Δ. Χριστόφιας: Θα συνεχίσουμε

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011 11:17
UPD:21/09/2011 14:03

Για στοιχεία οπισθοδρόμησης και υπαναχωρήσεις της τουρκικής πλευράς από από συμφωνηθέντα με τον προκάτοχο του Ντερβίς Ερογλου, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στις εντατικές συνομιλίες για το Κυπριακό, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στην 20λεπτη συνάντηση που είχε με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν χθες αργά το βράδυ στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

A- A A+

Για στοιχεία οπισθοδρόμησης και υπαναχωρήσεις της τουρκικής πλευράς από τα συμφωνηθέντα με τον προκάτοχο του Ντερβίς Ερογλου, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στις εντατικές συνομιλίες για το Κυπριακό, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στην 20λεπτη συνάντηση που είχε με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν χθες αργά το βράδυ στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, η εκτίμηση που έκανε για την πορεία των εντατικών συνομιλιών «δεν είναι και η πιο ευχάριστη, διότι έχουμε στοιχεία οπισθοδρόμησης» και αποκάλυψε ότι το ζήτημα αυτό θα εγείρει και στην προσφώνησή του προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Δ. Χριστόφιας: Θα μοιραστούμε το δώρο της Φύσης εάν λυθεί το Κυπριακό

Δ. Χριστόφιας: Θα μοιραστούμε το δώρο της Φύσης εάν λυθεί το Κυπριακό

Ερωτηθείς αν υπάρχει προβληματισμός και κάποια αλλαγή στα σχέδια του γενικού γραμματέα να καλέσει τους δυο ηγέτες προς τα τέλη Οκτωβρίου, στη Νέα Υόρκη, υποστήριξε πως «έχουμε χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο για να ελπίζουμε ότι κάποιοι θα αλλάξουν στάση ώστε να έχουμε περισσότερες συγκλίσεις». «Κατά συνέπεια», συμπλήρωσε, «επιφυλασσόμεθα ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα γίνουν αρκετές ακόμα συναντήσεις στα πλαίσια των εντατικών συνομιλιών, με την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Αυτό νομίζω ότι μπορεί και ο Γενικός Γραμματέας να το σημειώσει στις συναντήσεις του με την τουρκική ηγεσία και με τον κ. Έρογλου». Μάλιστα, όπως είπε, «ο γ.γ. έδειξε ενδιαφέρον να παρέμβει, με στόχο, αν είναι δυνατόν, τη διόρθωση συμπεριφορών».

Όπως εξάλλου διευκρίνισε, μέχρι τώρα οι συγκλίσεις είναι σε δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα, ενώ υπάρχουν και αποκλίσεις από συγκλίσεις που είχαμε προηγούμενα που είναι πολύ σοβαρές.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε πως ήγειρε στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ «τα θέματα που έχουν σχέση με την εξερεύνηση υδρογονανθράκων και τις απειλές από πλευράς της Τουρκίας», από τα οποία, όπως έκανε γνωστό, ξεκίνησε την αναφορά του ο Μπαν Κι Μουν.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια, ο γενικός γραμματέας υποσχέθηκε να μιλήσει γι' αυτά τα ζητήματα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν. «Τα Ηνωμένα Έθνη πήραν θέση όπως ξέρετε μέσα από τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας της τελευταίας έκθεσης με τον κ. Ντάουνερ«, πρόσθεσε, τονίζοντας πως αυτή η θέση είναι καθαρή και δήλωσε βέβαιος πως ο γενικός γραμματέας θα ακολουθήσει αυτή τη θέση στις συναντήσεις του με την τουρκική ηγεσία. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν έγινε καμία αναφορά (και ούτε θεωρεί ότι θα γίνει) από το γ.γ. για να διακόψει ή να αναβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία τις έρευνες.

«Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη, θα συνεχίσουμε», διεμήνυσε ο πρόεδρος Χριστόφιας για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και επανέλαβε πως «είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνήσει και σίγουρα μακάρι να βρεθούν υδρογονάνθρακες». «Δεν έχουν να χάσουν οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, σίγουρα έχουν να κερδίσουν. Και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και από την Τουρκία και από τον κ. Έρογλου», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, αναφερόμενος στη συνάντηση Χριστόφια - Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι «αντάλλαξαν απόψεις γύρω από την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στο μακροχρόνιο κυπριακό πρόβλημα». Όπως είπε, ο γ.γ. ενθάρρυνε τον Πρόεδρο Χριστόφια να συνεχίσει τις προσπάθειες για αύξηση των συγκλίσεων σε όλα τα κεφάλαια που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση, και επαναβεβαίωσε την προσδοκία του όπως όλες οι πλευρές προχωρήσουν προς τα εμπρός τη διαδικασία, στην εντατική αυτή φάση των συνομιλιών, μέχρι την προσεχή συνάντησή του με τους δύο ηγέτες στα τέλη Οκτωβρίου».

Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ο μόνιμος αντιπρόσωπος πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Λυν Πάσκοε, ο υπεύθυνος ειρηνευτικών επιχειρήσεων κ. Λερουά κι ο προσωπάρχης του ΓΓ κ. Κιμ.

Το χθεσινό πρόγραμμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε με δείπνο εργασίας που του παρέθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.

Οι σημερινές επαφές του Προέδρου Χριστόφια περιλαμβάνουν συνάντηση με τη συντακτική επιτροπή της εφημερίδας Wall Street Journal, συμμετοχή στην υψηλού επιπέδου συνάντηση για τη Λιβύη που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας, διμερή συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και δείπνο που του παραθέτει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

Την Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, χωριστές συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Πέμπτη.

Την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, θα έχει συναντήσεις με αρχηγούς κρατών, ενώ θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τους Μόνιμους Αντιπρόσωπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στη συνέχεια θα παραστεί στο Ετήσιο Γκαλά της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.

πηγή ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή