Όλο και μεγαλύτερες μέδουσες «κατακτούν» τους ωκεανούς

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011 12:18
A- A A+

Σε περιοχές όπου οι πληθυσμοί των ψαριών συρρικνώνονται εξαιτίας της υπεραλίευσης και της καταστροφής των βιοτόπων τους, οι μέδουσες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και γίνονται οι βασικοί θηρευτές, διαπίστωσαν ερευνητές. Είδαν μάλιστα ότι τα ασπόνδυλα αυτά πλάσματα γίνονται όλο και μεγαλύτερα με την πάροδο του χρόνου, καθώς αυξάνουν το νερό που περιέχεται στη ζελατινώδη ουσία, από την οποία αποτελούνται.

Καθώς οι μέδουσες κυρίως επιπλέουν αντί να κολυμπούν, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να... «προσγειωθούν» πάνω στο θύμα τους ή σε άλλα μέλη του είδους τους, με σκοπό την αναπαραγωγή.

«Ενώ τα ψάρια οξύνουν την όρασή τους για να εντοπίσουν το θήραμά τους, οι μέδουσες εξαρτώνται από ένα πρωτόγονο σύστημα, το οποίο βασίζεται στην απευθείας επαφή με το θήραμα», αναφέρει ο Άνχελ Λόπεθ-Ουρούτια από το Πανεπιστήμιο του Οβιέδο στην Ισπανία, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science. «Το κλειδί της επιτυχίας τους είναι ότι καθώς αυξάνουν τη μάζα του σώματός τους, εκτοπίζουν περισσότερο νερό και ελκύουν μεγαλύτερο αριθμό θηραμάτων προς τα πλοκάμια τους».

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι εάν δεν γίνουν σύντομα πιο αποφασιστικές κινήσεις για την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης και την αποκατάσταση των βιοτόπων των ψαριών, οι - γεμάτοι μέδουσες- ωκεανοί του μέλλοντος θα θυμίζουν την πρώιμη Εδιακάρια Περίοδο, πριν από 600 εκατομμύρια χρόνια. «Θα πρέπει να αποφασίσουμε σήμερα κιόλας εάν θέλουμε τα παιδιά μας να τρώνε μπέργκερ με τσούχτρες», λέει χαρακτηριστικά ο ερευνητής Λούκας Μπροτς από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά. «Εάν η συμπεριφορά μας δεν αλλάξει, ενδέχεται να μην έχουν επιλογή».

Τα αποτελέσματα της μελέτης συμφωνούν με αυτά προηγούμενων ερευνών, που κατέδειξαν ότι οι πληθυσμοί των μεδουσών θα πολλαπλασιαστούν, εξαιτίας όμως της ανόδου της θερμοκρασίας των υδάτων στους ωκεανούς. Ήδη μάλιστα, κάποια από τα 2.000 είδη μεδουσών που υπάρχουν, απαντώνται σε όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις.

Οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων δεν αφορούν μόνο τους λουόμενους. Η αλιεία σε Βερίγγειο Πορθμό και Μαύρη Θάλασσα έχει ήδη υπονομευτεί σοβαρά εξαιτίας της ταχύτατης αναπαραγωγής των μεδουσών, ενώ πρόσφατα, παραθαλάσσια εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ισραήλ, αλλά και πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Σκοτία και στην Ιαπωνία έκλεισαν λόγω «πλημμύρας» από μέδουσες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή