Το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ επέτρεψε σήμερα στον Μαχμούντ Αμπάς (Αμπού Μάζεν), δεύτερο στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, να έχει διαβουλεύσεις στη Ραμάλα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους για το θέμα του αποκλεισμού του αρχηγείου του Γιάσερ Αραφάτ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας.
«Δώσαμε την άδεια στον Αμπού Μάζεν να έχει διαβουλεύσεις με Παλαιστίνιους αξιωματούχους στην κατοικία του», στη Ραμάλα, πόλη η οποία έχει κηρυχθεί «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη», στην οποία ισχύει από το βράδυ της Πέμπτης απαγόρευση της κυκλοφορίας, διευκρίνισε ο Ισραηλινός εκπρόσωπος.
Το αίτημα του Αμπού Μάζεν να μεταβεί στο εσωτερικό του αρχηγείου του Γιάσερ Αραφάτ απορρίφθηκε, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ταυτότητα των Παλαιστινίων αξιωματούχων, στους οποίους δόθηκε η άδεια να μεταβούν στην κατοικία του Αμπού Μάζεν.
Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε, ότι, οι ισραηλινές αρχές ζήτησαν τον κατάλογο των ονομάτων των 250 Παλαιστινίων, οι οποίοι βρίσκονται αποκλεισμένοι μαζί με τον Γιάσερ Αραφάτ στο αρχηγείο του.
Το Ισραήλ απαιτεί την παράδοση 20 Παλαιστινίων, που βρίσκονται στο αρχηγείο του παλαιστίνιου ηγέτη, στη Ραμάλα και για να το επιτύχει έχει προωθήσει επί τόπου «ομάδες ειδικευμένες στις διαπραγματεύσεις» για τέτοιου είδους καταστάσεις.
Οι ισραηλινές αρχές ζητούν την παράδοση του στρατηγού Ταουφίκ Τιράουϊ, επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Δυτικής Οχθης, του Αουνι ελ-Χέλου, ενός από τους αξιωματικούς του στρατηγού Τιράουϊ και αρχηγού των ειδικών δυνάμεων της υπηρεσίας του, του Μαχμούντ Ντάμρα, διοικητή της Δύναμης 17 και του Χάλεντ Χάουϊχ, ενός από τους αξιωματικούς του.
Χθες βράδυ, οι ισραηλινές δυνάμεις, διέκοψαν τις εργασίες της συστηματικής κατεδάφισης του αρχηγείου του Αραφάτ, διατηρούν όμως την πολιορκία, ενώ ο ισραηλινός στρατός έστειλε χθες προμήθειες και νερό στους πολιορκημένους.
Η Συρία κάλεσε σήμερα τα Ηνωμένα Εθνη να ανακαλέσουν στην τάξη το Ισραήλ και να εμποδίσουν τη στρατιωτική του δράση εναντίον των Παλαιστινίων λέγοντας ότι η παλαιστινο-ισραηλινή διένεξη αξίζει τόση προσοχή, όση ο ΟΗΕ αποδίδει στο Ιράκ.
«Το παλαιστινιακό πρόβλημα είναι το υπ' αριθμόν ένα ζήτημα στον κόσμο για τα Ηνωμένα Εθνη και ειδικότερα για το Συμβούλιο Ασφαλείας. Από την ίδρυση του ΟΗΕ για κανένα θέμα δεν έχουν εκδοθεί τόσες αποφάσεις, όσες για το θέμα αυτό», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Σύρος υπουργός Ενημέρωσης, Αντνάν Ομραν. Ο Σύρος υπουργός, κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να περισώσουν τις αποφάσεις τους που έχουν ως στόχο τη διευθέτηση της παλαιστινο-ισραηλινής διένεξης, λέγοντας ότι ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι κρίσιμος αφού εκλήθη να νομιμοποιήσει ένα αμερικανικό πλήγμα εναντίον του Ιράκ.
Είναι εξαιρετικά επείγον και αναγκαίο το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να περισώσει το κύρος των αποφάσεων που έχει εκδώσει, ειδικά αφού τώρα ακούμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να νομιμοποιήσει την απόφασή της για να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Ιράκ με το επιχείρημα ότι στόχος της θα είναι η τήρηση των αποφάσεων του ΟΗΕ, είπε ο Σύρος υπουργός.