Ο τυφώνας Ρόκε «σαρώνει» την πολύπαθη Ιαπωνία

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011 11:59

Συνοδευόμενος από ανέμους ταχύτητας 157 χιλιομέτρων την ώρα και ισχυρή βροχόπτωση, ο τυφώνας Ρόκε έπληξε την κεντρική Ιαπωνία, στοιχίζοντας τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, προκαλώντας πλημμύρες και ανατρέποντας τα σχέδια χιλιάδων ταξιδιωτών.

A- A A+

Συνοδευόμενος από ανέμους ταχύτητας 157 χιλιομέτρων την ώρα και ισχυρή βροχόπτωση, ο τυφώνας Ρόκε έπληξε την κεντρική Ιαπωνία, στοιχίζοντας τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, προκαλώντας πλημμύρες και ανατρέποντας τα σχέδια χιλιάδων ταξιδιωτών. Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, η χώρα είχε πληγεί από τον τυφώνα Τάλας - τον ισχυρότερο των τελευταίων δεκαετιών- ο οποίος άφησε πίσω του σχεδόν 100 νεκρούς.

Η κρατική τηλεόραση πρόβαλε εικόνες από τουλάχιστον τρεις περιφέρειες της κεντρικής Ιαπωνίας, όπου η βροχόπτωση έφθασε τα 5-8 εκατοστά την ώρα, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας εξέδωσε προειδοποίηση για κατολισθήσεις και για τεράστια κύματα.

Η πορεία που ακολουθεί ο τυφώνας περνά από τη Φουκουσίμα, όπου μετά από το τσουνάμι του περασμένου Μαρτίου, μηχανικοί αγωνίζονται να θέσουν εκτός λειτουργίας το πυρηνικό εργοστάσιο, από το οποίο εξακολουθεί να εκλύεται ραδιενέργεια. Εκφράζονται φόβοι ότι η βροχή θα μπορούσε να προκαλέσει διαρροή ραδιενεργού νερού στη θάλασσα από δεξαμενές, οι οποίες παραμένουν εκτεθειμένες.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στις περιφέρειες Αϊτσί και Γκίφου μεταξύ άλλων, είχαν κληθεί από τα ξημερώματα να εκκενώσουν τα σπίτια τους και εκτιμάται ότι περίπου 330.000 εκτιμάται ότι συνεχίζουν να διατρέχουν κίνδυνο.

Αρκετοί αυτοκινητόδρομοι έχουν κλείσει, εκατοντάδες - εσωτερικές κυρίως- πτήσεις ματαιώθηκαν, ενώ διακόπηκε και η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Τόκιο και Οζάκα. Η Toyota ανακοίνωσε ότι, εξαιτίας του τυφώνα Ρόκε, ανέστειλε την παραγωγή σε 11 από τα 15 εργοστάσιά της στην περιφέρεια Αϊτσί, ενώ προβλήματα ανέφερε και η Nissan.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή