Ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας δίνουν ολοένα και περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ορισμένους να προειδοποιούν πως η στάση τους στην ψηφοφορία για την παροχή εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν είναι δεδομένη, ασκώντας πιέσεις στον Πρωθυπουργό να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του. Παράλληλα, το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έστειλε τελεσίγραφο στον κ. Γιώργο Παπανδρέου για άμεσες ενέργειες προς την κατεύθυνση της συναίνεσης αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης ζήτησε «αποσαφήνιση προθέσεων», τονίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση, δηλώνει ότι θα απόσχει από την αποψινή ψηφοφορία.
Αν έστω στο παραπέντε οι βασικοί πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής δεν σταματήσουν τις αξιοθρήνητες μπλόφες και δεν αποσαφηνίσουν ρητά και κατηγορηματικά τις προθέσεις τους, δεν πρόκειται να μετάσχω σε μια ψηφοφορία, η οποία μπορεί στη συνέχεια να αποδειχθεί παρωδία, ξεκαθαρίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Ανδρουλάκης έχει ήδη ζητήσει «Παπανδρέου και Σαμαράς άμεσα υπό τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας να κάνουν ένα πατριωτικό έντιμο βήμα προς μια στοιχειώδη τουλάχιστον δημοκρατική συμφωνία».
Λίγο αργότερα και ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δημήτρης Λιντζέρης, ο οποίος την Πέμπτη είχε δηλώσει πως ο κ. Παπανδρέου συνιστά πλέον παρελθόν και τον είχε καλέσει να δρομολογήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για ομαλές πολιτικές εξελίξεις, δήλωσε σήμερα πως αναμένει αποσαφήνιση των τελικών αποφάσεων του Πρωθυπουργού αναμένει προκειμένου να καθορίσει τη στάση του. Επισήμανε παράλληλα ότι εδώ και πολλούς μήνες έχει καταθέσει την πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Την πρόθεσή του να ψηφίσει «ναι» απόψε, υπό τον όρο ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες για επίτευξη συναίνεσης, δείχνει η γραπτή δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος επισήμανε πως η ψήφος εμπιστοσύνης απόψε προς την κυβέρνηση τελεί υπό τη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι εντός ολίγων ημερών θα προχωρήσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Ο κ. Κρεμαστινός σημειώνει ακόμη πως η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ως πλειοψηφούσα ομάδα στη Βουλή θα πρέπει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη σύνθεση και τη στήριξη της νέας κυβέρνησης και προσθέτει ότι αν επιμείνει η αξιωματική αντιπολίτευση να είναι εξωκοινοβουλευτικό το νέο σχήμα, τότε τα μέλη της θα πρέπει να τύχουν ελέγχου για το «πόθεν έσχες», όπως ισχύει για τους κοινοβουλευτικούς. Τονίζει μάλιστα πως σε διαφορετική περίπτωση δεν θα στηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση.
«Ο Πρωθυπουργός πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του απόψε, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία χάους και αναρχίας αύριο» δήλωσε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά.
Πρόσθεσε πως είναι απαραίτητη η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. «Αν ο Πρωθυπουργός δεν το πει αυτό, τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ άσχημα απόψε» συμπλήρωσε.
Την πρόθεσή του να δώσει «θεσμικά» ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς πολιτικά δεν την εμπιστεύεται, γνωστοποίησε ο Οδυσσέας Βουδούρης, τονίζοντας ότι η αποψινή διαδικασία «στην ουσία δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης, είναι εντολή για κυβέρνηση εθνικής ευθύνης».
Οπως είπε, είναι παράδοξο να καλούνται οι βουλευτές να στηρίξουν «μία κυβέρνηση που έχει πάψει να έχει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας».
Ο κ. Βουδούρης σημείωσε ότι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης «είναι εντολή για να προχωρήσουμε, χωρίς καμία καθυστέρηση σε κυβέρνηση εθνικής ευθύνης με επικεφαλής κοινής αποδοχής». Συμπλήρωσε ακόμη ότι αν αυτή η εντολή δεν επιτευχθεί «εκ των πραγμάτων δεν μπορεί η κυβέρνηση αυτή να συνεχιστεί».
Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση της Βάσως Παπανδρέου, η οποία αναφερόμενη στη σημερινή ψηφοφορία σημείωσε πως δεν πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά για ψηφο εντολης για κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Ερωτηθείσα τι θα πράξει η ίδια απόψε, απάντησε πως από τη δήλωσή της είναι σαφές τι θα κάνει.
Από την πλευρά της πάντως η Αντζελα Γκερέκου ζήτησε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, χωρίς όμως να συναρτά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με αυτό της το αίτημα. «Ναι στη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, άμεσες διεργασίες για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, ψήφιση της δανειακής σύμβασης, εκταμίευση της 6ης δόσης και καθορισμό εύλογου χρονοδιαγράμματος για εθνικές εκλογές» προτείνει σε γραπτή δήλωση της.
Ακόμα, η κ. Γκερέκου υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που αποτύχει η συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης, χωρίς ευθύνη του πρωθυπουργού, που όπως λέει, «αποδεδειγμένα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια», τότε θα πρέπει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει τη στήριξή της στην κυβέρνηση μέχρις ότου διασφαλιστεί απολύτως η ευρωπαϊκή θέση και πορεία της χώρας και στη συνέχεια να οριστεί σαφής ημερομηνία εκλογών σε εύλογο διάστημα.
Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο Χρήστος Πρωτόπαππας ζήτησε τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, η οποία θα φθάσει ήρεμα σε μερικούς μήνες σε εκλογές.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως η απόσυρση της πρόθεσης διεξαγωγής δημοψηφίσματος αλλάζει τα δεδομένα βάσει των οποίων είχε λάβει τις αποφάσεις της τις προηγούμενες μέρες.
«Είναι όλα ρευστά και δεν μπορώ να λάβω τώρα τις τελικές μου αποφάσεις αυτή τη στιγμή» σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως γνώμονάς της είναι το εθνικό συμφέρον. Αργότερα, σε δηλώσεις της στη ΝΕΤ και ερωτηθείσα τι περιμένει να ακούσε από τον Πρωθυπουργό ώστε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, απάντησε, χωρίς να αναφερθεί σε πολλές λεπτομέρειες, ότι πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση.
Την Πέμπτη η κ. Καϊλή είχε κάνει γνωστή την απόφασή της να μην παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου. Σε αυτή τασσόταν εκ νέου κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος κάνοντας λόγο για ψευτοδίλημμα που «αποτελεί μια ακόμη διχαστική διαδικασία για την ελληνική κοινωνία».
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς, ο οποίος τόνισε πως θα έπρεπε να έχουν αναληφθεί ευθύνες για το ολίσθημα, όπως το χαρακτήρισε, του δημοψηφίσματος. Πρόσθεσε ακόμη πως θα έπρεπε να είχαν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για κυβέρνηση εθνικής ενότητας «και να μην φτάναμε στη γελοιοποίηση των θεσμών, να ακούω συναδέλφους να λένε πως θα ψηφίσουν μια κυβέρνηση που μετά θα παραιτηθεί».
Σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Σπύρος Βούγιας ζήτησε να συγκροτηθεί ισχυρή κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, όχι τεχνοκρατών, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μετά από 5 με 6 μήνες. Διευκρίνισε πως ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν γίνεται να είναι Πρωθυπουργός σε αυτή την κυβέρνηση και θα πρέπει να παραιτηθεί, εκτιμώντας πως θα ανακοινώσει αυτή του την πρόθεση απόψε.
Έντονα επικριτική απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης ήταν κατά την τοποθέτησή της στη Βουλή η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και νυν ανεξέρτητη βουλευτής Λούκα Κατσέλη και ζήτησε διενέργεια εκλογών όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πάντως, δεν γνωστοποίησε τι στάση θα τηρήσει στην αποψινή ψηφοφορία, αναφέροντας ότι αναμένει την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2085583 .
Οπως είπε, περιμένει να ακούσει από τον Πρωθυπουργό ότι θα επισκεφθεί αμέσως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλο κυβερνητικό σχήμα για την διεκπεραίωση εκκρεμών υποθέσεων και τη προκήρυξη εκλογών και τότε θα καθορίσει τη στάση της.
Θετικός στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ευθύνης εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, τονίζοντας πάντως ότι αυτή θα πρέπει να είναι «κυβέρνηση ευθυνών και υποχρεώσεων, κυβέρνηση δράσης που θα αναλάβει μεγάλο βάρος», διαφωνώντας δηλαδή με τον όρο που θέτει ο Αντώνης Σαμαράς για εξοκοινοβουλευτική κυβέρνηση.
Επιπλέον ο κ. Κουτρουμάνης τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών. «Σε κάθε περίπτωση», είπε, «αυτό που χρειάζεται οπωσδήποτε η χώρα τουλάχιστον το επόμενο εξάμηνο είναι μια σταθερή κυβέρνηση που θα παίρνει αποφάσεις».
Στη δική του ομιλία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό «να δώσει τέλος στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που βιώνει η χώρα, να δώσει τέλος στην τραγωδία που πλήττει τη δημοκρατία». Συγκεκριμένα, του ζήτησε «να κλείσει τον ιστορικό κύκλο μιας κυβέρνησης που ανέλαβε να γίνει αχθοφόρος του ασήκωτου όγκου προβλημάτων», ζητώντας παράλληλα να δοθεί τα μεσάνυχτα ψήφος εμπιστοσύνης και «αύριο ο πρωθυπουργός να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το σχηματισμό μιας νέας πολιτικής μεταβατικής κυβέρνησης». Στόχος της μεταβατικής αυτής κυβέρνησης, όπως ανέφερε, θα είναι «να προχωρήσει στην ψήφιση με ευρύτατη πλειοψηφία και στην εφαρμογή της συμφωνίας των 10 βημάτων, όπως τα παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, θα πρέπει από τώρα ο πρωθυπουργός να προσδιορίσει το χρόνο των εκλογών και να ανοίξει το δρόμο της αναγέννησης της δημοκρατικής και σοσιαλιστικής παράταξης. Ειδικά για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σκανδαλίδης ευχήθηκε «κανείς να μην χρειαστεί αύριο να αναστοχαστεί για την απουσία μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης».
Την ανάγκη συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων που θα σώσει, όπως ανέφερε, την πατρίδα, θα βάλει πίσω της την ανασφάλεια και το φόβο και θα φέρει την ελπίδα επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης.
Έκανε λόγο για τις πιο κρίσιμες ώρες που περνάει η Ελλάδα, έδωσε έμφαση στην ψήφιση της δανειακής σύμβασης που θα επιτρέψει, σημείωσε, την ανάπτυξη και την ελπίδα, ενώ επικρότησε τη δέσμευση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά να στηρίξει την ψήφισή της.
«Εθνική συνεννόηση ως στρατηγική επιλογή για την έξοδο από την κρίση, με τη διαμόρφωση όρων εθνικής ομοψυχίας», ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Αν και παραδέχθηκε λάθη της κυβέρνησης, εξέφρασε τη στήριξή του στον Πρωθυπουργό προσθέτοντας πως
«δεν έχουμε το δικαίωμα να αραιτηθούμε».
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ τον κάλεσε «να μην αντιμετωπίζει την εθνική συνεννόηση ως μία κίνηση τακτικής γιατί αν εκλεγεί αύριο το κόμμα του κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί ερείπια». Προειδοποίησε ακόμη ότι «δεν είναι ώρα για εκλογές. Είναι η ώρα για την ολοκλήρωση των διεθνών και εσωτερικών υποχρεώσεων της χώρας. Δεν είναι ώρα για παρατεταμένη προεκλογική περίοδο». Πρέπει να πάρουμε και υλοποιήσουμε δύσκολες και σοβαρές αποφάσεις και γι΄αυτά χρειάζονται τέσσερις έως πέντε μήνες, διαφορετικά χρεοκοπήσαμε, είπε ο κ. Παπαϊωάννου και ξεκαθάρισε ότι «αποκρούει κάθε πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης που θα είναι αμιγώς των τεχνοκρατών».
«Ο Πρωθυπουργός έχει την εντολή του λαού, το ΠΑΣΟΚ διαθέτει πλειοψηφία και είμαι βέβαιος πως θα επιβεβαιωθεί με την ψήφο των βουλευτών. Αν όμως τα πράγματα, στο πλαίσιο των κανόνων της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας οδηγήσουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας, θεωρώ πως είναι αδιανόητο για τη Βουλή να συζητά για κυβερνήσεις τεχνοκρατών και εξωθεσμικών παραγόντων» ανέφερε στη δική του ομιλία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής. Διευκρίνισε μάλιστα πως δεν θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση χωρίς μεγάλη συμμετοχή των κομμάτων που εμπιστεύτηκε ο λαός. Στη συνέχεια πρότεινε να γίνουν εκλογές μετά την εξασφάλιση της 7ης δόσης τον Φεβρουάριο.
Το μεσημέρι, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος αφού διατύπωσε το αίτημά του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τη Βουλή, διεμήνυσε με τον πλέον σαφή τρόπο «πως αν δεν υπάρξουν αμέσως κινήσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δεν θα έχω σχέση με αυτές τις πολιτικές διεργασίες ούτε θέση μέσα σε αυτές» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2085355 .
«Σήμερα ψήφος εμπιστοσύνης - αύριο διαβουλεύσεις για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής», ήταν το μήνυμα και της υφυπουργού Παιδείας Εύης Χριστοφιλοπούλου.
Η κ. Χριστοφιλοπούλου αναφέρθηκε σε ολιγόμηνη διάρκεια της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να συναφθεί η δανειακή σύμβαση και «από εκεί και πέρα», τόνισε, πρέπει «αμέσως να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές».
Στο πλαίσιο αυτό, η υφυπουργός Παιδείας υπογράμμισε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία για μία τέτοια κυβέρνηση η εξέλιξη θα είναι ολέθρια για τη χώρα, καθώς όπως είπε, «θα κινδυνεύσει η ομαλή πρόσβαση της χώρας στη χρηματοδότηση, στη δανειοδότηση και στην επιβίωση εντός του ευρώ».
Το μεσημέρι, ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενημερώνοντας τους κ.κ. Γιούνκερ, Ρεν και Σόιμπλε για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, τόνισε πως στόχος της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2085332 . Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στόχος είναι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, «όχι για να συνεχίσει με μόνη τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά για να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεργασία προς όφελος της χώρας, με το σχηματισμό αντίστοιχης κυβέρνησης».
Υπονόμευση του Πρωθυπουργού καταγγέλλει μερίδα βουλευτών
Με καταγγελίες για υπονόμευση του Γιώργου Παπανδρέου από οργανωμένα εξωθεσμικά συμφέροντα που βρίσκουν ανταπόκριση και εντός του κυβερνώντος κόμματος, εμφανίζεται στη Βουλή σειρά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ .
Στήριξη στον κ. Παπανδρέου παρέσχε στη δική του ομιλία ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου: «Παρακολουθήσαμε τις τελευταίες μέρες το χειρότερο μια προσπάθεια κανιβαλισμού του Πρωθυπουργού. Μια προσπάθεια να πεισθεί η ελληνική κοινωνία πως το πρόβλημα είναι ο Γ. Παπανδρέου» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2085715 .
«Δεν μπορώ πέμπτη φάλαγγα στο Κοινοβούλιο. Δεν μου κάνει γονατιστός πρωθυπουργός. Με το χέρι στην καρδιά, δεν δέχομαι πρωθυπουργό με όρους. Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης σε όρθιο Έλληνα πρωθυπουργό», ανέφερε ο Σήφης Βαλυράκης.
«Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και κυρίως στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, γιατί αυτή την εντολή έχω πάρει από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ στην Πέλλα. Αυτό δεν σημαίνει πως δίνω ψήφο εμπιστοσύνης σε οποιοδήποτε κυβερνητικό μόρφωμα προκύψει μελλοντικά», είπε ο Β. Γιουματζίδης.
«Δεν μπορώ να κατανοήσω τη λογική "δίνω ψήφο εμπιστοσύνης για να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση". Ή δίνεις ψήφο εμπιστοσύνης ή δεν δίνεις», δήλωσε ο Τάκης Δημητρουλόπουλος, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δέχεται να υπάρξει «κυβέρνηση εθνικής ευθύνης από όλα τα κόμματα που στηρίζουν την συμμετοχή της χώρας στο ευρώ».
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης έκανε λόγο για «πρωτοφανή επίθεση εναντίον του Γ. Παπανδρέου, που κορυφώνεται ακριβώς την ώρα που κλιμακώνει η κυβέρνηση την επίθεσή της στην φοροδιαφυγή και σπάει το τραπεζικό απόρρητο». «Πολλοί παράγοντες των μαζικών μέσων ενημέρωσης, δεν βλέπουν με καλό μάτι ότι τα θαλασσοδάνεια θα είναι παρελθόν», πρόσθεσε.
Εν αναμονή της ομιλίας του Πρωθυπουργού
Όπως είναι φυσικό, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ομιλία του Πρωθυπουργού, η οποία ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 20.00, όμως πλέον έχει καθυστερήσει πάνω από δύο ώρες να αρχίσει. Ο Κανονισμός της Βουλής δίδει στον Πρωθυπουργό της χώρας και το δικαίωμα τριτομιλίας, ενώ με ομιλία του ολοκληρώνεται η συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.