Ενταση μεταξύ Μαδρίτης, Ραμπάτ για τη νησίδα Περεχίλ

Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2002 10:54
A- A A+

Νέα κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ισπανίας-Μαρόκου παρατηρείται τις τελευταίες ώρες με αφορμή τη νησίδα Περεχίλ, καθώς το Ραμπάτ κατηγορεί της Μαδρίτη ότι παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα του Μαρόκου στη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στην νησίδα.

Εξ αιτίας της έντασης, το Μαρόκο ακύρωσε συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, που είχε προγραμματισθεί για σήμερα, στη Μαδρίτη.

Πάντως το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε στη νησίδα Περεχίλ, την οποία το Μαρόκο αποκαλεί Τούρα-Λεϊλά. Διπλωματικές πηγές στην Ισπανία ανέφεραν, ότι, στην περιοχή της νησίδας έγιναν στρατιωτικές ασκήσεις και ένα ελικόπτερο πέταξε πάνω από το Περεχίλ για να ελέγξει τον πλου ενός σκάφους που είχε αποπλεύσει από τις μαροκινές ακτές.

Ο Μαροκινός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Μπενάϊσα, είχε επικοινωνία με την Ισπανίδα ομόλογό του, Ανα Παλάθιο, στην οποία διαμαρτυρήθηκε για την «στρατιωτική ενέργεια» του ελικοπτέρου, όπως γράφει ο ισπανικός Τύπος. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε στο Ραμπάτ η ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης των δύο υπουργών εξωτερικών, που επρόκειτο να γίνει στη Μαδρίτη με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η ανακοίνωση αιφνιδίασε την ισπανική κυβέρνηση και διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Μαδρίτη «λυπάται» για την απόφαση του Ραμπάτ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή