Ιταλία: «Πράσινο» από Βουλή στο πακέτο λιτότητας

Ανοίγει ο δρόμος για την παραίτηση του Μπερλουσκόνι
Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011 18:48
UPD:21:47

A- A A+

Την τελική έγκριση στο πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων έδωσε σε ψηφοφορία το Σάββατο η ιταλική Βουλή, ανοίγοντας το δρόμο για την παραίτηση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

Ειδικότερα, υπέρ ψήφισαν 380 βουλευτές, 26 ψήφισαν κατά, ενώ τέσσερις απείχαν. Τα μέτρα υπερψηφίσθηκαν και από μεγάλο μέρος των βουλευτών της κεντροαριστεράς και της κεντρώας αντιπολίτευσης.

Ο υπερψηφισθείς νόμος οικονομικής σταθερότητας περιέχει πολλές από τις παρεμβάσεις που ζητήθηκαν από τους Ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην ιταλική οικονομία.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, ο οποίος απέτυχε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία σε μια κρίσιμη ψηφοφορία την Τρίτη, είχε υποσχεθεί ότι θα παραιτηθεί μόλις το κοινοβούλιο ψήφιζε το νόμο. Μετά τη σημερινή εξέλιξη, αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του.

Όπως μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ, ο Μερλουσκόνι αναμένεται να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και να υποβάλει την παραίτησή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα.

Σύμφωνα πάντως με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, αγκάθι στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης παραμένει το θέμα της συμμετοχής του Τζάνι Λέτα, νυν υφυπουργού παρά τη προεδρία της κυβέρνησης. Όπως φέρεται να είπε ο Μπερλουσκόνι στους ιθύνοντες του κόμματός του «Λαός της Ελευθερίας», η αριστερά αντιτίθεται στην συμμετοχή του Τζάνι Λέτα, στο νέο, υπό διαμόρφωση, κυβερνητικό σχήμα.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή