«17Ν»: Για εκτροπή μερίδας των ΜΜΕ κάνει λόγο ο ΔΣΑ

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2002 19:42
A- A A+

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, σε σημερινή ανακοίνωσή του, εκφράζει την αντίθεσή του σε τέσσερα θέματα που σχετίζονται με την εκκρεμή ενώπιον της Δικαιοσύνης υπόθεση της τρομοκρατίας και κάνει λόγο για εκτροπή μερίδας των ΜΜΕ.

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στον θεσμικό του ρόλο στην ελληνική κοινωνία ως ο πρώτος επιστημονικός Σύλλογος της χώρας, επιθυμεί να τοποθετηθεί συνολικά στη μέχρι σήμερα διαμορφωθείσα κατάσταση, αναφορικά με το μείζον ζήτημα των τελευταίων ημερών της τρομοκρατίας, αφού επί ικανό χρονικό διάστημα παρακολούθησε με ενάργεια και νηφαλιότητα τις εξελίξεις. Έτσι ενόψει της ως σήμερα διαμορφωθείσης κατάστασης, ο ΔΣΑ επισημαίνει τα εξής:

1. Καταδικάζει, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, όλες εκείνες τις απολυταρχικού χαρακτήρα απόψεις, απ΄ όπου και αν προέρχονται, με τις οποίες στιγματίζονται υπερασπιστές δικηγόροι, με μόνο το γεγονός της ανάληψης του ιερότερου καθήκοντος της υπεράσπισης κατηγορουμένου, ανεξαρτήτως της βαρύνουσας αυτού κατηγορίας.

2. Προβληματίζεται έντονα με το φαινόμενο εκτροπής μερίδας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) όπου στιγματίζονται πρόσωπα κατά παράβαση της ουσιαστικότερης κατάκτησης του σύγχρονου Ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού: του τεκμηρίου αθωότητος.

3. Θεωρεί ότι η αρμόδια Εισαγγελία πρέπει να διευρύνει την ασκηθείσα προκαταρκτική εξέταση για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, επ΄ αφορμής της συνεχιζόμενης διαρροής στα ΜΜΕ, απόρρητου προανακριτικού υλικού, της ποινικής δικογραφίας που σχηματίσθηκε για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη›.

4. Διεκδικεί τον σεβασμό του ρόλου του υπερασπιστή δικηγόρου για οποιανδήποτε κατηγορούμενο ως παράγοντα της ποινικής διαδικασίας και αξιώνει την απρόσκοπτη και χωρίς περιορισμούς άσκηση του λειτουργήματός του, που εκτός των άλλων συνίσταται στην απαραβίαστη και εμπιστευτική (έγγραφη και προφορική) επικοινωνία του με τον εντολέα του».

Παράλληλα, απεστάλη από τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δ. Παξινό επιστολή στον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Ι. Λασκαρίδη σχετικά με την υποκατάσταση της Δικαιοσύνης από μερίδα των ΜΜΕ.

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και αυτή τη φορά προβληματίζεται έντονα με το φαινόμενο εκτροπής μερίδας των ΜΜΕ τα οποία με την επίκληση του ελέγχου και της αναζήτησης της αλήθειας, σε εκκρεμείς ενώπιον της Δικαιοσύνης υποθέσεις, φθάνουν μέχρι και την υποκατάσταση της δικαστικής εξουσίας, μόνης ως γνωστόν, κατά το Σύνταγμα και τους νόμους να αναζητεί αιτίες και υπαιτίους και να καταλογίζει ευθύνες, με αποτέλεσμα να στιγματίζονται πρόσωπα εις τα οποία δεν έχει καν αποδοθεί κατηγορία, κατά παράβαση της ουσιαστικότερης κατάκτησης του σύγχρονου Ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού: του τεκμηρίου αθωότητος.

Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται σήμερα σε έντονο βαθμό λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει η υπόθεση της τρομοκρατίας και επειδή και εσείς κ. Πρόεδρε θεωρώ βέβαιο ότι συμμερίζεστε αυτές τις απόψεις μας, γι΄ αυτό κρίνω αναγκαία μία συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις για το σοβαρό αυτό ζήτημα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή