Π. Μπεγλίτης: H Τουρκία oδηγείται σε αυτοαπομόνωση

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011 16:19
UPD:18:42

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία αλλοίωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, έστειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

A- A A+

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία αλλοίωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, έστειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2059112

Ερωτηθείς σχετικά με τις τουρκικές απειλές, ο κ. Μπεγλίτης διαβεβαίωσε πως η ηγεσία του υπουργείου παρακολουθεί με «ιδιαίτερη προσοχή και πολύ στενά» τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

«Έχουμε μια στρατηγική η οποία στηρίζεται στις διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε να αναδείξουμε τον μονομερή χαρακτήρα των συμπεριφορών και πρακτικών της Τουρκίας στην περιοχή μας. Πρακτικές και συμπεριφορές οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τη διεθνή νομιμότητα», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά όμως με σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

«Δεν θέλουμε την Τουρκία να απομονώνεται στην περιοχή. Δυστυχώς, όμως, οι πράξεις και οι συμπεριφορές της την οδηγούν σε αυτοαπομόνωση», παρατήρησε.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε έκπτωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, δεν μπορούμε να δεχθούμε έκπτωση ή αλλοίωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό είναι ένα μήνυμα πολύ ειλικρινές και πολύ καθαρό το οποίο στέλνουμε προς όλους», κατέληξε ο κ. Μπεγλίτης.

ΛΑΟΣ: Η Ελλάδα δεν πρέπει να επιτρέψει άλλα τετελεσμένα

«Aν η Τουρκία έχει αποφασίσει να πατήσει το ναρκοπέδιο είναι δικό της πρόβλημα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτρέψει άλλα τετελεσμένα γεγονότα. Αξονας πάνω στον οποίο συμφωνούν ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ και Ευρώπη», σχολίασε εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Κωστής Αϊβαλιώτης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει από εκεί κι έπειτα να ζυγίσει η Αγκυρα τις αποφάσεις της.

Σε δύο φάσεις οι έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου

Στη Λευκωσία ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης ανακοίνωσε πως σε περίπου δυόμιση μήνες θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση λήψης δειγμάτων για φυσικό αέριο, από το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου σήμερα άρχισε γεώτρηση από την Noble Energy. Όπως ανέφερε, θα ακολουθήσει μια δεύτερη φάση ερευνών και αναλύσεων, η οποία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και «θα δώσει σαφή εικόνα για το μέγεθος και την ποιότητα του κοιτάσματος».

Πρόσθεσε ακόμη, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες στο διεθνή χώρο, με στόχο τη δημιουργία μιας «ασπίδας» διεθνούς στήριξης στις προσπάθειες μας.

Τόνισε επίσης πως στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει η επίτευξη λύσης, σημειώνοντας πως «η λύση του Κυπριακού θα επιτρέψει στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να απολαύσουμε μαζί, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας, τα οφέλη από τον ενδεχόμενο πλούτο που η φύση έχει προσφέρει στην πατρίδα μας». Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοφίδης είπε, ότι μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν για την πατρίδα και το λαό μας, επιβάλλεται η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα πολιτικών δυνάμεων και λαού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή