Ουγκάντα: Οι «πράσινοι» στόχοι… εκτόπισαν χιλιάδες αγρότες

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011 23:54

Σύμφωνα με την οργάνωση Oxfam, η κυβέρνηση της Ουγκάντας έχει αναγκάσει περισσότερους από 22.500 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις στέγες τους προκειμένου να φυτευθούν δέντρα από βρετανικό όμιλο που δραστηριοποιείται στη δασοκομία (Φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Περισσότεροι από 22.500 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους φτωχοί αγρότες, εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τα οποία ισοπεδώθηκαν... στο όνομα του αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Όπως καταγγέλλει η οργάνωση Oxfam, η κυβέρνηση της Ουγκάντας ούτε λίγο ούτε πολύ εκδίωξε τους χωρικούς, οι οποίοι εξαρτώνται από τις καλλιέργειες καφέ ή τη μελισσοκομία, προκειμένου βρετανικός όμιλος που δραστηριοποιείται στη δασοκομία, να φυτέψει δέντρα. Στόχος της New Forests Company (NFC), κατά τη βρετανική οργάνωση πάντα, ήταν αφενός να κερδίσει «πόντους» σε πρόγραμμα αντιστάθμισης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αφετέρου να πουλήσει την ξυλεία.

Σύμφωνα με την έκθεση της Oxfam, οι καταγγελίες αφορούν τις περιφέρειες Κιμπόγκα και Μουμπέντε της κεντρικής Ουγκάντας και την περίοδο 2006-2010. Οι χωρικοί, με τους οποίους συνομίλησε η οργάνωση, υποστηρίζουν ότι η NFC πήρε άδεια από την Καμπάλα να δημιουργήσει τρεις φυτείες σε μια τεράστια έκταση, όπου βρίσκονταν τα σπίτια τους.

«Όταν μιλήσαμε με τους ανθρώπους αυτούς και πήραμε συνεντεύξεις απ’ όσους είχαν εκδιωχθεί, διαπιστώσαμε ότι οι ιστορίες τους είχαν μια συνέπεια, ενώ όλες τους περιέγραφαν μια αμείλικτη συμπεριφορά», λέει ο Ματ Γκρέιντζερ, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης. «Τους έκαναν έξωση, έχασαν τα σπίτια τους, οι σοδειές τους καταστράφηκαν, δεν τους επέτρεψαν να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους, τα σπίτια τους πυρπολήθηκαν και έμειναν χωρίς να έχουν οτιδήποτε στην κατοχή τους».

Τα περιστατικά αυτά είναι μόνο ένα παράδειγμα από τα πολλά, στα οποία αναφέρονται οι συντάκτες της έκθεσης με τίτλο «Γη και Εξουσία», καταδικάζοντας μια κλιμακούμενη παγκόσμια τάση «αρπαγής γης». Η Ουγκάντα ειδικότερα, αποτελεί κυριολεκτικά... πρόσφορο έδαφος για ντόπιους και ξένους ομίλους που θέλουν να εκμεταλλευτούν ποικιλοτρόπως την εύφορη γη της.

«Η περίπτωση της Ουγκάντα δείχνει ξεκάθαρα πώς η αρπαγή γης περνάει απαρατήρητη εξαιτίας των ισχυουσών δικλείδων ασφαλείας... χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν επειδή τους έδιωξαν από τα σπίτια τους», λέει ο εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam International Τζέρεμι Χομπς.

Η New Forests Company απορρίπτει τις κατηγορίες λέγοντας ότι δεν έπαιξε κάποιο ρόλο στην εκδίωξη των αγροτών. Κατόπιν πιέσεων από την Oxfam, ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί έρευνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή