Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την προώθηση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας σε φορείς του Δημοσίου. Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΟΣΕ και του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) έχουν προχωρήσει από το πρωί εργαζόμενοι στους δύο οργανισμούς, αντιδρώντας στην υπαγωγή τους στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.
Πάντως, μιλώντας νωρίτερα στη ΝΕΤ, ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης υπογράμμισε ότι η εργασιακή εφεδρεία δεν οδηγεί οπωσδήποτε στην απόλυση.
Με την εργασιακή εφεδρεία δεν επιδιώκουμε να βάλουμε ξαφνικά κόσμο στο δρόμο της απόλυσης, δήλωσε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι δεν έχει προκύψει κανένα θέμα με την εφεδρεία στους δήμους.
Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Κουκουλόπουλου, ανέφερε ότι ένα από τα μέτρα εξυγίανσης των Δήμων είναι να μειωθεί το προσωπικό που τους επιβαρύνει και σημείωσε ότι είναι απόλυτα λογική η λύση να μετατεθεί το πλεονάζον προσωπικό από υπερχρεωμένους δήμους, σε δήμους που έχουν ανάγκη.
Αυτό που χρειαζόμαστε στους ΟΤΑ είναι να έχουμε μετατάξεις στο πλαίσιο της εξυγίανσης των υπερχρεωμένων, κυρίως, δήμων, παρατήρησε και διευκρίνισε πως ο κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε χθες ότι όσοι εργαζόμενοι δεν δεχθούν τις μετατάξεις, τότε θα εφαρμόσουμε την εφεδρεία.
Η εργασιακή εφεδρεία επιδιώκει με πολύ ομαλό τρόπο να φτάσουμε σε μια μείωση του αριθμητικού δυναμικού της δημόσιας διοίκησης χωρίς να υπάρξει ανθρώπινο κόστος, δηλ. χωρίς να βρεθούν στο δρόμο ξαφνικά απολυμένοι άνθρωποι, ανέφερε ο κ. Καστανίδης.
Όπως εξήγησε, η εργασιακή εφεδρεία αφορά μέχρι στιγμής 151 οργανισμούς και μπορεί να ενταχθούν και ορισμένες άλλες υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, από αυτούς που θα ενταχθούν στην εργασιακή εφεδρεία, ένα μέρος θα πάει σε άλλες θέσεις του δημόσιου τομέα (10% εξ αυτών), ένα άλλο μέρος θα αναζητήσει συμβάσεις μερικής απασχόλησης στο δημόσιο (δεν θα είναι λιγότερο από 30%) και σε ένα τρίτο μέρος θα ζητηθεί αν είναι δυνατόν να επιλέξει εθελουσία έξοδο με ορισμένα κίνητρα.
Παράλληλα, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλ. Πλασκοβίτης, διευκρίνισε ότι, με βάση την εγκύκλιο που εξέδωσε η Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ, η εφεδρεία αφορά μόνον τους υπαλλήλους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου για ΔΕΚΟ που βρίσκονται υπό την άμεση εποπτεία του Δημοσίου.
Ο κ. Πλασκοβίτης πρόσθεσε ότι όσοι οργανισμοί έχουν αντιρρήσεις ότι δεν έπρεπε να συμπεριληφθούν στη λίστα θα πρέπει να τις εκθέσουν στο υπουργείο Οικονομικών.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις Κουκουλόπουλου για τους εργαζομένους στους ΟΤΑ επισήμανε πως εάν το υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, τότε θα πρέπει να φέρει ειδική διάταξη.
Οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων περί επέκτασης του καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας στους ΟΤΑ, προκάλεσαν την αντίδραση της ΑΔΕΔΥ που την Παρασκευή συνεδριάζει προκειμένου να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
«Η επέκταση του θεσμού και στο χώρο των Ο.Τ.Α., για όσους υπαλλήλους δεν κάνουν μετάταξη, αλλά και η ανάλογη αντιμετώπιση του προσωπικού του στενού Δημόσιου Τομέα, που μετά τις προωθούμενες καταργήσεις οργανικών μονάδων Διευθύνσεων και Τμημάτων, μπορεί να θεωρηθεί ως πλεονάζον, αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης να καταστρατηγήσει ακόμη και το Σύνταγμα και να οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Για συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα έκανε λόγο ο υπεύθυνος για τη Δημόσια Διοίκηση από την Π.Γ. του ΣΥN Στάθης Λεουτσάκος, με αφορμή τα περί επέκτασης της εργασιακής εφεδρείας στους ΟΤΑ.
«Η κυβέρνηση και η τρόικα έχουν κηρύξει τον πόλεμο σε κάθε κατηγορία εργαζομένων. Η συζήτηση για την επέκταση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας και στους ΟΤΑ, που έχουν ήδη υποστεί βαρύ πλήγμα από την εφαρμογή του Καλλικράτη, μαζί με το ένα εκατομμύριο των ανέργων δημιουργεί συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα», τόνισε σε δήλωσή του.
«Αυτό είναι το όνειρο του πρωθυπουργού και των εκφραστών της μνημονιακής πολιτικής. Αυτό είναι ο εφιάλτης για την ελληνική κοινωνία», κατέληξε.