Καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ προτείνει για την Παλαιστίνη ο Σαρκοζί

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011 23:47
UPD:22/09/2011 00:01

Το καθεστώς «του παρατηρητή» στον ΟΗΕ και μία «οριστική συμφωνία» ειρήνευσης μέσα σε ένα χρόνο πρότεινε για την Παλαιστίνη ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

A- A A+

«Αλλαγή μεθόδου» ώστε να επιτευχθεί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή προσφέροντας στην Παλαιστίνη το καθεστώς «του παρατηρητή» στον ΟΗΕ και μία «οριστική συμφωνία» ειρήνευσης μέσα σε ένα χρόνο πρότεινε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Προειδοποίησε επίσης τους Παλαιστίνιους και τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν σε αντιπαράθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι ένα αμερικανικό βέτο κατά της προσπάθειας των Παλαιστινίων να κερδίσουν την ένταξή τους στον ΟΗΕ «κινδυνεύει να προκαλέσει έναν κύκλο βίας στη Μέση Ανατολή».

Ο Γάλλος πρόεδρος, που μιλούσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έθεσε ως τελικό στόχο «την κοινή αναγνώριση δύο κρατών για τους δύο λαούς, με βάση τα σύνορα του 1967 με συμφωνημένες και ισοδύναμες ανταλλαγές εδαφών». Το σχέδιο αυτό είχε υποστηρίξει τον προηγούμενο Μάιο και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον Σαρκοζι οι Ευρωπαίοι, αλλά και οι αραβικές χώρες, πρέπει να ακολουθήσουν έναν άλλο δρόμο, αυτό μίας κοινής απόφασης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία θα δώσει σε ένα παλαιστινιακό κράτος «το καθεστώς του παρατηρητή στον ΟΗΕ». Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε παράλληλα και ένα αυστηρό πρόγραμμα διαπραγματεύσεων: «Ενας μήνας μέχρι την επανάληψη των συνομιλιών, έξι μήνες για την επίτευξη συμφωνίας για τα σύνορα και την ασφάλειας, ένας χρόνος για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας». Εξάλλου ο Σαρκοζί ζήτησε από τη Γενική Συνέλευση να «μπει στη θέση του Ισραήλ» και να κατανοήσει ότι αναζητά ισχυρές «εγγυήσεις» για την ασφάλειά του.

Νωρίτερα, ο Ομπάμα τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι αξίζουν δικό τους κράτος, αλλά ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συνομιλιών με το Ισραήλ.

REUTERS

«Είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για το τέλος μιας σύγκρουσης που έχει διαρκέσει δεκαετίες. Η ειρήνη δεν θα επέλθει μέσω ανακοινώσεων και ψηφισμάτων στον ΟΗΕ», είπε, αναφερόμενος στο αίτημα που αναμένεται να υποβάλει ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς για την αναγνώριση παλαιστιανικού κράτους.

«Στο τέλος, είναι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι - όχι εμείς - που πρέπει να φτάσουν σε συμφωνία για τα ζητήματα που τους διχάζουν: για τα σύνορα και την ασφάλεια, για τους πρόσφυγες και την Ιερουσαλήμ», όπως επισήμανε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή