ΗΠΑ: Το Κογκρέσο θα μετατρέπει τα σκουπίδια του σε ενέργεια

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 09:48
UPD:09:55

Μέχρι πρότινος το Καπιτώλιο, το εμβληματικό κτήριο της Ουάσινγκτον, όπου έχει την έδρα του το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, κομποστοποιούσε τα σκουπίδια του και τα έστελνε σε χώρους υγειονομικής ταφής, κατόπιν πρωτοβουλίας της πρώην προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόσι.

A- A A+

Μέχρι πρότινος το Καπιτώλιο, το εμβληματικό κτήριο της Ουάσινγκτον, όπου έχει την έδρα του το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, κομποστοποιούσε τα σκουπίδια του και τα έστελνε σε χώρους υγειονομικής ταφής, κατόπιν πρωτοβουλίας της πρώην προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόσι. Την περασμένη Ανοιξη, στο πλαίσιο περικοπών και στη σκια μίας ακόμη αντιπαράθεσης με αιχμή το περιβάλλον, οι Ρεπουμπλικανοί έλαβαν την αμφιλεγόμενη απόφαση να διακόψουν το πρόγραμμα, επαναφέροντας παράλληλα στο εστιατόριο του κτηρίου τα ποτήρια από φελιζόλ.

Λίγους μήνες αργότερα, τα σκουπίδια του Κογκρέσου φαίνεται πως βρήκαν... τον τελικό τους προορισμό: ο «Αρχιτέκτονας του Καπιτωλίου» (AOC), η ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη λειτουργία του συμπλέγματος, ανακοίνωσε ότι το 90% των απορριμμάτων που δεν προορίζονται για ανακύκλωση - και τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 5.300 τόνους το χρόνο- θα μεταφέρονται σε εγκαταστάσεις αποτέφρωσης της περιοχής. Η ενέργεια που θα παράγεται, θα διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Συμβούλιο Ανάκτησης Ενέργειας, στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν 86 εγκαταστάσεις που μετατρέπουν απορρίμματα σε ενέργεια, συνολικής ισχύος 2.700 μεγαβάτ. Περίπου το 7% των σκουπιδιών αποτεφρώνονται, ένα 60% μεταφέρεται σε ΧΥΤΑ, ενώ το υπόλοιπο ανακυκλώνεται. Στην περίπτωση του Καπιτωλίου, κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι με το νέο πρόγραμμα θα εξοικονομηθούν 60.000 δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

«Με τον τρόπο αυτό ανταποκρινόμαστε στην ανάγκη να γίνουμε πιο αποδοτικοί ενεργειακά, πιο ευαίσθητοι περιβαλλοντικά και να εξοικονομήσουμε περισσότερα χρήματα», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής που επιβλέπει τον «Αρχιτέκτονα». «Σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας και αρκετούς άλλους, αυτού του είδους η ανάκτηση ενέργειας είναι από τις φθηνότερες και τις αποτελεσματικότερες, ενώ παράλληλα πρόκειται για μια από τις λιγότερο αξιοποιημένες τεχνολογίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και, εάν της δώσουμε ώθηση, θα έχουμε επιπλέον όφελος».

Για ακόμη μια φορά ωστόσο, δεν λείπουν οι διαφωνίες, ιδίως από πλευράς Δημοκρατικών. Ορισμένοι αμφισβητούν τα οφέλη αυτής της μεθόδου διαχείρισης απορριμμάτων για το περιβάλλον, κυρίως λόγω των εκπομπών που παράγονται κατά την αποτέφρωση. «Δεν συμφωνώ με τη μέθοδο αυτή», δήλωσε η βουλευτής των Δημοκρατικών Ζόι Λόφγκρεν. «Αδυνατώ να κατανοήσω γιατί οι Ρεπουμπλικανοί επιλέγουν σε ό,τι κι αν κάνουν την οδό της ρύπανσης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή