Ομιλία της εικαστικού Λίντα Μπένγκλις για τo έργο της, διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, στo πλαίσιο της έκθεσης «The Last Grand Tour. Σύγχρονοι Περιηγητές στην Ελλάδα» και του ερευνητικού προγράμματος «Τι να κάνουμε;»
Η Λίντα Μπένγκλις είναι γλύπτρια ελληνικής καταγωγής. Zει και εργάζεται μεταξύ Νέας Υόρκης, Σάντα Φε, Καστελόριζου και Αχμενταπάντ στην Ινδία. Ξεκινώντας την καριέρα της ως ζωγράφος και γλύπτρια στα μέσα της δεκαετίας του '60 στη Νέα Υόρκη, γίνεται περισσότερο γνωστή για τα πρωτοπόρα, προκλητικά έργα της, τα οποία αμφισβήτησαν τις ρίζες του μοντερνισμού και του μινιμαλισμού. Σε αντίθεση με τη μινιμαλιστική γλυπτική, τα έργα της Μπένγκλις διαποτίζονται από οργανικά στοιχεία, με ζωντανά χρώματα και ερωτικές φόρμες που χαρακτηρίζονται από την αμεσότητα και τη φυσικότητά τους.
Συμπρωταγωνίστρια του μεταμοντερνισμού, μαζί με τους Ρίτσαρντ Σέρρα, Έυα Χες και Μπρους Νάουμαν, το ενδιαφέρον της Μπένγκλις στη διαδικασία -την παραγωγή του έργου τέχνης- την οδήγησε στην επέκταση των πιθανοτήτων των υλικών και στην τεχνική της κηρογραφίας. Η πιο γνωστή δουλειά της που διέπρεψε στη διεθνή σκηνή τη δεκαετία του '70 είναι τα γλυπτά από χυτό λάτεξ, τα γλυπτά με πτυχώσεις, τα έργα της από πολυουρεθάνη που εμφανίζονται σαν χυτοί στο δάπεδο πίνακες ζωγραφικής, καθώς και τα γλυπτά από φύλλο χρυσού, τσίγκο και αλουμίνιο, δύο από τα οποία εκτίθενται στην έκθεση «The Last Grand Tour. Σύγχρονοι Περιηγητές στην Ελλάδα».
Η ομιλία της Λίντα Μπένγκλις εντάσσεται στο πρόγραμμα «Τι να κάνουμε;», στο πλαίσιο του οποίου το Μουσείο προσκαλεί καλλιτέχνες, θεωρητικούς και διανοούμενους να παρουσιάσουν την δουλειά τους ή/και τις απόψεις τους γύρω από τα ελληνικά και διεθνή θέματα αιχμής, σε συμφωνία με το τρέχον εικαστικό πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης του Μουσείου. Το πρόγραμμα επιμελείται η ιστορικός τέχνης, Μαρίνα Βρανοπούλου.
Η ομιλία θα διεξαχθεί στα αγγλικά, θα συντονίσει η επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης Νάντια Αργυροπούλου.
Πληροφορίες
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα
Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011, 19.00-20.30
Είσοδος ελεύθερη
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό