Το 2007, στην Τέταρτη Έκθεση Αξιολόγησής της, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ εκτιμούσε ότι έως το τέλος του 21ου αιώνα, η στάθμη των υδάτων της θάλασσας θα έχει ανεβεί κατά 18-59 εκατοστά.
Μέσα στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν ωστόσο, νέα δεδομένα κατέδειξαν ότι η εκτίμηση αυτή ήταν μάλλον συντηρητική: οι τελευταίες αναλύσεις μιλούν για άνοδο ακόμη και κατά 2 μέτρα έως το 2100, ενώ γενικά, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί για τους επόμενους αιώνες. Για πόσο όμως;
Σε συνεργασία με συναδέλφους τους από τη Βρετανία και την Κίνα, ερευνητές από το Ινστιτούτο Νιλς Μπορ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης ανέπτυξαν ένα μοντέλο που βασίζεται στις προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Με τη βοήθεια του μοντέλου αυτού, επιχείρησαν να υπολογίσουν πόσο θα ανεβεί η στάθμη των υδάτων της θάλασσας τα επόμενα... 500 χρόνια.
«Με βάση την τρέχουσα κατάσταση, προβλέψαμε τις αλλαγές στη στάθμη της θάλασσας για τα επόμενα 500 χρόνια», λέει ο Aσλακ Γκρίνστεντ, ερευνητής του Ινστιτούτου Νιλς Μπορ, διευκρινίζοντας ότι «δεν εξετάζουμε τι συμβαίνει με το κλίμα, αλλά επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στη στάθμη των υδάτων».
Τα τέσσερα σενάρια
Οι υπολογισμοί βασίστηκαν σε τέσσερα σενάρια, από το πιο αισιόδοξο ως το πιο απαισιόδοξο, που είναι ότι οι εκπομπές θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Εάν αυτό το σενάριο επαληθευτεί, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Global and Planetary Change, τότε η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί κατά 1,1 μέτρο έως το 2100 και κατά 5,5 μέτρα έως το 2500.
Η υλοποίηση του πιο αισιόδοξου από τα τέσσερα σενάρια προϋποθέτει την επίτευξη των πλέον φιλόδοξων στόχων για περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και την ανάπτυξη και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Ακόμη και τότε όμως, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί κατά 60 εκατοστά έως το 2100 και κατά 1,8 μέτρα έως το 2500.
«Τον 20ό αιώνα, η στάθμη της θάλασσας ανέβαινε κατά 2 χιλιοστά το χρόνο, όμως πλέον επιταχύνεται και τις τελευταίες δεκαετίες η άνοδός της έχει επιταχυνθεί κατά περίπου 70%», λέει ο Γκρίνστεντ, υποστηρίζοντας ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί «ακόμη και εάν σταθεροποιήσουμε τις συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα και πάψουμε να παράγουμε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».