ΗΠΑ: Φόρος τιμής στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου

Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011 22:29
UPD:12/09/2011 08:26

A- A A+

Mε την ανάγνωση των σχεδόν 3.000 ονομάτων των θυμάτων ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη η επίσημη τελετή για τη 10η επέτειο από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2011.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο προκάτοχός του Τζορτζ Μπους παρέστησαν σ΄ένα μεγάλο τμήμα της τελετής, στο «Σημείο μηδέν».

Η τελετή ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στις 08:46 τοπική ώρα (15:46 ώρα Ελλάδας), τη στιγμή που ακριβώς όπως και πριν από 10 χρόνια έγινε η πρώτη επίθεση.

Τα μέτρα ασφαλείας σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον είναι δρακόντεια με τις αρμόδιες αρχές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση μετά τις «αξιόπιστες αλλά μη επιβεβαιωμένες» πληροφορίες για πιθανό χτύπημα της αλ-Κάιντα, δέκα χρόνια μετά τις επιθέσεις.

REUTERS

Ιδιαίτερα αυστηρά είναι τα μέτρα στο Μανχάταν, όπου η αστυνομία πραγματοποιεί ελέγχους σε αυτοκίνητα σε δρόμους, γέφυρες και σήραγγες που οδηγούν στην πόλη. Σε πολλά σημεία του κέντρου του Μανχάταν, η αστυνομία έχει στήσει οδοφράγματα και προβαίνει σε εξακρίβωση στοιχείων πολιτών κοντά στο «Σημείο Μηδέν».

Μέλη των οικογενειών των θυμάτων προσήλθαν στο Εθνικό Μνημείο για την 11η Σεπτεμβρίου φορώντας μπλουζάκια στα οποία ήταν τυπωμένα τα πρόσωπα των αγαπημένων τους ανθρώπων που χάθηκαν στις επιθέσεις.

Το Μνημείο καλύπτει μια έκταση 16 στρεμμάτων περίπου και περιλαμβάνει δυο τεράστια συστήματα από καταρράχτες που καταλήγουν σε δυο πισίνες, έκτασης περίπου ενός στρέμματος η καθεμιά. Οι δυο μεγάλες πισίνες βρίσκονται ακριβώς στις θέσεις των διδύμων πύργων. Στους μεγάλους τοίχους με τους καταρράχτες είναι χαραγμένα τα ονόματα των θυμάτων.

REUTERS

Ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε τη βόρεια πισίνα του Μνημείου η οποία βρίσκεται στο σημείο όπου υψωνόταν ο βόρειος πύργος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ περπάτησε γύρω από την πισίνα κρατώντας από το χέρι τη σύζυγό του Μισέλ, άγγιξε με το χέρι του τα ονόματα θυμάτων και στη συνέχεια χαιρέτισε μέλη των οικογενειών τους και αξιωματούχους πριν από την έναρξη της τελετής.

REUTERS

Μήνυμα ενότητας και ελπίδας από τον Ομπάμα

Τίποτε δεν μπορεί να πλήξει τη θέληση των Αμερικανών όταν είναι ενωμένοι, ούτε η τρομοκρατία, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδροςσε ομιλία του για τη 10η επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

REUTERS

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επισκέφτηκε και τα τρία σημεία των επιθέσεων (Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Πενσιλαβάνια) ανέφερε ότι «στις δεκαετίες που θα έρθουν, οι Αμερικανοί θα επισκέπτονται τα μνημεία για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, θα αγγίζουν με τα δάκτυλά τους την πέτρα πάνω στην οποία θα είναι χαραγμένα τα ονόματά τους και θα αναπολούν τη ζωή που έζησαν».

«Στις επιτύμβιες στήλες του στρατιωτικού κοιμητηρίου του Αρλινγκτον και σε άλλες μικρές πόλεις στα τέσσερα σημεία της χώρας μας, θα αποτίουν φόρο τιμής σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Και θα γνωρίζουν ότι τίποτε δεν μπορεί να πλήξει τη βούληση των ΗΠΑ όταν είναι πραγματικά ενωμένες».

«Θα θυμούνται ότι δεν είμαστε τέλειοι, αλλά η δημοκρατία μας είναι ισχυρή και πως η δημοκρατία αυτή μας προσφέρει την ευκαιρία να τελειοποιήσουμε την ένωσή μας», υπογράμμισε.

Επισήμανε ακόμη ότι «πολλά άλλαξαν από την 11η Σεπτεμβρίου για τους Αμερικανούς: γνωρίσαμε τον πόλεμο και την ύφεση, παθιασμένες αντιπαραθέσεις και διαφωνίες στο πολιτικό πεδίο».

«Όμως σήμερα είναι σημαντικό να θυμόμαστε αυτά που δεν έχουν αλλάξει. Ο εθνικός μας χαρακτήρας δεν έχει αλλάξει, ούτε η πίστη μας στο Θεό και σε άλλα πράγματα», κατέληξε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή