«Πράσινες» αντιρρήσεις για την εργασιακή εφεδρεία

Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2011 16:09
UPD:19:15

Κατά της εργασιακής εφεδρείας τάσσονται με επιστολή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση υπηρεσιών του Δημοσίου και στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού τους.

A- A A+

Κατά της εργασιακής εφεδρείας τάσσονται με επιστολή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση υπηρεσιών του Δημοσίου και στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Οι βουλευτές κρίνουν ότι η μέχρι τώρα αντιμετώπιση του θέματος από την κυβέρνηση «κάθε άλλο παρά στη σωστή κατεύθυνση είναι».

«Θεωρητικολογούμε για πλεονάζουσες και ελλειμματικές υπηρεσίες, χωρίς να εκπονούμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο άμεσης εφαρμογής, που θα στοχεύει στην σωστή και άρτια στελέχωση ελλειμματικών υπηρεσιών και οργανισμών, με το θεωρούμενο πλεονάζον προσωπικό», υπογραμμίζουν.

Ζητούν επίσης από την κυβέρνηση «αντί να εφαρμόσει την αντιδραστική πρόταση της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία και τις πιθανές απολύσεις, να προχωρήσει άμεσα σε σχέδιο μετακινήσεων, ώστε να καλυφθούν τα κενά σε κρίσιμους τομείς».

Όπως διευκρινίζουν, αν δεν εφαρμοστεί πρώτα αυτό το σχέδιο αναστελέχωσης και ανασυγκρότησης των υπηρεσιών και των οργανισμών, «δεν μπορεί να κριθεί με επιμέρους ρυθμίσεις, που μάλιστα διαφέρουν και είναι σε άλλη λογική από οργανισμό σε οργανισμό και από υπουργείο σε υπουργείο, ποιοί περισσεύουν και ποιοι όχι».

Επικαλούνται μάλιστα «τραγελαφικές» περιπτώσεις, μεταξύ άλλων, στον ΟΑΕΔ, όπου, «ενώ έγινε η προκήρυξη για μετάταξη και έχει ολοκληρωθεί, είναι «παγωμένη» και οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι που έχουν επιλεγεί, παραμένουν «πλεονάζοντες στους οργανισμούς που υπηρετούν και οι υπηρεσίες του Οργανισμού παραμένουν χωρίς στελέχωση».

Η επιστολή υπογράφεται από τους βουλευτές: Βασίλη Κεγκέρογλου, Μιχάλη Τζελέπη, Νικόλαο Ζωϊδη, Δημήτρη Βαρβαρίγο, Όλγα Ρενταρή, Αθανασία Μερεντίτη, Βασιλική Αλεξανδρίδου, Μιχάλη Παντούλα και Σπύρο Μοσχόπουλο.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης των δημοσιογράφων αναφερόμενος στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας σημείωσε πως θα υπάρξει αξιολόγηση του πλεονάζοντος προσωπικού και κατόπιν, με αντικειμενικά κριτήρια, το ΑΣΕΠ θα αποφασίσει αν μπορεί να ενταχθεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα το 10%, ενώ μέχρι 30% θα υπογράψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Πρόσθεσε πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Το ΑΣΕΠ θα αποφασίσει ποιοι θα ενταχθούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ποιοι θα υπογράψουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ποιοι θα ενταχθούν στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας» διευκρίνισε. Ερωτηθείς αν θα υπάρχει εργασιακή εφεδρεία στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι θα υπάρξει, καθώς «η ΕΡΤ περιλαμβάνεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

ΛΑΟΣ: Ανοστα και αγευστα τα περί εργασιακής εφεδρείας

«Όλα τα περί εργασιακής εφεδρείας είναι άνοστα, άγευστα και άνευ προοπτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

«Πρέπει να προλάβουμε το χειρότερο», τόνισε, επικρίνοντας τις «ατελέσφορες και αντικοινωνικές λύσεις», για τις οποίες, εμμέσως πλην σαφώς, επέκρινε την κυβέρνηση.

Αντιδράσεων συνέχεια για τις δηλώσεις Ανδ. Λοβέρδου

Την ίδια ώρα ποικίλες αντιδράσεις εξακολουθούν να προκαλούν οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή, είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι ένα εκατομμύριο δημοσίων υπαλλήλων ταλαιπωρεί δέκα εκατομμύρια πολιτών.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επίμαχες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος παρατήρησε ότι ο «Ανδρέας Λοβέρδος έθεσε ένα γενικότερο πλαίσιο για την λειτουργία και το ρόλο του δημόσιου τομέα».

Τόνισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση σέβεται τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, καθώς, όπως είπε, οι περισσότεροι είναι ευσυνείδητοι, αλλά δεν μπορούν να αποδώσουν στο συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο πρέπει να αλλάξει.

Ωστόσο, «πυρά» κατά του υπουργού Υγείας εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου Απόστολος Κακλαμάνης . «Είμαι αντίθετος με την απαξία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, οι οποίοι βλέπουν ότι πυροβολούνται όλοι, γιατί αυτοί που πυροβολούν δε θέλουν ένα σύγχρονο κράτος, αλλά απλώς θέλουν να συνεχίσουν να είναι ασύδοτοι σε ένα κράτος που οι πάντες θα τρέμουν και θα κυριαρχούν τα οικονομικά συμφέροντα» ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

«Έλεος. Κάποτε, και οι πολιτικοί οφείλουν να υπερασπιστούν τους θεσμούς» πρόσθεσε.

Για νέα «λυσσαλέα» επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους και το δημόσιο, «συνοδευόμενη μάλιστα με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για τους δημοσίους υπαλλήλους κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών», έκανε λόγο η Νομαρχιακή Επιτροπή Δημοσίων Υπαλλήλων και του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του ΣΥΝ.

«Τα νέα μνημονιακά μέτρα μειώνουν δραματικά, ακόμα παραπέρα, το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων, ανοίγοντας παράθυρα για μεροληπτικούς και ευνοιοκρατικούς διαχωρισμούς εργαζομένων, προετοιμάζουν το έδαφος για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο με πρόσχημα το δήθεν πλεονάζον προσωπικό και όχημα το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας που είναι ο προθάλαμος στην ανεργία για χιλιάδες εργαζόμενους», υπογράμμισαν με σχετική τους ανακοίνωση.

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αδυνατούν να παρακολουθήσουν το παραλήρημα του υπουργού Υγείας, Ανδ. Λοβέρδου», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Εκτιμά ακόμη ότι η επίθεση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης επίθεσης της κυβέρνησης κατά του Δημοσίου και των δημοσίων κοινωνικών αγαθών και τονίζει ότι αυτό που πραγματικά ταλαιπωρεί τον ελληνικό λαό δεν είναι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, αλλά η «ακραία, νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθούν κυβέρνηση και τρόικα».

«Όσο για τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά και τη διαπλοκή υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Λοβέρδος, υπουργός πολλών κυβερνήσεων στο παρελθόν, ήταν απ’ αυτούς που συνέβαλαν αποφασιστικά για να γιγαντωθούν και να «ταλαιπωρούν» τους πολίτες της χώρας μας», προσθέτει η ΑΔΕΔΥ.

Κατηγορεί επιπλέον τον υπουργό, ότι παραποιεί τα στοιχεία που η ίδια η κυβέρνηση έχει δώσει, ως αποτέλεσμα της απογραφής που διεξήγαγε, με προφανή, όπως αναφέρει, στόχο τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων.

«Αλλά, συνήθως», καταλήγει, «ο ολισθηρός δρόμος της παραποίησης και ο υπερβάλλων ζήλος για να γίνει κάποιος αρεστός στην Τρόικα οδηγεί σε πολιτικό κανιβαλισμό».

Βολές κατά του υπουργού Υγείας εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε εν όψει του πανεργατικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε πως αντί να απολύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως στον ιδιωτικό τομέα, θα έπρεπε να έχουν και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ασφάλεια όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή