Γαλλία: Επικράτηση των σοσιαλιστών στην γερουσία

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011 06:06
UPD:12:41
A- A A+

Την πλειοψηφία των εδρών στη γαλλική γερουσία κατέλαβαν για πρώτη φορά από την ίδρυση της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958 οι σοσιαλιστές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, σε μία ιστορική νίκη, επτά μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Το σοσιαλιστικό κόμμα κατέχει 177 έδρες, δύο περισσότερες απ'όσες χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία, κερδίζοντας 23 έδρες που κατείχαν οι κυβερνώντες συντηρητικοί.

Πάντως, λόγω του περίπλοκου συστήματος εκλογής των γερουσιαστών στη χώρα, αλλά και των πολλών «ανεξάρτητων» υποψηφιοτήτων, η ακριβής πολιτική σύνθεση του Σώματος μπορεί να μην οριστικοποιηθεί πριν από την 1η Οκτωβρίου, οπότε θα εκλεγεί ο πρόεδρος της Γερουσίας.

«Πρόκειται για κάτι περισσότερο από αποτυχία, πρόκειται για ένα τραυματισμό της δεξιάς, είναι κατά κάποιον τρόπο προφητικό αυτού που θα συμβεί το 2012», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, φαβορί για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις, η Γαλλική Προεδρία και η κυβερνώσα συντηρητική παράταξη τόνισαν ότι η ήττα αυτή δεν αποτελεί παρά συνέπεια των συνεχών νικών της αριστεράς σε τοπικές εκλογές και προτίμησαν να παραπέμψουν «στο ραντεβού του 2012».

«Σήμερα, η αντιπολίτευση επέδειξε μεγάλη πρόοδο στη γερουσία, κάτι που υπογραμμίζει τις εσωτερικές διαμάχες στο στρατόπεδο της κυβερνώσας παράταξης σε πολλές περιοχές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

«Η στιγμή της αλήθειας θα έρθει την ερχόμενη άνοιξη. Απόψε αρχίζει η μάχη και τα αποτελέσματα των εκλογών για τη γερουσία μας υποδεικνύουν τι είδους προσπάθεια θα πρέπει να καταβάλουμε», πρόσθεσε.

«Επί της ουσίας, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει και πολλά πράγματα αφού ο τελευταίος λόγος ανήκει στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση», σχολίασε η εκπρόσωπος της κυβέρνηση Βαλερί Πεκρές.

Ωστόσο θύμα του χθεσινού εκλογικού αποτελέσματος θα είναι ο «χρυσός κανόνας» για την επιστροφή στη δημοσιονομική ισορροπία, τον οποίο ο Νικολά Σαρκοζί ήθελε να εντάξει στο γαλλικό Σύνταγμα. Με την αλλαγή της πλειοψηφίας στη Γερουσία, η γαλλική κυβέρνηση έχασε τη δυνατότητα να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των τριών πέμπτων βουλευτών και γερουσιαστών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή