπάταλου κράτους, δεν έκανε ούτε μία αποκρατικοποίηση, κοροϊδεύει με τις καταργήσεις των οργανισμών και δεν αντιμετωπίζει την φοροδιαφυγή, μίλησε με συνθήματα για να συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή