Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης στην Ακρόπολη

Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2011 14:42
UPD:03/12/2012 15:23

Ολοκληρώθηκε το έργο της κατάβασης της μετόπης «Ευαγγελισμός» από τη βορειοδυτική πλευρά του Παρθενώνα, που είχε αναβληθεί πριν από μία εβδομάδα λόγω του δυνατού αέρα.

A- A A+

Ολοκληρώθηκε το έργο της κατάβασης της μετόπης «Ευαγγελισμός» από τη βορειοδυτική πλευρά του Παρθενώνα, που είχε αναβληθεί πριν από μία εβδομάδα λόγω του δυνατού αέρα.

Η 32η μαρμάρινη μετόπη του μνημείου κατέβηκε με πολύ προσοχή από το εξειδικευμένο προσωπικό της Ακρόπολης, ακουμπώντας κάτω στη γη για πρώτη φορά μετά από 2.500 χρόνια. Οι επεμβάσεις στη δυτική πλευρά ξεκίνησαν από τη βορειοδυτική γωνία, ώστε να συνδεθούν με το προηγούμενο πρόγραμμα που αφορούσε τη βόρεια πλευρά.

«Το πρόγραμμα της δυτικής πλευράς ήδη προχωρά πάρα πολύ καλά. Αυτό είναι το 41ο αρχιτεκτονικό μέλος που αποσυναρμολογείται. Η συγκεκριμένη μετόπη, που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, έχει μεγάλη συμβολική σημασία, καθώς απεικονίζει την Ήρα και την Αθηνά. Με την επικράτηση του Χριστιανισμού, η μετόπη για κάποιο λόγο θεωρήθηκε ότι απεικονίζει τον Ευαγγελισμό γι' αυτό δεν απολαξεύτηκε», δήλωσε η Μαίρη Ιωαννίδου, διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), συμπληρώνοντας ότι στη δυτική πλευρά αρχικά είχαν προγραμματιστεί να κατέβουν περίπου 80 αρχιτεκτονικά μέλη. Τελικά, όμως, θα είναι πολύ περισσότερα γιατί κατά την αποσυναρμολόγηση αποκαλύπτονται και άλλα μέλη που έχουν προβλήματα.

Η βάρους περίπου 800 κιλών μετόπη θα μεταφερθεί - όπως και οι υπόλοιπες- στην Ακρόπολη για λόγους προστασίας, όπου θα συντηρηθεί με τη μέθοδο λέιζερ. Τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά μέλη θα συντηρηθούν, θα αποκατασταθούν, θα συγκολληθούν με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται στην Ακρόπολη και θα επανέλθουν στο μνημείο.

Μέχρι το τέλος του 2013 αναμένεται να τελειώσουν και οι εργασίες που συνεχίζονται στην Ακρόπολη. Το συνολικό έργο, προϋπολογισμού οκτώ εκατομμυρίων ευρώ, είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.

Προτεινόμενα για εσάς