Διογκώνεται το χρέος της ανθρωπότητας απέναντι στη Γη

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011 18:27
UPD:18:52

A- A A+

Η ανθρωπότητα κατασπατάλησε τους φυσικούς πόρους που προέβλεπε ο οικολογικός προϋπολογισμός της για το τρέχον έτος και από την προσεχή εβδομάδα, θα καταγράφει έλλειμμα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ερευνητικού οργανισμού Global Footprint Network, μέσα σε περίπου 9 μήνες ξεπεράσαμε το επίπεδο ζήτησης φυσικών πόρων που θα μπορούσε να μας παρέχει ο πλανήτης για ολόκληρο το 2011.

«Είναι σαν να ξοδεύεις το ετήσιο εισόδημά σου τρεις μήνες πριν τελειώσει η χρονιά και να ροκανίζεις τις αποταμιεύσεις σου, χρόνο με το χρόνο», εξηγεί ο πρόεδρος του δικτύου Δρ. Μάτις Βακερνάγκελ. «Πολύ σύντομα, θα εξαντληθούν οι αποταμιεύσεις σου».

Με αυτούς τους ρυθμούς, υπολογίζουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές, η ανθρωπότητα θα χρειάζεται έως το 2030 ένα δεύτερο πλανήτη σαν τη Γη, όχι μόνο για να καλύπτει τις ανάγκες της μέσω των φυσικών της πόρων, αλλά και για να απορροφά τα σκουπίδια της. Οι 7 δισεκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη, που μέχρι τα μέσα του αιώνα αναμένεται να έχουν αυξηθεί σε 9 δισεκατομμύρια, καταναλώνουν νερό, αποψιλώνουν δάση και τρώνε ψάρια σε τέτοιους ρυθμούς που η Φύση δεν μπορεί να τα αντικαταστήσει.

Κατά το ο Δρα. Βακερνάγκελ, πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο, στον οποίο αντλούμε όλο και περισσότερο κεφάλαιο καθώς η ζήτηση αυξάνεται. Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης γίνονται όλο και πιο αισθητές. «Από την αύξηση στις τιμές των τροφίμων μέχρι τις ισοπεδωτικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οικονομίες μας βρίσκονται τώρα αντιμέτωπες με την πραγματικότητα πολλών ετών, κατά τα οποία ξοδεύαμε πέρα από τις δυνατότητές μας».

Την ίδια ώρα, η ανθρωπότητα παράγει όλο και περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ρύπους, λιπάσματα κ.ο.κ., με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα, το έδαφος και οι ωκεανοί να τα απορροφούν μεν, αλλά με τίμημα την αλλοίωση ή ακόμη και την κατάρρευση των οικοσυστημάτων που φιλοξενούν.

Η ανθρωπότητα υπερβαίνει τον οικολογικό της προϋπολογισμό τρεις μέρες νωρίτερα κάθε χρόνο από το 2001. Φέτος, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι αυτό θα γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου. Το υπολόγισαν με βάση τον παγκόσμιο πληθυσμό, το πόσο καταναλώνουμε και το πόσο παράγει η Φύση.

Το Global Footprint Network προειδοποιεί επίσης ότι, καθώς οι οικονομίες της Κίνας, της Ινδίας και άλλων αναδυόμενων γιγάντων συνεχίζουν να αναπτύσσονται με τους ίδιους ρυθμούς, το αποτύπωμα της ανθρωπότητας θα μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Ήδη η Κίνα είναι ο υπ' αριθμόν ένα ρυπαντής στον κόσμο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή