Επτά δισεκατομμύρια άνθρωποι, επτά δισεκατομμύρια προκλήσεις

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011 20:09
UPD:21:32
EPA/HOLGER HOLLEMANN

A- A A+

«Επτά δισεκατομμύρια, Φιλιππίνες», έγραφε η γενέθλια τούρτα της Ντάνικα Μέι Καμάτσο, η οποία γεννήθηκε σε ένα δημόσιο νοσοκομείο των Φιλιππίνων δύο δευτερόλεπτα πριν το ρολόι δείξει μεσάνυχτα. Οι φωτογράφοι έδιναν μάχη για να απαθανατίσουν το μικροσκοπικό της προσωπάκι, μέσα στην αγκαλιά της μητέρας της, την ώρα που τοπικοί αξιωματούχοι πόζαραν δίνοντάς της μεταξύ άλλων μια επιταγή για να αγοράσει τα πρώτα παπούτσια του νεογέννητου.

Πολλοί ήταν αυτοί που έθεσαν υπό αμφισβήτηση την εκτίμηση ότι η Ντάνικα είναι ο κάτοικος του πλανήτη υπ' αριθμόν επτά δισεκατομμύρια, υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα, ο πληθυσμός της Γης θα φθάσει αυτόν τον αριθμό μέσα στο 2012. Μόνο σήμερα άλλωστε, σε ολόκληρο τον κόσμο γεννήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες μωρά. Σε κάθε περίπτωση η συμβολική επιλογή της νεογέννητης Φιλιππινέζας από τα Ηνωμένα Έθνη σηματοδοτεί ένα κρίσιμο δημογραφικό ορόσημο για τον πλανήτη.

«Εκτίναξη» του πληθυσμού

Οι ρωσικές αρχές «έλουσαν» με δώρα τα νεογέννητα της 31ης Οκτωβρίου. Στην Παπούα Νέα Γουινέα, οι νέες μητέρες παρέλαβαν πακέτα με τα απαραίτητα για τα μωρά τους. Οι εορτασμοί δεν κράτησαν πολύ, καθώς επισκιάστηκαν από τους φόβους ότι η περαιτέρω αύξηση του πληθυσμού, θα φέρει τον ήδη ευάλωτο πλανήτη στα όριά του.

Η γέννηση του παιδιού νούμερο επτά δισεκατομμύρια «δεν αποτελεί πηγή χαράς, αλλά μεγάλης ανησυχίας», παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας της Ινδίας Γουλάμ Νάμπι Αζάντ. «Δεν θα έπρεπε να γιορτάζουμε. Πηγή χαράς για εμάς θα είναι η σταθεροποίηση του πληθυσμού». Να σημειωθεί ότι ο πληθυσμός της Ινδίας που σήμερα είναι 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει αυτόν της Κίνας έως το 2025.

«Ζούμε σε έναν κόσμο φρικτών αντιθέσεων», αναγνώρισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. «Υπάρχει τόσο φαγητό, όμως ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πεινούν. Λίγοι ζουν μέσα στην πολυτέλεια, όμως πάρα πολλοί ζουν σε συνθήκες φτώχειας».

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι έως τα μέσα του αιώνα, ο πληθυσμός θα αγγίζει τα εννέα δισεκατομμύρια. Μεταξύ 2007 και 2025, η κατανάλωση νερού στον αναπτυσσόμενο κόσμο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 50%, ενώ και η επισιτιστική ασφάλεια συνιστά τεράστια πρόκληση: σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας, προκειμένου η γη να είναι σε θέση να θρέψει 2 δισεκατομμύρια στόματα επιπλέον, η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί κατά 70%.

Αντνάν Μέβιτς, το παιδί «νούμερο 6 δισεκατομμύρια»

Στις 12 Οκτωβρίου του 1999, ο Αντνάν Νέβιτς από τη Βοσνία έγινε ο κάτοικος της Γης υπ' αριθμόν 6 δισεκατομμύρια. Ο φακός απαθανάτισε τον τότε γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν να τον κρατά στα χέρια του, σε ένα νοσοκομείο του Σαράγεβο.

Σήμερα, η οικογένεια Νέβιτς ζει σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Βισόκο, συντηρούμενη από τη σύνταξη του βαριά άρρωστου πατέρα του Αντνάν και ένα μικρό βοήθημα που τους χορηγούν οι αρχές. Κάθε χρόνο, στα γενέθλια του 12χρονου σήμερα Αντνάν, την οικογένεια επισκέπτονται τοπικοί αξιωματούχοι. Και παρότι ο ίδιος λέει ότι οι συμμαθητές του τον ζηλεύουν, αισθάνεται ότι ο κόσμος τον ξέχασε. Ο Κόφι Ανάν «με κράτησε στα χέρια του όταν ήμουν μόλις δύο ημερών, όμως έκτοτε κανείς τους δεν έχει εμφανιστεί».

Αυτός πιστεύεται ότι είναι ο λόγος που ο ΟΗΕ κράτησε αποστάσεις από τη γέννηση της Ντάνικα στις Φιλιππίνες. Και παρότι δεν έλειψαν οι τυμπανοκρουσίες, η έλευσή της στον κόσμο ερμηνεύτηκε από τους περισσότερους ειδικούς ως μια προειδοποίηση. «Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο εξής ερώτημα: θα μπορεί κάθε παιδί να έχει φαγητό, καθαρό νερό, στέγη, εκπαίδευση και μια αξιοπρεπή ζωή;», διερωτάται ο Δρ. Έρικ Τάγιαγκ από το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων. «Αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε θα ήταν καλό να αναζητήσουμε τρόπους να ελέγξουμε αυτήν την πληθυσμιακή έκρηξη».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή