Σφοδρά αντιπολιτευτικά πυρά για τη συμφωνία

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011 11:55
UPD:02/11/2011 13:58

A- A A+

Την έντονη αντίθεσή της στη συμφωνία των Βρυξελλών για το «κούρεμα» του χρέους και ό,τι αυτό συνεπάγεται εκφράζει σύσσωμη η αντιπολίτευση και εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης.

Ο κύκλος της κυβέρνησης έκλεισε, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας τη ότι «χωρίς ίχνος ντροπής τολμά και πανηγυρίζει» μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών, ότι σε εννέα χρόνια θα έχει φθάσει τη χώρα εκεί που ήταν το 2009 http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2080703 .

«Μετά από ενάμιση χρόνο σκληρών θυσιών του ελληνικού λαού, η χθεσινοβραδινή απόφαση αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η πολιτική της κυβέρνησης ήταν και λαθεμένη και αδιέξοδη. Κι όπως ήλθαν τα πράγματα, αυτή η απόφαση ήταν, τελικά, αναπόφευκτη», εκτίμησε ο κ. Σαμαράς.

Όπως επεσήμανε, με το "κούρεμα", το χρέος το 2020 θα είναι όσο ήταν και το 2009 πριν μπούμε στο μνημόνιο. «Η κυβέρνηση όχι μόνο μας έφερε δύο χρόνια φοροεπιδρομών και λιτότητας, αλλά χωρίς ίχνος ντροπής τολμά και πανηγυρίζει ότι σε εννέα χρόνια από σήμερα, το 2020, θα μας έχει φτάσει και πάλι στο 2009», όταν μάλιστα θα εχει εκποιηθεί μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας.

«Τόσο καιρό», σημείωσε, «τους προειδοποιώ ότι το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι μόνο πόσο θα "κουρευτεί" το χρέος, αλλά το πως η ελληνική οικονομία θα βγει από την ύφεση, ώστε να βγάλει πρωτογενή πλεονάσματα και να μπορέσει κάποια στιγμή να ορθοποδήσει, ώστε να ξεπληρώσει τα χρέη της - και σήμερα με δικαιώνουν οι ίδιες οι επίσημες εκθέσεις».

«Αν η συνταγή είναι ίδια δεν θα την ψηφίσουμε», είχε δηλώσει νωρίτερα ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, ερωτηθείς αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
O A. Σαμαράς για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

O A. Σαμαράς για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Σκάι, υποστήριξε ότι το «κούρεμα» έγινε αναπόφευκτο εξαιτίας της αποτυχίας της ασκούμενης πολιτικής.

Υπογράμμισε ακόμη ότι θα υποστούμε όλες αυτές τις θυσίες προκειμένου να φτάσουμε το 2020 εκεί που ήταν το χρέος το 2009.

Αλ. Παπαρήγα: Αποφασίστηκε η πτώχευση της Ελλάδας

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, υποστήριξε ότι αποφασίστηκε η πτώχευση της Ελλάδας.

H Α. Παπαρήγα για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

H Α. Παπαρήγα για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

Η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο για ελεγχόμενη πτώχευση που μπορεί, όπως είπε, να εξελιχθεί και σε ανεξέλεγκτη πτώχευση.

Πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε ένας συμβιβασμός που δεν πρόκειται να λύσει ούτε το θέμα της κρίσης ούτε το θέμα της ανάπτυξης.

Αναφερόμενη στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού μετά τη σύνοδο τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να κοροϊδέψει το λαό και τόνισε ότι ένα μεγάλο μέρος του λαού δεν μπορεί να αποκοιμηθεί με τα λεγόμενά του.

Για νέα βάρβαρη επίθεση στα χαμηλά εισοδήματα έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στη ΝΕΤ.

Γ. Καρατζαφέρης: Θεσμοποίηση της ταπείνωσης

Για «θεσμοποίηση της ταπείνωσης» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. και καταλόγισε στον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες τους ότι είναι είτε ανυποψίαστοι, είτε πολιτικά δόλιοι.

O Γ. Καρατζαφέρης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

O Γ. Καρατζαφέρης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

«Δεν είναι μόνο επικίνδυνοι γι' αυτά που αποδέχθηκαν, είναι πολύ περισσότερο επικίνδυνοι με τον τρόπο που θέλουν να τα παρουσιάσουν», παρατήρησε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και παρέπεμψε στο 1983 και την υπογραφή για τις αμερικανικές βάσεις. Και τότε, είπε, «ενώ υπέγραφαν την παραμονή των αμερικάνικών βάσεων, ζητωκραύγαζαν "οι βάσεις έφυγαν, ο αγώνας δικαιώνεται"». «Τώρα τι δικαιώνεται;», αναρωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε: «Η θεσμοποίηση της ταπείνωσης».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. έστρεψε τα πυρά του προσωπικά στον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του λέγοντας: «Ο Πρωθυπουργός και η παρέα του, ή είναι ανυποψίαστοι, ή κάτι πολύ χειρότερο: πολιτικά δόλιοι».

Αλ. Τσίπρας: Ενα ακόμη βήμα στο κενό

Με τη σειρά του ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου είναι ένα ακόμη βήμα στο κενό για την ευρωζώνη και ένα ακόμα καρφί στο σταυρό του μαρτυρίου για τον ελληνικό λαό http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2080635 .

O A. Τσίπρας για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

O A. Τσίπρας για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

Κατηγόρησε επίσης τον Πρωθυπουργό ότι «προσπαθεί σήμερα να μας παρουσιάσει ως παράδεισο όλα όσα ξόρκιζε χθες ως κόλαση».

Με τη συμφωνία των Βρυξελλών, πρόσθεσε, αποδεικνύεται ότι όλο αυτόν τον καιρό οι πολιτικές της κυβέρνησης ήταν εγκληματικές και στο τέλος μας οδήγησαν στην ουσιαστική χρεοκοπία.

Μας έβαλαν στην εθνική περιπέτεια με χρέος στο 115% του ΑΕΠ και στην καλύτερη περίπτωση θα μας βγάλουν φτωχούς, ταπεινωμένους, διαλυμένους και με χρέος 120% του ΑΕΠ. Ποιος να τους εμπιστευτεί όταν μόνο μέσα σε ενάμισι χρόνο εφαρμογής του μνημονίου έχουν πέσει έξω πάνω από πέντε φορές στις προβλέψεις τους για την ύφεση, υποστήριξε και εκτίμησε πως η απόφαση της Συνόδου Κορυφής δεν μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμο δρόμο την οικονομία γιατί βασίζεται σε λάθος συνταγή, τη συνταγή της λιτότητας που γεννά την ύφεση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναγνώρισε πως η διαγραφή του χρέους είναι αναγκαία, είναι όμως δώρον άδωρον -υπογράμμισε- αν πρόκειται να συνεχιστεί μια πολιτική ύφεσης και κοινωνικής κατεδάφισης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε πρωινές του δηλώσεις του στη ΝΕΤ, υποστήριξε ότι το «κούρεμα» θα συνοδευτεί και από άλλα μέτρα σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Φ. Κουβέλης: Πρέπει να αποκρουστεί η βαριά εποπτεία

Στο θέμα της εποπτείας εστίασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σημειώνοντας πως ενδεχόμενη βαριά εποπτεία θα πρέπει να αποκρουστεί.

O Φ. Κουβέλης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

O Φ. Κουβέλης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ανέφερε ακόμη ότι «η απόφαση εξυπηρετεί ως ένα βαθμό τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, υπάρχουν, όμως, σε εκκρεμότητα τα μεγάλα ζητήματα της παρατεταμένης βαθιάς λιτότητας, της αποτελεσματικότητας και της ικανότητας των ασφαλιστικών ταμείων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλισμένους».

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, «εξακολουθεί να είναι σε εκκρεμότητα και να παραμένει διεκδίκηση η εκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας».

Επεσήμανε τέλος ότι «η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στην επί της ουσίας πολιτική της ενότητα, στην ουσιαστική συνοχή της». «Αυτή η Ευρώπη χρειάζεται για τα κράτη μέλη της και για τους λαούς της Ευρώπης», κατέληξε.

Ντ. Μπακογιάννη: Η διαγραφή του χρέους από μόνη της δεν είναι επίτευγμα

«Η διαγραφή του χρέους από μόνη της μετά βεβαιότητας δεν είναι ούτε επίτευγμα ούτε λόγος πανηγυρισμού», υποστήριξε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Η Ντ. Μπακογιάννη για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

Η Ντ. Μπακογιάννη για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι «η Ελλάδα θα μείνει δέκα χρόνια εκτός αγορών και είναι υποχρεωμένη να έχει πλεονάσματα ταχύτατα». Πάνω από όλα, όπως είπε, «είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει μια ουσιαστική αναπτυξιακή πολιτική για τη δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας. Αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα».

Τόνισε παράλληλα ότι «η κυβέρνηση απέτυχε δύο χρόνια να εφαρμόσει την πρώτη πολιτική» και πρόσθεσε πως «είναι αδύνατον να εφαρμόσει σήμερα τη δεύτερη».

Αυτό που απαιτείται, σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, «είναι μια κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης με ανθρώπους υπεράνω κομμάτων, οι οποίοι θα υποστηριχθούν από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, αν έχουμε την ωριμότητα να καταλάβουμε που βρισκόμαστε».

«Αλλως πως στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, το λόγο θα πρέπει να έχει λαός», κατέληξε.

Γ. Δημαράς: 15ετία επιτήρησης με χαρακτηριστικά αποικιοκρατίας

Έμμεση παραδοχή χρεοκοπίας της Ελλάδας χαρακτήρισε τη συμφωνία ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών, Γιάννης Δημαράς, προειδοποιώντας ότι χώρα εισέρχεται σε μια δεκαπενταετία πλήρους επιτήρησης με χαρακτηριστικά αποικιοκρατίας.

«Η εθνική μας κυριαρχία», τόνισε, «μπαίνει στο γύψο μέχρι το 2025» και έκανε λόγο για «συμφωνία μετανάστευσης του επιστημονικού δυναμικού, της νέας γενιάς της χώρας».

Πρόκειται, είπε, για καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, η οποία, όπως υποστήριξε, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί «αν η κυβέρνηση είχε διαπραγματευτεί το Φλεβάρη του 2010 με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού και της χώρας και είχε πει την αλήθεια στο εσωτερικό της χώρας».

«Δεν γνωρίζουμε επίσημα το σύνολο της συμφωνίας. Το σίγουρο είναι ότι το κούρεμα θα φέρει νέα, ακόμη πιο δυσβάσταχτα, μέτρα. Κι άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ δεν διασφαλίζεται ότι θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα, εγείρονται σοβαρότατα ζητήματα, όπως για παράδειγμα: σε επίπεδο διακρατικών οικονομικών διαφορών, ποια δικαστήρια θα είναι αρμόδια για την επίλυσή τους», συμπλήρωσε στη δήλωσή του ο κ. Δημαράς και καταλόγισε στον Πρωθυπουργό ότι πανηγυρίζει γιατί το 2020 ίσως να είμαστε στα επίπεδα του 2009.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή