Εξετάσεις για διαταραχές θυρεοειδούς σε παιδιά της Φουκουσίμα

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011 11:48

Οι συνέπειες της έκθεσης, ιδιαίτερα για την υγεία των παιδιών, προκαλούν την έντονη ανησυχία των ειδικών, καθώς ο θυρεοειδής αδένας τους απορροφά πιο εύκολα ουσίες όπως το ραδιενεργό ιώδιο.

A- A A+

Δωδεκαμελής ομάδα επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στη Φουκουσίμα προκειμένου να επιθεωρήσει τις προσπάθειες καθαρισμού σε φάρμες, σχολεία και σπίτια, επτά μήνες μετά από το σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσαν μια από τις μεγαλύτερες πυρηνικές καταστροφές στην ιστορία. Παράλληλα, 360.000 ανήλικοι κάτοικοι της πληγείσας περιφέρειας υποβάλλονται από τις τοπικές υγειονομικές αρχές σε εξετάσεις για διαταραχές του θυρεοειδούς που ενδέχεται να σχετίζονται με την έκθεσή τους στη ραδιενέργεια.

Οι συνέπειες της έκθεσης, ιδιαίτερα για την υγεία των παιδιών, προκαλούν την έντονη ανησυχία των ειδικών, καθώς ο θυρεοειδής αδένας τους απορροφά πιο εύκολα ουσίες όπως το ραδιενεργό ιώδιο. Άτομα που στις 11 Μαρτίου δεν είχαν κλείσει τα 18 τους θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε εξετάσεις με χρήση υπερήχων κάθε δύο χρόνια μέχρι να κλείσουν τα 20 και, εν συνεχεία, κάθε πέντε χρόνια. Σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται πρόβλημα, θα πραγματοποιούνται λεπτομερέστεροι έλεγχοι.

Οι ιαπωνικές αρχές επιμένουν ότι οι οικογένειες που απομακρύνθηκαν εγκαίρως από την περιοχή και τους τελευταίους μήνες διέμεναν έξω από τη ζώνη εκκένωσης των 20 χιλιομέτρων περιμετρικά του πληγέντος πυρηνικού εργοστασίου, δεν διατρέχουν κίνδυνο. Επικαλούμενοι ωστόσο στοιχεία για αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του θυρεοειδούς σε παιδιά μετά από την πυρηνική καταστροφή του 1986, πολλοί κάτοικοι της περιφέρειας εκφράζουν την ανησυχία τους. Τότε, είχαν καταγραφεί περισσότερα από 6.000 κρούσματα σε παιδιά και εφήβους.

Την Κυριακή, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Φουκουσίμα, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στα πρώτα 100 παιδιά. Οι υγειονομικές αρχές είχαν εκ των προτέρων ξεκαθαρίσει ότι τα αποτελέσματα δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας εξάλλου, αναμένεται στα τέλη της προσεχούς εβδομάδας να παραδώσουν στην ιαπωνική κυβέρνηση προκαταρκτική έκθεση με τις παρατηρήσεις τους. Τον Ιούνιο είχαν επισκεφθεί για πρώτη φορά τη χώρα και, παρά τα εγκωμιαστικά σχόλιά τους για την ανταπόκριση της διαχειρίστριας του πυρηνικού εργοστασίου, Tepco, αμέσως μετά από το σεισμό και το τσουνάμι, επέκριναν τον όμιλο για την αποτυχία του να προετοιμαστεί κατάλληλα για ένα τέτοιο συμβάν.

Το Τόκιο παραδέχθηκε πρόσφατα ότι ο καθαρισμός των πόλεων και των χωριών που βρίσκονται κοντά στον πυρηνικό σταθμό ενδέχεται να διαρκέσει ακόμη και δεκαετίες. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι περιοχές έξω από τη ζώνη αποκλεισμού αναμένεται να έχουν καθαριστεί έως το Μάρτιο του 2014.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή