Eυφυής θερμοστάτης «για τη γενιά του iPhone»

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011 17:55
UPD:19:41

Ο Τόνι Φάντελ, πρώην στέλεχος της Apple, ήταν από το 2001 έως το 2009 επικεφαλής της ομάδας που ανέπτυξε το iPod και το iPhone και θεωρείται ο «πατέρας» του πρώτου. Μέσα από την εταιρία Nest Labs, την οποία ίδρυσε μετά από την απομάκρυνσή του από τον τεχνολογικό κολοσό, αποφάσισε να πιάσει στα χέρια του το συμβατικό θερμοστάτη και να τον μετατρέψει σε έναν έξυπνο οικιακό βοηθό.

A- A A+

Χάρη σε ένα από τα «μυαλά» της Apple, κάτι τόσο δεδομένο και τόσο... βαρετό όσο ένας θερμοστάτης, μετατρέπεται σε ευφυές gadget, που επιτρέπει στο χρήστη του να το αξιοποιήσει στο έπακρο προς όφελος της τσέπης του και βέβαια του περιβάλλοντος.

Ο Τόνι Φάντελ, πρώην στέλεχος της Apple, ήταν από το 2001 έως το 2009 επικεφαλής της ομάδας που ανέπτυξε το iPod και το iPhone και θεωρείται ο «πατέρας» του πρώτου. Μέσα από την εταιρία Nest Labs, την οποία ίδρυσε μετά από την απομάκρυνσή του από τον τεχνολογικό κολοσσό, αποφάσισε να πιάσει στα χέρια του το συμβατικό θερμοστάτη και να τον μετατρέψει σε έναν έξυπνο οικιακό βοηθό. «Κατασκευάσαμε τον πρώτο παγκοσμίως θερμοστάτη που εκπαιδεύεται, ένα θερμοστάτη για τη γενιά του iPhone», λέει ο ίδιος.

Το Nest, όπως ονομάζεται, λειτουργεί με άξονα μια ψηφιακή οθόνη και έναν τροχό - αντί κουμπιών- που παραπέμπει στο iPod και μέσω του οποίου αυξομειώνεται η θερμοκρασία. Συνδέεται σε ασύρματο δίκτυο, επιτρέποντας στον ένοικο-χρήστη να το ρυθμίσει εξ αποστάσεως, μέσω Ίντερνετ ή μιας εφαρμογής στο iPhone του (ή σε συσκευή που «τρέχει» Android). Η συσκευή έχει επίσης αισθητήρες κίνησης, που ρυθμίζουν από μόνοι τους τη θερμοκρασία, ενώ μέσα σε λίγες ημέρες –εβδομάδες, το αργότερο- θα έχει «μάθει» τις συνήθειες των ενοίκων και θα έχει δημιουργήσει ένα κατάλληλο πρόγραμμα.

«Δεν υπάρχουν σπουδαία καταναλωτικά προϊόντα σε αυτόν τον κλάδο», λέει ο συνιδρυτής και αντιπρόεδρος της Nest Labs Ματ Ρότζερς, ο οποίος επίσης προέρχεται από τους κόλπους της Apple. «Υπάρχει όμως μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων, οι οποίοι είναι συνηθισμένοι σε όμορφα και έξυπνα προϊόντα, τα οποία είναι εύκολα στη χρήση και δεν χρειάζεται να καταβάλει κανείς ιδιαίτερη προσπάθεια για να τα χειριστεί».

Ο θερμοστάτης θα αρχίσει να πωλείται στις ΗΠΑ περίπου στα μέσα Νοεμβρίου. Η τιμή του - περίπου στα 250 δολάρια - είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με άλλων ψηφιακών συσκευών. Οι κατασκευαστές του ωστόσο υπόσχονται ότι η ευκολία στη χρήση, τα χαρακτηριστικά και η απόδοσή του θα αποζημιώσουν και με το παραπάνω κάθε ιδιοκτήτη σπιτιού, ενώ η εμφάνισή του θα το καταστήσει αντικείμενο του πόθου και για τον πιο απαιτητικό «gadget-άκια».

Παραπέμπουν στις εκτιμήσεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας, σύμφωνα με τις οποίες ένα νοικοκυριό μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 20-30% μόνο και μόνο βάζοντας σε πρόγραμμα το θερμοστάτη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή