Η ομιλία Καρχιμάκη στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ

Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2011 13:32
A- A A+

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του γραμματέα του ΕΘνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη στην Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος στο Κλειστό Ν. Φαλήρου :

«Συντρόφισσες και σύντροφοι, όσες και όσοι είμαστε σήμερα εδώ, είναι γιατί είμαστε συνδημιουργοί μιας Ελλάδας που αλλάζει σε κάθε τομέα. Ξαναγεννιέται σε κάθε πεδίο. Είναι γιατί είμαστε συμμέτοχοι στη μεγαλύτερη προσπάθεια αλλαγής που έχει γίνει σε αυτή τη χώρα. Όσες και όσοι είμαστε σήμερα εδώ, ήρθαμε επειδή πριν από 37 χρόνια, σαν σήμερα, ξεκίνησε από τον Ανδρέα Παπανδρέου η πορεία της κοινωνίας μας προς την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Προς την ανεξαρτησία και την πραγματική Δημοκρατία.

Ξεκίνησε η πορεία μας για τη δημιουργία της Ελλάδας των Ελλήνων. Αυτό είναι το πολιτικό μας DNA. Κανείς δεν μπορεί να το διαγράψει. Είμαστε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε τους ιδρυτές μας. Αυτούς που έφυγαν, αλλά είναι πάντα στις σκέψεις μας και στις καρδιές μας. Και αυτούς που είναι σήμερα μαζί μας. Και τιμούμε την ιστορία μας, έχοντας κάνει όλοι μια σημαντική επιλογή: να παλέψουμε, όπως πάλεψαν και οι ιδρυτές μας, για την Ελλάδα.

Να συνδιαμορφώσουμε το αύριο της χώρας, πιστοί στις αξίες και στα οράματα της 3ης του Σεπτέμβρη. Έχουμε κάνει, σύντροφοι, την επιλογή μας, να είμαστε στην πολιτική κόντρα με τα ρεύματα των καιρών και τις επιδιώξεις αυτών που θέλουν να την απαξιώνουν και να την υπονομεύουν. Να παλέψουμε, ο καθένας με τις δυνάμεις του και όλοι μαζί, με τη δύναμη του Κινήματός μας, γιατί ξέρουμε ότι ο ρόλος της πολιτικής και των ανθρώπων της είναι η μόνη επιλογή για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας και στις αγωνίες των ανθρώπων.

Η πολιτική είναι ο δρόμος, συντρόφισσες και σύντροφοι. Κάθε άλλος δρόμος είναι για να εξυπηρετεί μόνο τους ισχυρούς και τους βολεμένους. Όλους αυτούς, που δεν θέλουν στην πραγματικότητα να αλλάξει τίποτα στη χώρα, ενώ πρέπει να τα αλλάξουμε όλα:

Διαφθορά, φοροδιαφυγή, σπατάλη, φέουδα, προνόμια, κλεπτοκρατία, γραφειοκρατία, αναποτελεσματικότητα. Όλα αυτά πρέπει να τα γκρεμίσουμε σε μια μέρα, αν είναι δυνατόν.

Σήμερα, η Ελλάδα, με τον Γιώργο Παπανδρέου μπροστά και όλους εμάς, κάνει μια υπερπροσπάθεια για να επιβιώσει, να βγει από την κρίση, να ξαναμπούμε στο δρόμο της καθημερινής δημιουργίας, της ανάπτυξης, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να φτιάχνουν τη ζωή τους χωρίς να φοβούνται το αύριο, με αξιοπρέπεια, με κανόνες, αλλά και με ανθρωπιά.

Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να πάψουμε να μιλάμε μόνο για μέτρα. Να μιλήσουμε για ένα πολιτικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, να πάρουμε πρωτοβουλίες για μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, για να ξεπεράσει την κρίση.

Να ανατρέψουμε τις εγγενείς αδυναμίες και τις παθογένειες. Να σταματήσουμε να παράγουμε ελλείμματα. Αυτά είναι τα ζητήματα που αφορούν στο παρόν και το μέλλον της χώρας. Στην αξιοπρέπεια και την περηφάνια των Ελλήνων. Για να κοιτάξουμε στα μάτια τον Ελληνικό λαό και να του πούμε ξανά, "πάμε μαζί". Υπάρχει προοδευτική πρόταση για τη μεγάλη αλλαγή που χρειάζεται να γίνει.

Το ΠΑΣΟΚ, με την ευρωπαϊκή του πολιτική και τις πρωτοβουλίες του σε διεθνές επίπεδο, έχει δείξει το δρόμο. Η προώθηση του ευρωομολόγου, ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, το ανταγωνιστικό και δίκαιο κοινωνικό κράτος, είναι στον πυρήνα της δικής μας προοδευτικής πρότασης για αντιμετώπιση της κρίσης σε διεθνές επίπεδο.

Όλοι, σύντροφοι, ξέρουμε τα προβλήματα και τις δυνάμεις που αντιστέκονται στις λύσεις που προωθούμε. Έχουμε μια Νέα Δημοκρατία, που επενδύει στο σενάριο της καταστροφής της Ελλάδας, με έναν αρχηγό που, ανεύθυνα και αλόγιστα, επικαλείται μαγικές λύσεις, χωρίς να αναλογίζεται τις ευθύνες του και για το χθες, αλλά κυρίως για τη μάχη επιβίωσης που δίνουμε ως χώρα, σήμερα.

Ένα μόνο παράδειγμα αρκεί. Μας είπε προχθές ο κ. Σαμαράς, "δεν διαψεύστηκα ποτέ σε ό,τι έχω πει". Κανείς όμως δεν ξεχνά ότι, μόλις το 2009, ο κ. Σαμαράς έλεγε: "ο Καραμανλής είναι αρχηγός μεγάλου ορίζοντα". Ήταν τότε που, κατά τον κ. Σαμαρά, το έλλειμμα ήταν 4%-4,5%. Δηλαδή, 10 δις ευρώ, αντί 36 δις, που μας παρέδωσε. Και χαρακτήριζε την κρίση "παροδική". Όλοι οι πολίτες σήμερα ξέρουν την αλήθεια. Μόνον ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι μπορούν ακόμα να τους κοροϊδεύουν, με ανύπαρκτες λύσεις.

Αυτή η ανευθυνότητα δεν ταιριάζει σε εμάς, ούτε στην ιστορία μας. Είμαστε η υπεύθυνη δύναμη, που δεν θα λιποτακτήσει μπροστά στα μεγάλα προβλήματα της χώρας, όπως έκαναν άλλοι. Η ιστορική αποστολή της δικής μας σοσιαλιστικής αριστεράς του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ούτε η αυταρέσκεια μιας άπραγης κυβερνητικής θητείας, ούτε η λιποψυχία, ακόμα, σύντροφοι, και μπροστά σε μια άνιση μάχη.

Ούτε βέβαια η αντιπαράθεση των ατομικών στρατηγικών. Η δική μας αποστολή είναι να οδηγήσουμε την πολιτική και την κοινωνική εξουσία στο επίπεδο οργάνωσης και ισχύος, που να ανταποκρίνεται στα οράματα και τις ελπίδες του λαού μας, κόντρα στο ρεύμα, κόντρα στις Κασσάνδρες της καταστροφής.

Αλλά και η στάση ορισμένων κομμάτων της Αριστεράς προκαλεί θλίψη. Αντί προτάσεων που να συμβάλουν στην έξοδο από την κρίση, επέλεξαν να πρωταγωνιστήσουν σε επιλογές, που επιχειρούν να δημιουργήσουν εικόνες μπάχαλου, μιας χώρας σε κοινωνική σύγκρουση. Έδωσαν χώρο σε περιθωριακές ομάδες, που κινούνται στα όρια του νόμου, να επιχειρήσουν να επιβάλουν μια ατζέντα φόβου και σιωπής.

Αυτή η επιλογή έχει καταδικαστεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των προοδευτικά σκεπτόμενων πολιτών. Έχει περιχαρακωθεί στη μιζέρια των λίγων κομματικών στελεχών, που η σκέψη τους φτάνει μέχρι εκεί. Τους αφήνουμε στο περιθώριο.

Εμείς, σύντροφοι, προχωράμε μπροστά. Και μπροστά μας, είναι το καθήκον. Είναι το καθήκον να δημιουργήσουμε τις πολιτικές προϋποθέσεις μιας εθνικής συμφωνίας εξόδου από την κρίση. Μιας συμφωνίας, που περιλαμβάνει και το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, με αιχμή την Ελλάδα της Περιφέρειας και τη θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Αλλά την έξοδο από την κρίση, με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Και η επιστροφή της ανάπτυξης και της πλήρους απασχόλησης δεν θα πραγματοποιηθεί χωρίς αγώνες και αγωνία, δίχως κόστος και θυσίες.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, μέσα σε αυτή την εφιαλτική συγκυρία, πρώτος ο Πρόεδρός μας, ο Γιώργος Παπανδρέου, μας έδειξε ότι το αόρατο χέρι της αγοράς δεν κατέστησε άχρηστη την πολιτική βούληση, γιατί ο πόλεμος δεν τελείωσε. Ακολουθούν μάχες σκληρές, αδυσώπητες, με πολύ πόνο.

Το Κίνημά μας βρέθηκε στη δίνη της κρίσης, μπροστά σε μέτρα και πολιτικές εκτός της ιδεολογίας μας. Ξαφνιάστηκε, πόνεσε, οργίστηκε, αλλά είναι εδώ. Τώρα, μαζί σύντροφοι, ενωμένοι σε όλες τις μάχες, μέχρι την τελική δικαίωση.

Σήμερα, καμία λύση δεν είναι μαγική, καμία λύση δεν είναι ανώδυνη. Όλα όσα σήμερα φαίνονται πρόσκαιρα, όμως, σε βάρος της κοινωνικής προστασίας και της αλληλεγγύης, θέλουν συγκρούσεις και δύναμη για να αλλάξουν. Για να ξαναβρεθεί η χώρα σε ένα νέο πλαίσιο ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας, σε ένα νέο πλαίσιο διεύρυνσης της αλληλεγγύης.

Με διαφάνεια, λογοδοσία, κοινωνικό έλεγχο. Με αιχμή το πολιτικό σύστημα και την κατοχύρωση της ηθικής στην πολιτική και της δικαιοσύνης. Με σεβασμό σε αρχές και κανόνες, που είναι ίδιοι για όλους τους πολίτες.

Ξέρουμε, και το αντιμετωπίσαμε παντού, ότι ο κόσμος λέει, "μα φτάσαμε εδώ και δεν θα τιμωρηθεί κανένας;". Δίκαιο το ερώτημα, δίκαιο και το αίτημα. Στη Δημοκρατία, όμως, υπάρχουν κανόνες, για τους οποίους χιλιάδες άνθρωποι έχουν αγωνιστεί. Εμείς διαμορφώνουμε δυναμικά και αποφασιστικά το θεσμικό πλαίσιο, ώστε η Δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της. Και πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μη δίνει την εντύπωση, εξαιτίας κάποιων ολίγων, ότι κινείται με ηθική δύο ταχυτήτων.

Όμως, να θυμόμαστε ότι, ούτε τα κόμματα, ούτε οι παρατάξεις, ούτε οι κυβερνήσεις δικάζουν. Δικάζει η Δικαιοσύνη - και κόντρα σε αυτούς τους λίγους στο εσωτερικό της, που σπέρνουν την αμφισβήτηση για το ρόλο της. Είναι επιτέλους ανάγκη να αποκαταστήσει το κύρος της και να αισθανθεί τη δοκιμασία που περνάει η χώρα και όλοι οι Έλληνες. Και η Δικαιοσύνη κρίνεται, όπως κρινόμαστε όλοι. Και είναι ανάγκη να αναδειχθεί και να θεσμοθετηθεί ένα νέο, διαφανές πλαίσιο ελέγχου, εκτός όλων των άλλων, και για το "πόθεν", και για το "έσχες" των δικαστών.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, ήδη, η πορεία προς την Εθνική προγραμματική μας Συνδιάσκεψη, μας έδωσε την ευκαιρία μιας ουσιαστικής συζήτησης, που αναπτύχθηκε μέσα στο Κίνημά μας. Ακούστηκαν οι απόψεις μελών και φίλων μας σε όλη την Ελλάδα, για την πορεία μας, για το κόμμα μας, για την Κυβέρνησή μας. Δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία. Ο πραγματικός διάλογος έχει και εντάσεις, αλλά και ουσία. Όμως, η οργανωμένη βάση του ΠΑΣΟΚ ξέρει ότι απαντήσαμε, με τη μεγάλη μας συμμετοχή και την ουσιαστική κατάθεση απόψεων σε 330 διαδικασίες σε όλη την Ελλάδα.

Συζητήσαμε και αναζητήσαμε τα χαρακτηριστικά της νέας εποχής. Γιατί στη διάρκεια της 37χρονης ιστορίας μας, το ΠΑΣΟΚ άλλαξε, αλλά δεν μεταλλάχθηκε. Προχωράμε μπροστά, αλλά επιμένουμε. Επιμένουμε στις αρχές μας, ενώ είμαστε ανοιχτοί στα νέα ρεύματα σκέψης.

Αποδείξαμε ότι το ΠΑΣΟΚ ξέρει και μπορεί να συζητά ανοιχτά και δημοκρατικά. Μπορούμε, σύντροφοι, να βασιζόμαστε στον πολιτικό πλούτο των στελεχών μας, των μελών μας, των φίλων μας, όλων σας, σε όλη την Ελλάδα.

Αυτή η πορεία, μέσα και έξω από το κόμμα μας, πρέπει να συνεχιστεί. Σήμερα, αύριο, κάθε μέρα. Αυτό τον ανοιχτό δημοκρατικό διάλογο εγγυάται και ο Πρόεδρός μας, ο Γιώργος Παπανδρέου.

Καλώ λοιπόν όλους σας, όλα τα άξια και ικανά στελέχη μας, τα μέλη μας, τους φίλους μας, να βρεθούμε στην πρωτοπορία αυτής της μεγάλης προσπάθειας και να αγωνιστούμε. Να αγωνιστούμε με ενότητα και συλλογικότητα, για να πετύχουμε στην ευθύνη που έχουμε αναλάβει απέναντι στις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, σήμερα, την 3η του Σεπτέμβρη, αυτή την ιστορική ημέρα, περισσότερο από κάθε άλλη ημέρα, και θυμόμαστε, και κοιτάμε μπροστά, σε αυτά που πρέπει να κάνουμε, σε αυτά που επιλέξαμε να συμμετέχουμε, σε αυτά που η Κυβέρνηση σχεδιάζει μαζί μας, σε αυτά που η κοινωνία και ολόκληρη η Ελλάδα περιμένει από εμάς. Γιατί όσοι και όσες είμαστε σήμερα εδώ, δεν είμαστε για να γεμίζουμε καθίσματα, ούτε για να ανεβαίνουμε σε βήματα, σε άλλη μία κομματική σύναξη.

Εμείς εδώ, είμαστε η μήτρα, η αρχή όλων που, πάνω της, οικοδομείται η καινούργια Ελλάδα. Εμείς εδώ, είμαστε η αληθινή φωνή, αυτή που βγαίνει από τα σπλάχνα της κοινωνίας.

Είμαστε, σύντροφοι, η συνείδηση της πολιτικής βούλησης. Είμαστε η ρίζα της ιστορίας και η πηγή των αξιών. Αλλά είμαστε και το ανάχωμα σε κάθε κακόβουλη και άνανδρη επίθεση που δέχεται η χώρα μας και ο λαός μας.

Όλοι εμείς, είμαστε το Κίνημα που αλλάζουμε την Ελλάδα. Είμαστε το ΠΑΣΟΚ της ανατροπής και της δημιουργίας, σύντροφοι.

Καλώ λοιπόν την Οργάνωση ΠΑΣΟΚ, με τη μεγάλη ιστορική διαδρομή, την εμπειρία, τις ιδέες και τα άξια και ικανά στελέχη της, να βρεθεί στην πρωτοπορία αυτής της μεγάλης προσπάθειας, να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας στη χώρα, να πάρει την υπόθεση της αλλαγής στα χέρια της και να αγωνιστεί, σύντροφοι, με ενότητα και συλλογικότητα.

Γιατί έτσι θα πετύχουμε. Γιατί μαζί αλλάζουμε την Ελλάδα. Και θα την αλλάξουμε, σύντροφοι.

Καλό αγώνα. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Έχουμε δύο χρόνια αγώνα.

Να δείξουμε αυτά που πετύχαμε.

Να δει η ελληνική κοινωνία τα αποτελέσματα.

Είναι δύσκολο, αλλά θα πετύχουμε, σύντροφοι.

Καλό μας αγώνα. »

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή