Σομαλία: Επεκτείνεται ο λιμός, 750.000 νεκρούς «βλέπει» ο ΟΗΕ

Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2011 14:39
REUTERS/FEISAL OMAR

A- A A+

Και έκτη περιφέρεια της Σομαλίας τέθηκε σήμερα από τα Ηνωμένα Έθνη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του λιμού. Ο οργανισμός προειδοποιεί για περαιτέρω επιδείνωση τους προσεχείς μήνες, εκτιμώντας ότι εάν στη χώρα δεν φθάσει σύντομα επιπλέον βοήθεια, έως και 750.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους.

Η νέα επισιτιστική κρίση δεν πλήττει μόνο τη Σομαλία, αλλά και την Αιθιοπία, την Κένυα, την Ερυθραία και την Ουγκάντα. Η έλλειψη υποδομών και η απουσία εθνικής κυβέρνησης, μετά από 20 χρόνια εμφυλίων πολέμων ωστόσο, συνεπάγονται ότι ο σομαλικός πληθυσμός είναι ο κατεξοχήν ευάλωτος στις ζοφερές συνέπειες του λιμού.

«Με τα σημερινά δεδομένα επισιτιστικής ασφάλειας, οι συνθήκες λιμού αναμένεται να επεκταθούν στους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς πληθυσμούς των περιοχών Γκέντο, Χιράν, Μέσο Σαμπέλ και Τζούμπα καθώς και στους παραποτάμιους πληθυσμούς των περιοχών Τζούμπα και Γκέντο μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η Μονάδα Επισιτιστικής Ασφάλειας και Διατροφικής Ανάλυσης των Ηνωμένων Εθνών (FSNAU).

Το νότιο Μπέι, σύμφωνα με τη FSNAU, είναι η έκτη περιοχή, όπου ο αριθμός των θυμάτων είναι τόσο μεγάλος ώστε πλέον να μπορεί να γίνει λόγος για λιμό. Μέχρι στιγμής, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Κέρας της Αφρικής, ενώ περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την περιοχή εξαρτώνται από τα συσσίτια.

Την κατάσταση - που οφείλεται εν μέρει στη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 60 ετών στη Σομαλία, όπως πολλοί την χαρακτηρίζουν- επιδεινώνει το γεγονός ότι ορισμένες περιφέρειες παραμένουν υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών ανταρτών αλ-Σαμπάμπ και, κατά συνέπειες, δυσπρόσιτες για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν μια ζοφερή εικόνα για τη χειρότερη αγροτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών στη Σομαλία», σημειώνει ο Λούκα Αλινόβι, ο αρμόδιος αξιωματούχος της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας. «Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις όμως έχουν ένα παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου να σταματήσουν και να αναστρέψουν αυτή τη δραματική τάση, στηρίζοντας τους αγρότες και τους βοσκούς, πέρα από τις παρεμβάσεις τους μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή