Ποντάρουν πού θα συντριβούν τα διαστημικά απόβλητα

NASA: Την Παρασκευή ή τα ξημερώματα του Σαββάτου η συντριβή του δορυφόρου
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011 10:52
UPD:11:00

Βέβαιη θεωρεί πλέον η NASA τη συντριβή στη Γη τεράστιων θραυσμάτων δορυφόρου της, την Παρασκευή ή τα ξημερώματα του Σαββάτου.

A- A A+

Βέβαιη θεωρεί πλέον η NASA τη συντριβή στη Γη τεράστιων θραυσμάτων δορυφόρου της, την Παρασκευή ή τα ξημερώματα του Σαββάτου. Και παρότι η αμερικανική υπηρεσία εκτιμά ότι οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος είναι σχεδόν μηδαμινές, το γεγονός ότι δεν μπορεί να προβλέψει πού θα καταλήξουν τα θραύσματα, έχει προκαλέσει σχετική ανησυχία, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε ένα από τα τελευταία ανακοινωθέντα της, η NASA αναφέρει ότι ο Ερευνητικός Δορυφόρος Ανώτερης Ατμόσφαιρας (UARS) αναμένεται να συντριβεί κάποια στιγμή αργά το βράδυ της Παρασκευής ή τα ξημερώματα του Σαββάτου - ώρα Ελλάδος- αλλά ότι «αυτή τη χρονική περίοδο δεν θα περάσει πάνω από τη Βόρειο Αμερική». Όπως σημειώνεται πάντως, «είναι ακόμη νωρίς να προσδιοριστεί ο χρόνος και η τοποθεσία επανεισόδου με μεγαλύτερη βεβαιότητα, όμως οι προβλέψεις θα γίνουν πιο συγκεκριμένες μέσα στις επόμενες 24 με 48 ώρες».

Ο UARS, που εκτοξεύτηκε το 1991 από το διαστημικό λεωφορείο Discovery και επί 14 χρόνια βοηθούσε τους επιστήμονες να μελετήσουν την ατμόσφαιρα, είναι το μεγαλύτερο διαστημικό σκουπίδι της NASA που αναμένεται να πλήξει τη Γη τα τελευταία 30 χρόνια. Εκτιμάται ότι θα διασπαστεί σε περίπου 100 κομμάτια - κάποια με βάρος έως και 135 κιλά- από τα οποία περίπου 26 θα καταλήξουν στη Γη.

Ενθουσιασμός

Στην ιστοσελίδα του το αμερικανικό Fox News προσφέρει στους επισκέπτες εφαρμογή με την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο την πορεία του δορυφόρου. Ιρλανδική ιστοσελίδα στοιχημάτων δίνει την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να ποντάρουν πού θα συντριβούν τα διαστημικά απόβλητα. Οι πιθανότητες ένα ή περισσότερα θραύσματα να καταλήξουν στην Ιρλανδία διαμορφώνονται στις 66 προς 1. Σε δημοσκόπηση στην ιστοσελίδα του ABC News, στην ερώτηση «πού πιστεύετε ότι θα συντριβεί ο UARS», ένας στους δύο αναγνώστες απαντούν «στο σπίτι μου!».

Και ενώ είναι προφανές ότι οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν την περίσταση με χιούμορ, οι ειδικοί καθησυχάζουν όσους έχουν αναστατωθεί, λέγοντας ότι περίπου σε εβδομαδιαία βάση «βρέχει» βαριά αντικείμενα από το Διάστημα. «Πολύ κακό για το τίποτα», εκτιμά και ο Ντον Κέσλερ, πρώην ανώτατος αξιωματούχος της NASA, αρμόδιος για θέματα διαστημικών αποβλήτων αναφερόμενος στον κίνδυνο που κάποιοι θεωρούν ότι διατρέχουν από την πτώση του UARS.

«Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ιδιαίτερα, ενώ εάν είστε τυχεροί και βρίσκεστε στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, ίσως παρακολουθήσετε ένα εντυπωσιακό θέαμα με πυροτεχνήματα», λέει ο Τεντ Μόλκζαν, γνωστός παρατηρητής δορυφόρων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ακόμη και αυτό όμως, είναι μάλλον απίθανο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή